Kennisplatform voor Oost Nederland

Uzin Utz: verborgen parel in de regio

Geplaatst op 16 december 2022
Uzin Utz: verborgen parel in de regio

In het groene achterland van Haaksbergen treffen we een gebouw met een al even groen karakter. Transparante glaspartijen en een prachtig sedumdak maken duidelijk dat het hier voor zowel mens als natuur prettig toeven is. Op deze vooruitstrevende en volledig CO2-neutrale locatie produceert Uzin Utz alweer sinds 2013 vloersystemen voor de zakelijke markt. Een verhaal over duurzaamheid, goed werkgeverschap en een verborgen parel in de regio.

Hoewel de naam Uzin Utz niet bij iedereen een belletje doet rinkelen, doet de naam Unipro dat wel. Ruim 4 jaar geleden werd de naam van het bedrijf veranderd naar die van het Duitse moederbedrijf. Onveranderd echter zijn de Haaksbergse wortels van de vloerproducent, die al sinds jaar en dag een belangrijke rol vervult als werkgever in de regio en inmiddels is uitgegroeid tot marktleider in vloersystemen. Uzin Utz produceert en levert dan ook alles voor het leggen, onderhouden en renoveren van alle soorten vloeren, vertelt Commercieel Manager Jeroen Strecker. “Of het nu gaat om egalisatie, vloerlijm of kunstharsvloeren; overal waar je loopt en kijkt, ligt wel een stukje Uzin Utz.”

111 jaar ervaring in vloeren

Doordat veel van de producten van Uzin Utz onder in plaats van op de vloer belanden, is het merk bij het grote publiek niet zo bekend. Onmisbaar echter zijn de producten voor vloergerelateerde bedrijven zoals de tegelzetter, projectstoffeerder, parketteur en legger van kunstharsvloeren. Strecker: “Wij leveren de materialen waarmee andere bedrijven vloeren realiseren. Deze bedrijven kunnen bij ons niet alleen rekenen op een hoge productkwaliteit en leveringsbetrouwbaarheid, maar ook terugvallen op onze technische kennis en maatwerk advies. Uzin Utz beschikt over een hele grote buitendienst, die binnen 24 uur overal in Nederland ter plaatse kan zijn. Op basis van 111 jaar ervaring in vloeren bieden wij voor elk vraagstuk een pasklare oplossing.”

Nieuw magazijn en expeditieruimte

Onlangs heeft Uzin Utz een extra magazijn en expeditieruimte in gebruik genomen. Met deze uitbreiding van de interne productiecapaciteit zet het Haaksbergse bedrijf een belangrijke eerste stap om dichter bij de klant te produceren. Dit verkleint de milieu-impact van het reeds emissiearme productassortiment en geeft afnemers in Nederland, Duitsland, België en Scandinavië meer zekerheid. Geheel in lijn met de bouwstijl van de groene fabriek onderscheiden zowel magazijn als expeditieruimte zich door een mix van moderne en duurzame elementen. Een vertrouwd aangezicht vormen bijvoorbeeld het verlengde sedumdak en de zelfdragende houten spanten van de expeditieruimte, terwijl het in Cortenstaal uitgevoerde magazijn harmonieus opgaat in de groene omgeving.

Productie dichter bij de klant

De plannen om dichter bij de klant te produceren, zullen in een volgende uitbreiding verder gestalte krijgen. In goed overleg met de gemeente Haaksbergen heeft de vloerenspecialist namelijk in totaal 32.000 m² grond aangekocht voor het nieuwe magazijn en expeditieruimte en het nieuw te bouwen distributiecentrum en poederfabriek. De nieuwe productielocatie op bedrijventerrein Stepelerveld zal in de toekomst egalisatie en tegellijm gaan produceren. Hierdoor hoeven deze producten niet meer te worden ingekocht bij zusterbedrijven in de Uzin Utz Group, legt Manager HR Nicole Maathuis uit. “In de nieuwe fabriek worden producten geproduceerd voor zowel Nederland als België, Engeland, Scandinavië en Noord-Duitsland. Wij produceren nu al nagenoeg CO2-neutraal, maar stoten nog wel CO2 uit met producttransport. Het centraliseren van onze Noord-Europese productie in Haaksbergen bespaart veel transportkilometers en draagt hiermee bij aan ons doel om minder CO2 uit te stoten in 2025.”

Volop werkgelegenheid

De geplande uitbreiding zal niet alleen leiden tot een forse toename van de productiecapaciteit, maar ook tot een verhoogde vraag naar nieuwe werknemers. Maathuis: “Een mooie ontwikkeling voor zowel Uzin Utz als de gemeente Haaksbergen. Op de korte termijn betekent dit immers volop werkgelegenheid. Wij zijn dan ook altijd op zoek naar goede mensen en bieden hen een plezierige, duurzame en vitale werkomgeving. Zelf werk ik hier sinds 1 januari en ik kwam direct in een warm bad terecht. Medewerkers tellen echt bij Uzin Utz en dat is duidelijk te merken. Iedereen is betrokken en er is veel aandacht voor elkaar. Dat komt onder meer tot uiting in een vooruitstrevend vitaliteitsprogramma. Van yogaclinics tot bokslessen en van bootcamps tot gameavonden; voor iedereen zijn er volop mogelijkheden om aan de eigen vitaliteit te werken.”

Fijne werkomgeving

Het pand biedt daar ook alle ruimte voor, vult Strecker zijn collega aan. “Het is hier heel prettig werken in een transparante omgeving. Overal zit glas, want iedereen mag alles zien en staat klaar om elkaar te helpen. Collega’s van kantoor en productie lunchen gezamenlijk in het bedrijfsrestaurant, waarin arbeidsplaatsen zijn gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Veelzeggend is dat werknemers die weggaan later graag weer terugkomen. Ook werken veel collega’s liever op kantoor dan thuis.” Maathuis beaamt dit en omschrijft Uzin Utz als een prachtig bedrijf om voor te werken. “Onze medewerkers zijn ons kapitaal en daarom besteden wij veel aandacht aan een fijne werkomgeving met alle ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Toch weet door de naamsverandering lang niet iedereen wie we zijn en wat we doen. Voor veel werkzoekenden is Uzin Utz dan ook echt een verborgen parel in de regio!”

De groene fabriek: nagenoeg CO2-neutrale productie

Uzin Utz hecht veel waarde aan duurzaamheid. Dat is terug te zien in de producten, omgang met mensen en een duurzaam en innovatief pand. In 2014 werd het pand van Uzin Utz met een GPR-score van 8,66 zelfs uitgeroepen tot Groenste Fabriek van Nederland. Het unieke gebouw werd geopend door niemand minder dan koningin Máxima en biedt kantoor- en productieruimten onder één groen sedumdak, vertelt Strecker. “De fabriek bestaat uit een houten constructie en is nagenoeg CO2-neutraal, want het pand heeft geen gasaansluiting. Het groene sedumdak ondersteunt de biodiversiteit, bindt CO2, filtert fijnstof en ‘koelt’ in de zomer en isoleert in de winter. Restwarmte van de productie wordt weer opnieuw ingezet. In combinatie met de geothermische warmtepomp wordt op deze manier onze warmtebehoefte ingevuld.” Maathuis: “In elk detail van het gebouw is nagedacht over duurzaamheid; van het kleinste vloerdeeltje tot lampje. Dit doen wij ook nu nog bij elke beslissing die we nemen. Zo scheiden we ons afval in speciaal hiervoor bestemde bakken en stapt onze buitendienst volledig over op elektrisch rijden. Dat vraagt een andere en efficiëntere manier van werken met deze nieuwe mobiliteit, maar in overleg komen we er altijd samen uit. Het minimaliseren van milieu-impact is voor iedereen het beste, dus dan gaan we voor de verandering.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: