Kennisplatform voor Oost Nederland

The Overkill Festival: The Outburst of the Digital Swamp van 15 t/m 19 november

Geplaatst op 12 oktober 2023
The Overkill Festival: The Outburst of the Digital Swamp van 15 t/m 19 november

The Overkill Festival, hét festival waar indie-games, interactieve en playful kunst en films samen worden gebracht in een eclectisch geheel, krijgt dit jaar een nieuw jasje. Sickhouse, de organisator en de locatie van het festival, gaat namelijk verhuizen naar de voormalige brandweerkazerne in Enschede. Van 15 tot en met 19 november kan je hier je hart ophalen aan multiplayer games, kunstinstallaties, cult- en underground films, lezingen en workshops, en ga je samen met de andere bezoekers het avontuur aan.

Avontuur én samenspel zijn belangrijke aspecten van deze twaalfde editie van The Overkill Festival, waar het thema dit jaar ‘The Outburst of the Digital Swamp‘ is. Het festival gebruikt het (digitale) moeras als basis, zowel letterlijk als figuurlijk. Een moeras als de basis van belangrijke ecosystemen en als broedplaats voor nieuw leven en organismes. Maar ook als een metafoor van onze maatschappij: zitten we vast in het moeras, hoe navigeren we in dit onherbergzame gebied, en hoe creëren we veilige plekken om elkaar te ontmoeten? Dit alles met het kernidee van The Overkill in gedachte; hoe bereiken we samen een veilige, sociale en nieuwe toekomst door middel van spel, creativiteit en samenzijn.  

Een belangrijk nieuw onderdeel van het festival is een LARP die gedurende het hele festival plaatsvindt. LARP staat voor Live Action Role Playing. Een live rollenspel dus, waar je zelf aan mee kan doen! Co-curator van het festival Kostis Stafylakis en kunstenaarTheo Triantafyllidis hebben het verhaal The Horde: Goblin Mode gecreëerd, waar jij als bezoeker aan mee kan doen! Via de website van The Overkill Festival kan je je hiervoor aanmelden, en vervolgens word je tijdens je bezoek uitgenodigd door de LARPers om samen in het avontuur te duiken! Samen met je ‘clan’ duik je diep in het verhaal, dat plaatsvindt in een post-apocalyptische dystopie. Hier krijg je samen met een diverse groep mensen de kans om jouw stempel te drukken op de toekomst, en samen met je clan een nieuwe wereld te creëren.

The Overkill Festival

Maar ook als je niet actief aan de LARP mee wilt doen is er op The Overkill Festival natuurlijk nog veel meer te beleven. Naast een collectie aan indie- en multiplayer games en een selectie aan films en kunst, kom je ook speciaal voor het festival gecreëerde projecten tegen, zoals Tetardise van het Parijse collectief Cookie Collective. Deze groep doet onderzoek naar ‘alternatieve controllers’. Je speelt dus niet met een joystick die je kent van bijvoorbeeld Nintendo of Playstation, maar met nieuw bedachte systemen om het spel te verkennen en te besturen. 

Een van de video kunstwerken die je op het festival tegenkomt is Abyssal Seeker van Joey Holder uit Londen. Haar werk draait om filosofische vragen over ons universum en de nog onbekende wereld van wetenschap, biologie en de interactie tussen mens en machine. Dit werk laat een reis onder water zien, naar een fictief zoutmeer op de bodem van de oceaan. De hoofdrolspelers, fictieve versies van ongewervelde dieren die constant in beweging zijn, zweven in het verhaal en nemen je mee op avontuur in hun onderwaterwereld. 

Installatie

Een andere meeslepende installatie is het VR werk Liminal Lands, van Jakob Kudsk Steensen uit Denemarken. Zijn werken zijn eerder te zien geweest in onder andere de wereldberoemde club Berghain in Berlijn. In zijn project Liminal Lands brengt Steensen belangrijke energieën, zoals zon, zout, wind, water en bacteriën samen in een nieuwe, hybride realiteit. Door de kijker weg te sturen van het perspectief dat we allemaal kennen als mens, en daarvoor in de plaats de perspectieven te laten zien van planten, dieren en bacteriën, gaat er letterlijk een nieuwe wereld open. Samen met het geluid, volledig opgenomen op de zoutpannen van Salin de Giraud in Zuid-Frankrijk, brengt dit werk je helemaal mee in een nieuw, avontuurlijk rijk. 

Dit is een kleine greep uit  wat je kan verwachten op The Overkill Festival van 15 tot en met 19 november. Op de website is de line-up te zien, die in de aanloop naar het festival elke week wordt geüpdatet met nieuwe namen van kunstenaars, spellen, films en performances.

Foto: The Overkill Festival

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: