Kennisplatform voor Oost Nederland

Twente zet in op een internationalere regio: Negen Twentse bedrijven ontvangen voucher TESS-credits voor internationalisering.

Geplaatst op 7 november 2023
Twente zet in op een internationalere regio Negen Twentse bedrijven ontvangen voucher TESS-credits voor internationalisering.

World Trade Center Twente runt het project Happy to be in Twente, welke mogelijk gemaakt wordt door Twente Board. Binnen het project wordt ingezet op het helpen van bedrijven en internationals op het gebied van werken, wonen en leven. Naast het versterken van het netwerk door organisatie van bijeenkomsten en workshops hebben ondertussen negen bedrijven de zogenoemde TESS-credits toegekend gekregen. Dit zijn bedrijven die de eerste stappen zetten op de internationale arbeidsmarkt. De TESS-credits zetten zij o.a. in voor taal- en cultuurtrainingen, hulp bij het aanvragen van een erkend referentschap bij de Immigratie & Naturalisatie Dienst of het verzorgen van huisvesting. Dit jaar is er nog slechts plek voor één bedrijf.

Binnen het project staan drie thema’s centraal, gericht op het behoud van de internationale werknemers: 1. carrièremogelijkheden voor de partner, 2. kennismaken met taal en cultuur en 3. betere toegang tot informatievoorziening van overheidsinstanties (bv. gemeenten en woningbouwverenigingen). “Het aantrekken van nieuwe medewerkers is één van de grootste uitdagingen op de arbeidsmarkt op dit moment. We zien dat steeds meer bedrijven over de landsgrenzen heen kijken, maar niet zo goed weten hoe ze het aantrekken van internationaal talent moeten aanvliegen en wat ze zelf kunnen doen om de werknemers te behouden. Met een gevarieerd aanbod aan diensten en de TESS-credits geven we bedrijven handvatten om de eerste stappen te zetten”, aldus projectleider Michelle Ekkelkamp. De TESS-credits dekken een deel van de kosten van partijen die ingehuurd kunnen worden.

Nog slechts één voucher beschikbaar

Bedrijven die de TESS-credits nu al ontvangen zijn: Nijhof-Wassink, KITE Robotics, Unitron, Encapson, Lipocoat, Memsic, BlueXPRT, Inplantswetrust en Occam DX. Voor 2023 is er nog één voucher met TESS-credits te vergeven. Geïnteresseerd?, neem contact op via info@wtctwente.eu.

Internationals centraal

Binnen het project staan de internationals centraal. “Het gaat erom dat zij zich thuis voelen in Twente, en niet alleen de werkende international, maar ook de partner en familie. Met als doel dat ze voor langere tijd blijven,” geeft Michelle Ekkelkamp aan. Voor Internationals organiseert het World Trade Center Twente o.a. het ‘Kick start your Career’-programma om de baankans van de partner te vergroten. Voor een betere verbinding met de “locals” worden workshops koken en improvisatietheater georganiseerd. De eerstvolgende datum voor de workshop improvisatietheater is op 13 december. Er is nog plek voor een paar locals die het leuk vinden om in contact te komen met internationals. Ook gaat de Dutch Conversation Club weer van start. “De dingen die we organiseren komen voort uit gesprekken en brainstorms die we met de internationals zelf hebben gehouden.” Van het ‘Kick start your Career’ programma is net de eerste ronde afgerond met positieve geluiden van de deelnemers: “Het was erg nuttig om te leren over de verschillen tussen mijn eigen cultuur en de Nederlandse.”, “Ik weet nu dat ik meer uitgesproken moet zijn over mijn mening bij een sollicitatiegesprek.” en “De opzet van mijn CV is met de tips echt verbeterd.” Geïnteresseerden voor de volgende ronde kunnen zich melden door te mailen naar info@wtctwente.eu.

Buddy worden

Eén van de programma’s binnen het project is het Buddy programma. Hierbij worden internationals gekoppeld aan enthousiaste Twentenaren met als doel om wegwijs te worden in Nederland en van elkaar te leren qua cultuur. Er is weer plek voor nieuwe buddy’s. Ook buddy worden? Meld je aan via info@wtctwente.eu. Wie weet is er een mooie match!

Happy to be in Twente

Het project ‘Happy to be in Twente’ is onderdeel van het programma van Twente Board om de internationalisering van de regio te bevorderen en internationale studenten en medewerkers te binden aan Twente. Binnen dit project werkt het World Trade Center Twente samen met Universiteit Twente, Saxion Hogeschool, Novel-T, Ondernemend Twente, gemeente Enschede en diverse bedrijven. Ook het bedrijfsleven haakt aan. Thales, Demcon, Sigmax, Voortman Steel, Vernay, NX Filtration, Movella, VDL ETG, Grolsch, HiTec-Power Protection en Micronit hebben zich aangesloten bij het project. “Dat het bedrijfsleven zo betrokken is bij dit project toont aan dat het van regionaal belang is dat Twente zich verder internationaal ontwikkelt”, aldus Michelle Ekkelkamp.
Meer informatie is te vinden op www.wtctwente.nl

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: