Kennisplatform voor Oost Nederland

Twente Milieu introduceert nieuwe dienst in afvalwereld “We gaan volle bak samen delen!”

Geplaatst op 18 september 2018

Twente Milieu introduceert een nieuwe dienst om verspilling tegen te gaan: een container om volle bak samen te delen! In deze vrolijk bestickerde container, voorzien van een deurtje en planken, kunnen buurtbewoners spullen of etenswaren een tweede leven geven door het te delen met anderen. Gedeputeerde Annemieke Traag van de provincie Overijssel had de eer om deze unieke container vanmorgen te onthullen.

De deelcontainer wordt geplaatst bij inwoners uit Twente die deze container vrijwillig onder hun hoede nemen. Gebruikers kunnen spullen in de container zetten of juist er uithalen. Het is de eerste keer dat een 240 liter-container niet voor afval, maar voor hergebruik en preventie wordt gebruikt.

Afvalberg verminderen
De deelcontainer is één van de stappen naar een Afvalloos Twente: het doel om in 2030 nog maar maximaal 50 kilo restafval per Twentse inwoner per jaar over te houden. “Alleen afval scheiden is niet voldoende om dat doel te behalen”, zegt directeur Lisette Bosch. “Ook preventie is daarbij heel belangrijk. We moeten proberen de afvalberg in zijn geheel te verminderen en voorkomen dat herbruikbare spullen, zoals speelgoed, of goed voedsel onnodig bij het restafval belanden. Door op een zichtbare manier het voedsel en de producten te laten delen, hopen we mensen bewust te maken en te activeren.”

Delen is geven
Met de container gaan Twente Milieu en de gebruikers ervan verspilling tegen. En niet alleen omdat het nodig is, maar ook omdat het leuk is. Spullen of etenswaren die voor de één afval zijn, zijn voor een ander namelijk nog heel waardevol. Een tweede leven dus. Zo wordt er gezorgd voor minder afval en beter gebruik van grondstoffen. Delen is geven. Aan anderen én om een schoon, gezond en fris Twente.

Betrokkenheid inwoners essentieel voor succes
De deelcontainer wordt geïntroduceerd in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel (NMO). De nieuwe dienst vraagt betrokkenheid van de inwoner die zorg draagt voor de deelcontainer en de andere gebruikers. NMO heeft hier veel ervaring mee. “Bij NMO geloven wij in de kracht van de samenleving. Wij stimuleren en ondersteunen initiatieven die zich sterk maken voor thema’s zoals voedsel, grondstoffen en natuur. Deze container is hier een goed voorbeeld van. Wij gaan daarom graag met Twente Milieu en de gebruikers volle bak samen delen!”, aldus Angelien Hoppen, projectleider Educatie voor Duurzaamheid.

Aanmelden

Inwoners uit Twente die volle bak willen delen kunnen zich vrijblijvend aanmelden via www.twentemilieu.nl/vollebaksamendelen. Komende tijd worden er meerdere informatiebijeenkomsten georganiseerd. Data en locaties van de bijeenkomsten zijn afhankelijk van de aanmeldingen.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: