Kennisplatform voor Oost Nederland

Th!nk East Netherlands: Oost-Nederlandse innovaties erkend door Europa

Geplaatst op 13 juni 2019
Think East Netherlands Oost-Nederlandse innovaties erkend door Europa

Twee bedrijven uit Enschede brengen hun innovaties op de markt met steun van het Europese Horizon2020 SME Instrument. Innoveren met Europese partners en middelen is nodig om de internationale maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Th!nk East Netherlands ondersteunt bedrijven om hiervan gebruik te maken.

Succes voor Solmates en 4Silence

Vanuit het SME Instrument kwam in 2019 al € 9,2 miljoen naar 4 Nederlandse innovatieve bedrijven, waarvan twee uit Oost-Nederland. Solmates en 4Silence krijgen financiering voor hun innovaties. Solmates maakt het technologisch mogelijk om goedkoop ultrasnelle chips te maken voor mobiele datacommunicatie (5G). 4Silence ontwikkelde een innovatief concept gebaseerd op het afbuigen van geluid voor het verminderen van verkeerslawaai.

Profiteren van het SME Instrument

De Europese Commissie zoekt mkb’ers die met disruptieve ideeën voor nieuwe producten of diensten klaar zijn om de Europese markt te veroveren. De bedrijven krijgen 70% financiering, van € 500.000 tot € 2,5 miljoen, voor het uitvoeren van hun Europese businessplan, voor 12 tot 24 maanden. In 2019-2020 is 2 miljard euro extra beschikbaar om projecten in verschillende onderdelen van de innovatieketen te ondersteunen. Hiermee wordt voorbereid op meer missiegedreven innovatie en valorisatie.

Th!nk East Netherlands

Innovatieve MKB-bedrijven in Oost-Nederland, zoals de twee bedrijven uit Enschede, kunnen hier veel profijt van hebben. Om bedrijven te helpen voor deze aantrekkelijke subsidies in aanmerking te komen, is er Th!nk East Netherlands. In Oost-Nederland werken 24 partners in een regionaal consortium samen aan het Th!nk East Netherlands programma. Provincies, regio’s, kennisinstellingen, intermediairs en georganiseerd bedrijfsleven bundelen de krachten om de regio op Europese podia te positioneren. Zij werken samen aan nieuwe Europese initiatieven onder de twee vlaggenschepen van het programma: Concepts for a healthy life en Smart & sustainable industry.

MKB belangrijk voor Oost-Nederland

Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie, is hier enthousiast over. “Het MKB is de ruggengraat van de economie, zeker in Overijssel. Het is goed voor 70% van de banen, zorgt voor continuïteit en is sterk geworteld in de regio. Provincie Overijssel stimuleert ondernemers om te innoveren, investeren en internationaliseren en zo hun groei te versnellen. Dit zorgt voor de duurzame groei van de regionale economie en werkgelegenheid. Daarom is er de afgelopen jaren hard gewerkt om meer MKB richting Europese samenwerking en middelen te helpen.  Met Th!nk East Netherlands hebben we nu een prachtige verbinding gelegd die andere bedrijven kan helpen hetzelfde te bereiken. We zien inmiddels dat steeds meer Overijssels MKB die weg weet te vinden, gefaciliteerd door partijen als Oost NL en Novel-T.

Foto: zie https://oostnl.nl/nl/showcase/solmates

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: