Kennisplatform voor Oost Nederland

Twentse veteraan Martin loopt mee in het defilé op Nederlandse Veteranendag

Geplaatst op 21 juni 2016
Veteranendag

Nederland telt ruim 117.000 veteranen. Veteranendag is een jaarlijks eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Dit jaar is er speciale aandacht voor de winnares van de Schrijfwedstrijd ‘Schrijf een brief aan een veteraan’, medaillewinnaars van de Invictus Games en veteranen Dutchbat III. Voor het eerst vindt een voetbaltoernooi voor militaire veteranen plaats in het Kyocera-stadion. Veteraan Martin uit Twente loopt dit jaar voor de tweede keer mee in het defilé op Veteranendag in Den Haag. Zijn ervaringen tijdens het defilé zullen live worden gestreamed.

Twentse veteraan Martin: “Veteranendag is om samen te zijn met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt”
Veteraan Martin van Arnhem (32) uit Twente ging drie keer op missie, een keer naar Bosnië en twee keer naar Afghanistan. Op Veteranendag loopt hij mee in het defilé met een detachement van Afghanistan-veteranen: “Ik ga er heen om samen te zijn met mensen die hetzelfde als ik hebben meegemaakt.” Tot voor kort werkte Martin als hulpverlener met onder meer drugsverslaafden, mensen met schulden en mensen met psychische aandoeningen: “Mijn doel was om hun leven weer leefbaar te maken.” Eind juni begint Martin aan een nieuwe baan in een jeugdinstelling. Hij hoopt ook daar een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het leven van anderen.

Veteranen Dutchbat III en Invictus-atleten
Tijdens Veteranendag 2016 wordt speciaal stilgestaan bij de missie Dutchbat III en de prestaties van de Nederlandse afvaardiging aan de Invictus Games. Dutchbat III-veteranen zijn speciaal genodigd in de Ridderzaal en op het Binnenhof. In het defilé lopen ze in de voorste gelederen. Bovendien wordt voor hen op het Malieveld het Srebrenica-lied van zangeres Renee van Bavel samen met de Fanfare Bereden Wapens uitgevoerd. Ook deelnemers aan de Invictus Games lopen mee in de kopgroep van het defilé. Het Nederlandse team haalde afgelopen mei in Orlando 17 medailles binnen.

Programma Nederlandse Veteranendag
09:00 uur        Festivalterrein Malieveld open voor iedereen. Met o.a. ontmoetingsplekken voor veteranen, militaire voertuigen, boeken en kunst van veteranen, F16-simulator en informatiemarkt. Voor kinderen is er de Kids Corner met o.a. klimtoren en hindernisbaan. Daar ook een speciale plek voor de winnende brief schrijfwedstrijd en het stripboek Op Missie 2.
10:20 uur        Muzikaal en filmisch programma in Ridderzaal voor genodigden met o.a. Z.K.H. Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert, zangeres Anneke van Giersbergen, ensemble Orkest Koninklijke Luchtmacht, veteranen Dutchbat III, atleten Invictus Games, winnaar schrijfwedstrijd en dragers Militaire Willems-Orde.
11.00 uur        Optreden NS Harmonieorkest Centraal Station Den Haag. Start optredens muziektent Malieveld met o.a. veteraan Dennis Kroon, Renee van Bavel, DJ Lars Filippo en Wieteke van Dort.
11:30 uur        Ceremonie op het Binnenhof voor genodigden. Uitreiking herinneringsmedailles aan 70 veteranen net terug van missie en na afloop overhandiging boekje mooiste inzendingen schrijfwedstrijd aan Z.M. Koning Willem-Alexander door klas Gooise Praktijkschool Hilversum. Aankomst Kids Trike Day op Malieveld.
12.00 uur        Aankomst veteranen motorrijders op Malieveld
13:15 uur        Start defilé door Haagse binnenstad en fly-past voor iedereen toegankelijk.
14:30 uur        Start optredens hoofdpodium Malieveld met  O’G3NE, Koninklijke Militaire Kapel en Boston Tea Party.
18:00 uur        Einde programma Malieveld

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: