Vecom Group: expert in metaaloppervlaktebehandeling

26 juni 2019 Techniek

Iedereen die een kraan van Quooker heeft, is indirect klant van ze: Vecom Group aan de Kopersteden 20 in Enschede. “Wij streven naar operationele perfectie.” Duidelijke taal van Huub Volker, manager bij Vecom Group in Enschede. Het familiebedrijf bestaat inmiddels 66 jaar en is volop in ontwikkeling. Een pareltje waar Oost-Nederland trots op mag zijn.

Vecom Enschede trekt grote bedrijven

Wat niet veel mensen weten is dat Enschede een begrip is in de metaal-, chemische en foodindustrie. Grote industriële bedrijven zoals machinebouwers, maar ook de wat kleinere bedrijven, brengen hun bijzonder waardevolle installaties en producten naar Enschede. “En daar zitten heel wat opmerkelijke installaties tussen!”, aldus Volker. Vecom mag niet veel laten zien, maar een voorbeeld is deze bijzondere binnenkomer uit hun nieuwsbrief.

Wat doet Vecom?

De range van producten en diensten die de Vecom Group – met vestigingen in Maassluis, Enschede, Ranst (België) en Bury (UK) – biedt, is enorm. Vecom Group is expert in het herstellen van de corrosiewerendheid en het (chemisch) technisch reinigen van alle soorten metalen oppervlakken. Volker: “We bieden de hoogste kwaliteit en leveren maatwerk, keer op keer. Dat vinden we belangrijk: altijd precies bieden wat de klant nodig heeft.” Dit kan zijn beitsen en passiveren, polijsten, zuurstofschoon reinigen of waterstralen; in-house of op locatie; zelf uitvoerend of onze klanten helpen door het uitbrengen van advies.

Een voorbeeld

Vecom zorgt bijvoorbeeld dat materiaal en lasnaden weer corrosiewerend zijn en de bekende lasverkleuring verdwijnt. Dit doen zij door middel van ontvetten, beitsen en passiveren bij hen op locatie. Hiervoor hebben zij in Enschede alleen al vier enorme beitsbaden staan (van gemiddeld 13 meter lang) met meerdere bovenloopbanen die gemakkelijk 10 ton hijsen. Ze hebben een groot afgesloten terrein, dus genoeg vloeroppervlak waar vaak de meest interessante objecten op te zien zijn. Als het dompelen in een beitsbad niet kan, gaan ze sproeibeitsen. In de aparte hal zorgen ze voor het veilig drogen en verpakken van alle behandelde materialen.

Lokaal en wereldwijd

Wanneer de installatie niet kan worden uitgebouwd of verplaatst, komt Vecom bij zijn klanten op locatie werken. Dit doen zij wereldwijd, vertelt Huub Volker. “Hierdoor zijn wij ook wereldwijd bekend geworden als probleemoplossers. Toch interessant om ineens aan een project in Dubai mee te werken, of in Rusland!”

De uitdagingen van nu

De uitdagingen van de klanten van Vecom komen voort uit de combinatie van de metaalsoort, de vervuiling (roest), de toegankelijkheid van dit vuil en waarvoor de installatie/het product wordt gebruikt. Voor de meeste combinaties heeft Vecom een procedure klaarliggen, maar er komen steeds weer nieuwe eisen, soorten vervuiling en gebruik van chemie bij. Daarom blijft Vecom ook innoveren. Met de Handheld Metal Analyzer weet Vecom binnen twee seconden om welk metaal het gaat. Nieuwe vervuilingen en behandelingen worden getest in het in-house laboratorium waar de Vecom-chemici werken.

“Die uitdagingen maken ons werk interessant en afwisselend”, vervolgt Huub Volker. “En een oplossing vinden, doen we altijd. Gelukkig maar, want er zijn heel veel mensen indirect afhankelijk van onze diensten. Onze verantwoordelijkheid is groot en die kunnen we perfect aan.”

Reinigingsproducten

De producten die Vecom zelf gebruikt voor het chemisch technisch reinigen – en die het veelal zelf heeft ontwikkeld – kunnen klanten ook direct bij Vecom bestellen.

Afvalstromen in de ONO-installatie

De afvalstromen na het chemisch technisch reinigen verwerkt Vecom in zijn eigen ONO-installatie. Deze installatie hebben zij sinds kort voor derden beschikbaar gesteld.

Nieuw personeel?

Specialistisch personeel vinden dat de juiste kennis en ervaring in huis heeft, is niet makkelijk voor Vecom. Huub Volker: “Daarom zorgen wij voor intensieve interne scholing en training. We hebben een bijzonder gezellig team en we kunnen nog zeker enthousiaste mensen een baan bieden. Op dit moment hebben we ruimte voor een Operator Beitshal. Je persoonlijkheid en inzet vinden we hierin belangrijker dan je cv. Ons vak draait tenslotte om kwaliteit en veiligheid voor mens, milieu en metaal.”