Kennisplatform voor Oost Nederland

TPRC, Fokker en TenCate gezamenlijk winnaar JEC Innovation Award

Geplaatst op 14 juli 2016
JEC awards2016

Het ThermoPlastic composites Research Center (TPRC), GKN-businessunit Fokker en TenCate Advanced Composites hebben als partners gezamenlijk de JEC 2016 Innovation Award voor Aeronautics gewonnen met hun geavanceerde koolstof / PPS (C / PPS) toegangsdeurpaneel met gebruikmaking van gerecycled thermoplastisch composieten.

Dit succes bevestigt de levensvatbaarheid van integratie van gerecyclede thermoplastisch composieten in een bestaand productieproces. Het toegangsdeurpaneel is gemaakt met TenCate Cetex® TC1100 (C / PPS) geweven thermoplastisch composietmateriaal, teruggewonnen bij de productie van een hoofdroer, dat daarna wordt verhakseld, geperst en vervolgens opgenomen in de algehele roerconstructie. De onderscheiding is uitgereikt tijdens de JEC Americas prijsuitreiking op woensdag 4 mei 2016 in Atlanta (Georgia, Verenigde Staten).

Ontwerpvrijheid
Het paneel van de toegangsdeur, een ontwerp van Fokker, toont een aantal interessante ontwerpkenmerken. Deze omvatten gevormde verstijvingsribben, diktevariaties en geperste gaten. De teruggewonnen en verhakselde C / PPS-semipreg biedt een grotere ontwerpvrijheid, met als resultaat een lichtgewicht component met een hoge mate van functie-integratie.

Groene composieten
Een belangrijk voordeel van thermoplastisch composieten is dat deze kunnen worden gerecycled, een steeds belangrijker factor bij de keuze van materiaaloplossingen in een milieubewuste waardeketen. Nick Tiffin, directeur sales & marketing van TenCate Advanced Composites EMEA, stelt: ‘We zijn verheugd dit project te kunnen ondersteunen en juichen de uitkomst en de erkenning ervan toe, omdat het de end-of-lifemogelijkheden aantoont naast het optimaliseren van “buy to fly” recyclingopties voor thermoplastisch composietmaterialen’.

TPRC-onderzoeker Iqbal Rasheed zegt over de samenwerking tussen de partners: ‘Het is een vruchtbare uitkomst van de uitstekende samenwerking tussen TPRC en haar leden. De brede expertise van de betrokken partners heeft tot deze innovatie geleid. Het zou niet mogelijk zijn geweest zonder de belangrijke bijdrage van TenCate Advanced Composites en Fokker. Bij TPRC hebben we het proces ontwikkeld en de juiste matrijs ontworpen voor de verhakselde geweven C / PPS prepreg van TenCate Cetex®. Het materiaal in dit proces is werkelijk teruggewonnen materiaal uit het productieproces van Fokker’.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: