Kennisplatform voor Oost Nederland

The Monads

Geplaatst op 25 juni 2018

Installatiekunstenaar Gabey Tjon a Tham toont vanaf 28 juni haar geluidsinstallatie The Monads en het onderzoek erachter in Tetem. The Monads is een geluidsinstallatie van ronddraaiende luidsprekers, waarbij het geluid van de wind die door de bladeren van de bomen waait het vertrekpunt is geweest. In plaats van elke individuele luidspreker eenheid afzonderlijk te besturen, heeft Gabey een systeem gecreëerd waarin de luidsprekers zich als entiteiten vrij kunnen bewegen. Als titels voor de stukken van haar compositie heeft ze de basisregels van het zwermgedrag van vogels als uitgangspunt genomen. Het schema functioneerde als een oorzaak-gevolg keten die het raamwerk vormde voor het ontwikkelen van gedrag waarbij de hele groep één organisme wordt. In de tentoonstelling wordt documentatiemateriaal getoond waarmee Gabey Tjon a Tham het onderzoek achter The Monads in beeld brengt. Ook worden de prototypes en documentatie getoond die ze eerder heeft ontwikkeld voor DordtYart, STEIM en Dutch Design Week

Gabey Tjon a Tham transformeert ruimtes tot een zintuiglijke omgeving door middel van bewegende machines, licht en geluid. Hierbij ontstaan choreografieën die zowel een mechanisch als een natuurlijk karakter hebben. Machines en technologie ziet Gabey als verlengstukken van de menselijke zintuigen. Ze wil fenomenen die we normaal niet kunnen waarnemen zichtbaar en hoorbaar maken. Gabey ziet technologie als noodzaak om te overleven en als aanjager voor verdergaande menselijke evolutie. Haar werk sluit daarom naadloos aan bij Tetem’s programmalijn Driving Technology.

The Monads is een geluidsinstallatie van ronddraaiende luidsprekers, waarbij het geluid van de wind die door de bladeren van de bomen waait het vertrekpunt is geweest. De luidsprekers creëren een mix van direct en reflecterend geluid, waardoor de geluiden van zowel dichtbij als van ver lijken te komen. In plaats van elke individuele luidspreker eenheid afzonderlijk te besturen, heeft Gabey een systeem gecreëerd waarin de luidsprekers zich als entiteiten vrij kunnen bewegen. De timing, snelheid, het volume van geluid, de motoren en de relatie tussen dit alles vormt het raamwerk voor de regels van dit zichzelf aansturende systeem.

De titel van de tentoonstelling – The Monads – is ontleend aan de omschrijving binnen de filosofie van Gottfried Wilhelm Leibniz (1646 – 1716), waarin een ‘monad’ een elementair deeltje is zoals een atoom of persoon.

In de tentoonstelling wordt documentatiemateriaal getoond waarmee Gabey Tjon a Tham het onderzoek achter The Monads in beeld brengt. Ook worden de prototypes en documentatie getoond die ze eerder heeft ontwikkeld voor DordtYart, STEIM en Dutch Design Week. The Monads is te zien van 28 juni t/m 30 september 2019.

Opening donderdag 28 juni om 17:00 uur
De tentoonstelling wordt geopend op donderdag 28 juni om 17:00 uur door geluidskunstenaar Horst Rickels, die Gabey heeft begeleid tijdens haar Master ArtScience aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens de opening geeft Patrick Jonkman een live soundscape met modulaire synthesizers als voorproefje van een serie Sonic DIY events in Tetem.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: