Kennisplatform voor Oost Nederland

TIZ Klimaat- en koudetechniek: Duurzaam koelen en verwarmen met economisch rendement

Geplaatst op 1 november 2022
De week van Hans Zwoferink (TIZ Klimaat-& koudetechniek)

Voor TIZ Klimaat- en koudetechniek uit Rijssen staat het bieden van een klantspecifieke oplossing voor zijn koel- en klimaatbehoefte voorop. Duurzaamheid staat daarbij zeker hoog in het vaandel, alleen de investering moet wel op lange termijn passen in de portemonnee van de eindgebruiker en economisch op maat worden gesneden. ”Het is de kunst om met zo min mogelijk vermogen van de installatie het gebouw van het gewenste klimaat te voorzien”, aldus directeur Hans Zwoferink.

Van oudsher waren of (zijn nog steeds) installateurs gewend om werktuigbouwkundige installaties groter te dimensioneren om een buffer over te houden voor de warmte- en koelbehoefte van een gebouwgebruiker. Van dat principe wenst TIZ Klimaat -en koudetechniek af te stappen. Niet alleen voor een beter milieu, maar zeker ook om de eindgebruiker te behoeden voor onnodig hoge exploitatiekosten. “Door de koel- en warmtebehoefte van elke gebruiker van te voren nauwkeurig te inventariseren kunnen we een totale installatie op maat bieden. Dat betekent in principe met zo min mogelijk vermogen een ruimte verwarmen of koelen, die wel voldoet aan de comfortwensen van de eindgebruiker. Door de gebouwschil degelijk te isoleren en de installatie op een goede manier elektronisch in te regelen kunnen we onze visie gestalte geven.”

Maatwerkoplossingen

Volgens Zwoferink onderscheidt TIZ Klimaat- en koudetechniek zich in de markt door het daadwerkelijk leveren van maatwerkoplossingen voor de opdrachtgevers. De klanten bestaan voor pakweg 70% uit professionele installateurs die w-installaties uitvoeren voor gebruikers van utiliteitsgebouwen en 30% direct in opdracht van retailers die een klimaatsysteem in hun winkel gerealiseerd willen hebben.  De Rijssense onderneming doet zaken met veel installateurs in Oost-Nederland, maar het werkgebied is in feite heel Nederland. Wat de retailklanten betreft zit TIZ Klimaat -en koudetechniek vaak aan tafel met de architect die de winkelruimte ontwerpt. “Wij denken direct mee met de ontwerper hoe een klimaat- of koelinstallatie moet worden ingepast. Het gaat daarbij niet alleen om de energieprestatie maar ook om de esthetische inpassing van bijvoorbeeld de componenten en de ventilatiekanalen.

Economisch rendabel

TIZ Klimaat- en koudetechniek past de installatietechniek aan bij de functie en grootte van de individuele ruimte. Want elke ruimte is anders en moet qua koeling en verwarming dus anders benaderd worden. “Elke oplossing moet economisch rendabel zijn, maar tegelijkertijd ook duurzaam”, schetst Zwoferink. “Door bijvoorbeeld de warmte die ’s morgens vrijkomt bij het koelen van een oostgevel te benutten voor de verwarming van ruimten aan de westzijde. En ’s middags bewandel je installatietechnisch de omgekeerde weg. Door de situatie eerst goed in ogenschouw te nemen kunnen we bestaande en bewezen technieken gericht inzetten en combineren.”

Complexe markt

De orderportefeuille van het bedrijf is behoorlijk gevuld en vertoont een stabiel beeld. TIZ Klimaat- en koudetechniek wil wel groeien, maar de markt zit momenteel vol met haken en ogen. Zie maar eens het juist gekwalificeerde personeel te krijgen en projecten op tijd te voltooien. Veel (deel)componenten worden momenteel niet op tijd geleverd of er worden zelfs geen levertijden afgegeven. “Geregeld moeten onze mensen terugkomen bij een project dat in fasen wordt opgeleverd. Dat zorgt voor extra kosten die we niet bij onze opdrachtgevers kunnen doorberekenen. We hebben al een extra hal gehuurd om grotere hoeveelheden componenten te kunnen opslaan, zodat we leveringsbetrouwbaarder zijn. We verzoeken onze opdrachtgevers om zo tijdig mogelijk hun aanvragen bij ons neer te leggen.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: