Kennisplatform voor Oost Nederland

Veel belangstelling bij het ‘verduurzaming bestaande bedrijfspanden’ event van Green Business Club Twente

Geplaatst op 20 februari 2023
Prijswinnaars Ontwerp & Vakmanschap ROC van Twente bekend

In samenwerking met ROC van Twente en Saxion organiseerde de Green Business Club Twente (GBCT) donderdag 9 februari een bijeenkomst over het verduurzaming van bestaande bedrijfspanden.

De gastheer van deze bijeenkomst was het ROC van Twente, waar de ruim 65 bezoekers werden ontvangen in De Gieterij. Dit gebouw is van oorsprong een gieterij uit 1902 en in 2009 in gebruik genomen als onderwijsgebouw. De verduurzaming van dit bijzondere pand heeft nog al wat voeten in de aarde. Door Frans Slingerland, directeur Huisvesting en facilitaire zaken ROC van Twente, werd het publiek uitgedaagd om mee te denken over mogelijke oplossingen voor de uitdagingen die het pand heeft op het gebied van energiebesparing en -management.

Lectoraat Sustainable Building Technology

Lector Christian Struck en Annemarie Weersink van Hogeschool Saxion, lectoraat Sustainable Building Technology deelden welke uitdagingen ze tegenkomen bij de verduurzaming van bestaande bedrijfspanden. Vanuit het lectoraat wordt uitgebreid onderzoek verricht in opdracht van bedrijven. Ze doen veel experimenten met hun Smart Tinylab waarin ze bedrijfspanden kunnen nabootsen. Zo heeft Annemarie Weersink veel kennis gedeeld over bedrijfshallen, energieprestatie en innovatieversnelling. Uit onderzoek van het lectoraat komt o.a. naar voren dat kostenbesparing nog steeds de belangrijkste drijfveer is voor verduurzaming. Indringend advies van Annemarie is om niet alleen te kijken naar terugverdientijd van investeringen maar uit te gaan van Total Cost of Ownership.

Het laatste gedeelte van de bijeenkomst werd besloten met een aantal praktijkvoorbeelden. Gert Jan Mooi, bedrijfsleider Van Dorp en tevens voorzitter belangenvereniging bedrijvenpark Twentekanaal nam het publiek mee in zijn ontdekkingstocht bij de verduurzaming van het bedrijfspand Van Dorp in Hengelo. Belangrijke conclusie: kijk niet naar wat verduurzaming kost maar naar wat het oplevert.

Als laatste kwamen Mark Dijkhuis en Louis Oosterik als programmamanagers GBCT aan het woord. Zij komen dagelijks in aanraking met bedrijven die worstelen met uitdagingen en oplossingen van verduurzaming. Een belangrijk advies dat zij het publiek meegaven was: zorg dat je planmatig te werk gaat met als uitgangspunt een gedegen energieadvies. Een probleem waar veel ondernemers tegenaan lopen is de overkill en ondoorzichtigheid van beschikbare informatie. De boodschap was dus: wacht niet af, pak de koe(verduurzaming) bij de horens en doe meer met ongeveer.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: