Kennisplatform voor Oost Nederland

Twentse publieke sector lanceert gezamenlijk inkooptraineeship

Geplaatst op 19 mei 2023
Twentse publieke sector lanceert gezamenlijk inkooptraineeship

Vijf grote Twentse organisaties in de publieke sector slaan de handen ineen met een gezamenlijk inkooptraineeship dat start in september 2023. Hogeschool Saxion, Gemeente Enschede, Gemeente Hengelo, Waterschap Vechtstromen en Universiteit Twente werken hierbij samen om jong inkooptalent te binden en boeien voor de publieke inkoop voor de regio Twente. De werving van vijf kandidaten start op 17 mei.

Namens mede-initiatiefnemer Hogeschool Saxion vertelt Frank Grashof (manager inkoop) over de keuze voor een gezamenlijke aanpak: “Juist in de publieke sector is het inkoopvak zeer dynamisch en spelen er grote belangen. Daardoor is de behoefte aan gespecialiseerd talent groot. In plaats van in elkaars vijver te vissen, slaan wij de handen ineen. Zo leren de trainees drie verschillende organisaties in het publieke domein goed kennen, ervaren ze de theorie van het aanbestedingsvak direct in de praktijk en werken ze in overkoepelende opdrachten aan gezamenlijke inkoopthema’s zoals duurzaamheid en datagedreven inkoop. Door jong inkooptalent een sterke startpositie op de regionale arbeidsmarkt te bieden, kunnen we ze behouden voor de publieke inkoop voor de regio Twente.”

Van betekenis zijn voor de maatschappij

Met dit traineeship spelen de deelnemende organisaties in op de wensen van de generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt. Allereerst omdat deze doelgroep persoonlijke ontwikkeling belangrijk vindt. Daarnaast willen deze mensen in hun carrière van betekenis zijn voor de maatschappij. En dat is werken in de publieke sector bij uitstek, waar jouw bijdrage impact heeft op het leven van de mensen om je heen. Bijvoorbeeld omdat de producten of diensten die jij aankoopt jouw stad tot een prettigere omgeving maken. Of omdat je samen met jouw team de slimste en meest duurzame keuze voor het publieke domein maakt.

Gave projecten tot stand brengen

Dit traineeship laat zien hoe omvangrijk en uitdagend het inkopen met name in de publieke sector is. Het is een vakgebied waar enorme bedragen in omgaan: in de publieke sector jaarlijks in Europa twee biljoen euro. Bovendien is het een vak waarbij – in tegenstelling tot wat de meesten denken – veel ruimte is voor ondernemerschap en creativiteit. “Als je de regels goed doorgrondt, kun je de meest gave projecten tot stand brengen,” aldus Frank. “Zoals bij Saxion de samenwerking met AH to go en The Bakery. Dit spel doorgronden, samen met het nauwe contact dat je hebt met inhoudelijk deskundigen intern en extern, bijvoorbeeld in de vorm van een marktconsultatie, dat maakt dit vak in mijn ogen erg aantrekkelijk.”

Aanbesteden leer je in de praktijk

Hoofd inkoop bij de gemeente Enschede, Miranda Grijsen vertelt: “Aanbesteden is een vak dat je leert in de praktijk. Door dit samen met andere partners in de publieke sector aan te bieden in de vorm van een traineeship, kunnen we hier meer sturing aan geven en het praktijkgedeelte enorm verrijken doordat trainees gedurende acht maanden meedraaien in drie verschillende organisaties.”

Een traineeprogramma van twee jaar

Het traineeship is bedoeld voor mensen met een hbo of wo opleiding en maximaal twee jaar werkervaring. Een specifieke opleidingsrichting is niet noodzakelijk, belangrijker is de motivatie om inkoper in de publieke sector te worden. Vijf kandidaten krijgen een traineeprogramma van twee jaar, bestaande uit drie periodes van acht maanden bij drie verschillende organisaties. Diverse trainingen en coaching op persoonlijke ontwikkeling maken deel uit van het programma. Naast inkooptechnieken, leren de kandidaten ook wat inkoopwerk in het publieke domein inhoudt. Het traineeship start in september 2023, de werving start op 15 mei en de definitieve keuze voor de kandidaten wordt bekend gemaakt in augustus.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: