Kennisplatform voor Oost Nederland

Twente op de kaart met nieuw Fieldlab voor lichtgewicht materialen

Geplaatst op 23 november 2016
Smart Industry FieldLab

Saxion en ThermoPlastic Research Center hebben van het Ministerie van Economische Zaken de status van ‘aspirant Smart Industry Fieldlab’ verkregen. Dit Fieldlab zal zich richten op innovatieve lichtgewicht materialen, die onder andere gebruikt worden voor de vliegtuigconstructies, onderdelen van auto’s zoals bumpers en autozitjes maar ook bijvoorbeeld voor prefab daken in de bouw.

Op weg naar robuuste, geautomatiseerde productie van lichtgewicht materialen
Met het lichtgewicht materiaal ‘thermoplastische composieten’ wordt het steeds beter mogelijk om op industrieel niveau zeer lichte producten te maken. Dat is onder andere interessant voor bewegende producten, die toch enorm sterk moeten zijn. Daarnaast is het materiaalverbruik  hiermee veel efficiënter en worden ook productiekosten flink teruggedrongen. Zo is er recent samen met het Roessingh een prothese ontwikkeld, die met behulp van een 3D printer gefabriceerd is.

Wat doet een Fieldlab?
Fieldlabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. Dit Fieldlab draagt de naam ThermoPlastic Composites NL (TPC NL). “De succesformule van dit FieldLab zit in het feit dat vanaf nu de succesvolste wetenschappelijke vondsten, sneller omgezet kunnen worden naar de praktijk”, aldus Saxion-lector Ferrie van Hattum.

Unieke regionale samenwerking heeft nationale en internationale impact
Met het opzetten van dit Fieldlab in de regio zal Twente zich binnen en buiten Nederland op een onderscheidende wijze positioneren op dit vakgebied. Het Fieldlab komt voort uit de samenwerking tussen het TPRC waar o.a. TenCate, Boeing en Universiteit Twente gedetailleerd onderzoek doen en het TPAC (Application Center) waar Saxion en TPRC toepassingsgericht onderzoek verrichten in samenwerking met het midden- en kleinbedrijf.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: