Kennisplatform voor Oost Nederland

Uit KVK-data blijkt: druiventelers gedijen goed

Geplaatst op 16 september 2021
KVK Datadinsdag: druiventelers gedijen goed

Een Pinot Noir, Riesling of Brut, maar dan van Nederlandse bodem. Bij wijnspeciaalzaken en slijterijen kunnen we steeds vaker kiezen voor Nederlandse wijn. In 2018 is maar liefst 950.000 liter Nederlandse wijn geproduceerd. De reden hiervan is de enorme groei van het aantal druiventelers in Nederland. Het Handelregister van de Kamer van Koophandel laat zien dat dit aantal de afgelopen vijf jaar met 82% is gestegen.

De meeste druiventelers vinden we in Gelderland en Limburg. Al ontstaan er in andere delen van het land ook steeds meer wijngaarden. Internationaal staat de Nederlandse wijn goed aangeschreven, aldus Dik Beker van VNWP. Om internationaal door te breken wordt echter te weinig geproduceerd.  

Aantal druiventelers bijna verdubbeld

Het aantal ingeschreven druiventelers is sinds 2016 met bijna 82% gestegen, blijkt uit het Handelsregister. Van 94 naar 171 wijngaarden. De juiste ’terroir’ biedt mogelijkheden om overal in Nederland wijngaarden te beginnen en de perfecte druif te telen. Op ras en grondsoort is invloed mogelijk, het klimaat zit mee of niet.

De Vereniging Nederlandse Wijn Producenten is de belangenbehartiger van de druiventelers. “Wijnboer is een ambachtelijk vak en erg arbeidsintensief” aldus Beker, woordvoerder van de VNWP. “Naast groene vingers voor een goede teelt is microbiologische kennis van belang. Een proces om van druif tot een goede wijn te komen vraagt zorgvuldigheid. Een klein foutje in bijvoorbeeld het gistingsproces maakt dat wijn ondrinkbaar is. In Nederland vindt je zo’n 250 hectare wijngaarden. Met de opbrengst hiervan produceren Nederlandse wijnboeren ruim 900.000 liter wijn, goed voor ruim 1 miljoen flessen wijn. De wijnen worden met name verkocht via eigen verkoop, gespecialiseerde wijnwinkels en restaurants.”

Veel druiventeelt in zonnige zuiden

Gelderland heeft met een aantal van 46 de meeste druiventelers. Limburg volgt met 27. De minste druiventeelt zien we in Groningen (2) en Utrecht (3). Alleen in Groningen daalde het aantal druiventelers. Van 5 in 2016 naar 2 in 2021.

De toename van het aantal druiventelers is sinds 2016 het grootst in Zuid-Holland. Door het beschikbaar komen van grond nam het aantal druiventelers toe met 12. Een stijging van 300%. 

Druiventeelt breidt zich in bijna heel Nederland uit 

Nieuwe druivenrassen, die beter passen bij het Nederlandse klimaat, maken dat druiventeelt in Nederland mogelijk is, aldus Beker. Een hectare druiven kost 500/600 uur arbeid waarbij een opbrengst wordt behaald van ruim 3500 liter wijn. Een goede prijs van een fles wijn komt dan al gauw op € 15,= Wijnboeren combineren de wijngaard veelal met andere bronnen van inkomsten als agrotoerisme en zorgboerderijen.

Beker verwacht de komende jaren nog een kleine groei in het aantal wijngaarden. Maar de grote groei is geweest. “De nadruk in de wijnbouw zal de komende jaren steeds liggen op duurzaamheid en producten uit eigen streek.”

Dat er naast commerciële druiventeelt veel interesse is voor wijnbouw vertelt Peter Siebrands van “Wijnbouwers der Lage Landen”: “In Nederland telen ongeveer 675 hobbyisten druiven om wijn van te maken voor eigen consumptie. Voor een enkeling is het een opstap naar professionele wijnboer. Omdat voldoende grond ontbreekt blijft het voor de meesten een hobby.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: