Kennisplatform voor Oost Nederland

Ursula Ebbers van Wopereis Barendsen Staaltechniek: ‘Ieder huis een unieke trap’

Geplaatst op 11 januari 2023
Ursula Ebbers van Wopereis Barendsen Staaltechniek: 'Ieder huis een unieke trap'

Wopereis Barendsen Staaltechniek houdt zich bezig met alles wat met staal te maken heeft, denk aan op maat gemaakte trappen, hekwerken en gevelbekleding, ook in combinatie met glas, hout of aluminium. Geen ontwerp is de vakmensen van het van oorsprong Vordense, maar sinds kort in Doetinchem gevestigde bedrijf te gek. Met de komst van directeur Ursula Ebbers wil het bedrijf flink groeien én de bouwsector meer kleur geven.

“Waar een mens zich druk om kan maken hè?” Met enige regelmaat en een luide lach relativeert Ursula Ebbers haar duidelijke uitspraken over de aannemerswereld en saaie bouwprojecten. Maar dat doet niets af aan haar grote passie voor bouwen en vooral voor bijzondere stalen trappen, hekwerken, balustrades en gevelbekleding. Precies de producten die op maat worden gemaakt door de vakmensen van Wopereis Barendsen Staaltechniek.

“Iedereen die een nieuw huis bouwt is waanzinnig druk met een mooie keuken, badkamer, tegeltjes. Maar zelden denkt iemand aan een mooie trap. Terwijl je die vaak maar eenmaal plaatst. Ook voor veel aannemers of interieurarchitecten is een trap ondergeschikt. Een nieuwbouwproject? Ieder huis krijgt een standaard trap. Ik begrijp dat niet. Een trap kan een pronkstuk zijn in je huis. Te duur? Ben je gek. Op de totale investering is het een schijntje. Bovendien is staal heel duurzaam, het geeft kleur en smoelwerk aan je interieur.”

Standaard

“Ik ben vijftien jaar directeur geweest bij bouwbedrijf Kreunen in Lochem, we werkten samen met grote projectontwikkelaars. Of het nu ging om een twee-onder-een-kapwoning, een rijtjeshuis of een prachtige villa, men kwam altijd met dezelfde soort trap. Natuurlijk is dat voor de aannemer makkelijker werken en makkelijkere bij de inkoop. Maar is het ook leuker? Waarom niet iedere woning een andere trap? Een koopwoning heeft toch ook geen standaardkeuken? Laat de klant eens goed nadenken over iets waar je iedere dag overheen loopt, iets wat een eye-catcher kan zijn in de woning. De kopersbegeleiders van grote aannemers spreken over alles, maar zelden over zo’n pronkstuk. Een interieurarchitect ook niet. Een gemiste kans, vind ik. Wij willen graag met deze mensen in gesprek om hierover samen na te denken.”

Frisse ideeën
Ursula Ebbers voelt zich als een vis in het water in de bouwwereld, het is haar met de paplepel ingegoten. Ze komt uit een ondernemersgezin uit Giesbeek. Haar ouders hadden een aannemerij en deden in dhz-producten. Nu staat ze aan het roer bij Wopereis Barendsen Staaltechniek in Doetinchem. En altijd zegt ze wat ze vindt. Een blad voor de mond? Niet bij Ursula Ebbers. Ze loopt over van energie en enthousiasme. En van frisse ideeën.

“Kijk”, ze wijst vanuit haar kantoor naar een bedrijfspand aan de overkant van de straat. “Die gevel is net vernieuwd, prachtig toch? Dat doen wij ook. Er zijn veel bedrijfspanden die constructief nog prima in orde zijn, maar een verouderd aanzicht hebben. Wij vervangen de gevelbeplating zodat zo’n pand er weer modern en fris bijstaat. Als de gevels van het gebouw bestaan uit metselwerk, dan kunnen wij stalen gevelpanelen toevoegen. Een bestaand pand krijgt echt weer een nieuwbouwuitstraling. Creatief denken en doen. Dat is waar wij voor staan.”

Familiebedrijf

In februari 2020 nam Ursula Ebbers afscheid van Kreunen Bouw om een jaar sabbatical te nemen. “Ik heb altijd met veel plezier gewerkt, maar de laatste periode bij Kreunen kostte me energie. Ik moest op adem komen, me opnieuw bezinnen. Samen met mijn partner Sander Drijber heb ik een huis in Spanje gekocht, een lang gekoesterde wens, en deze zelf helemaal verbouwd. De sabbatical heeft me bezinning en inspiratie gegeven. Rust en afstand nemen om vervolgens mijn eigen stem weer te horen is iets wat ik iedereen gun.”

Een half jaar later belde Henri Barendsen van Barendsen Staaltechniek Vorden BV. Hij had geen fijn nieuws.

“Henri vertelde dat hij ongeneeslijk ziek was. We kenden elkaar goed. Barendsen is namelijk enkele jaren onderdeel geweest van Kreunen Bouw. Ook Henri’s bedrijf en zijn medewerkers kende ik als mijn broekzak. Een familiebedrijf, met veel potentie. Henri was een vakman, een kunstenaar, hij bedacht de prachtigste dingen. Daar houd ik van, ik doe graag hetzelfde. Dus ik ben er ingestapt.”

Henri Barendsen overleed in februari 2021. Vol nieuw energie en op zijn verzoek nam Ebbers het stokje over. Ze heeft ervoor gezorgd dat het staalbedrijf sinds kort onderdeel is van de Wopereis Groep. Wopereis  Barendsen Staaltechniek, zoals het bedrijf nu heet, blijft binnen de Wopereis Groep zijn eigen koers varen. “En de zonen van Henri, Jesse en Sem Barendsen, zijn nog steeds betrokken bij ons mooie bedrijf. Prachtig toch?”, zegt Ebbers.

Perfect
Wopereis en Barendsen vullen elkaar perfect aan, stelt Ebbers. Barendsen bedient de utiliteitswereld en zit vooral in het fijnere werk. Wopereis doet juist hele grote projecten zoals bedrijfshallen en stallen.

“Wopereis Barendsen staat voor het unieke meedenken, wij zitten graag met een bouwteam aan tafel. Wij weten wat onze klanten willen. En bewegen en creëren met hen mee. En, echt waar, ik heb me hier toch een team vakmensen zitten! Zij kunnen ieder ontwerp maken. Dat is echt fantastisch.”

De bouwwereld wordt gedomineerd door mannen, maar er is sprake van een omslag. Daar is Ebbers blij mee.

“In de bouw, zeker in de metaalsector, zie je steeds meer vrouwen. Ik vind vrouwen een verrijking voor de dynamiek. Vrouwen beschikken over het algemeen over betere soft skills, waar tegenwoordig steeds vaker een beroep op wordt gedaan. Ook zijn vrouwen goede jongleurs, kunnen meerdere dingen tegelijk, zijn empathisch, kunnen goed organiseren communiceren. We zijn echt van toegevoegde waarde.”

Droom

Passie, energie en enthousiasme, het ontbreekt er Ursula Ebbers allerminst aan. Maar anderzijds is ze ook realistisch. Aan het eind van het jaar moeten er positieve cijfers te zien zijn. Waar wil ze over vijf jaar staan met Wopereis Barendsen Staaltechniek?

“Mijn droom? Over vijf jaar zijn we een mooi leerbedrijf voor iedereen die affiniteit heeft met de staal- en bouwwereld. Werken met plezier en passie. Samen gebouwen een beetje mooier maken met een mooi gerecycled product, namelijk staal, en dat prominent zichtbaar houden. Bouwen met de mens centraal, dat vind ik belangrijk. Klantgericht blijven en onze economische, ecologische en maatschappelijke ambities waarmaken. Dat heb ik met dit mooie bedrijf voor ogen.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: