Kennisplatform voor Oost Nederland

Het Verzet Kraakt. De grootste bankroof aller tijden

Geplaatst op 8 augustus 2017
Het verzet kraakt

Het laatste oorlogsjaar. Nederland zucht onder het Duitse bewind. De NS staakt om het vervoer naar het westen plat te leggen en de bezetter te saboteren. Het verzet komt in actie om deze staking te financieren. Op 15 november 1944 overvallen verzetsstrijders een filiaal van de Nederlandsche Bank in Almelo. De buit: 46,1 miljoen gulden. Een recordbedrag tot op de dag van vandaag. Van dit verhaal wordt in september dit jaar een groots theaterspektakel in Almelo opgevoerd.

Oorlog een jongensboek?
Het verhaal over de grootste bankroof aller tijden lijkt misschien een jongensboek, maar oorlog is nooit een jongensboek. Want ,  ook al lukt de overval, een paar weken later hebben de Duitsers het geld weer terug. Een deel van de verzetsmannen wordt opgepakt en sterft in de kampen. Slechts een enkeling overleeft de oorlog.

‘Het Verzet Kraakt’ wil de persoonlijke verhalen achter de bankoverval vertellen. Waarom deden  jonge mannen en vrouwen tussen de 20 en 30 jaar dit? Wat dreef ze? En wat betekent dit anno 2017 voor familie en nabestaanden? De verhalen worden in 2017 verteld door middel van zes tentoonstellingen en een groots theaterspektakel. Verder komt er in 2019 een speelfilm uit over deze geschiedenis.

Uniek locatietheater
In september 2017 is de locatie-theatervoorstelling van ‘Het Verzet Kraakt’ in Almelo te bezoeken. Er worden zo’n 20 voorstellingen voor  1250 personen per avond opgevoerd. Op een rangeerterrein naast het station is de entree van de voorstelling. Bezoekers lopen via dit (oude) station over een brug naar de andere kant van het kanaal. Daar neemt iedereen plaats aan lange tafels en gaan daar met elkaar eten en drinken in een grote voormalige fabriekshal van Ten Cate (het Indiëterrein). Het theaterspektakel zelf speelt zich buiten af. Op een grote overdekte tribune met comfortabele kuipstoelen horen, zien en beleven de bezoekers hier het grootse theaterspektakel.

Wat kunt u doen?
Kaarten voor de voorstelling, inclusief eten en drinken kosten 49,95 p.p. Als u met 10 personen komt, kunt u een tafel reserveren. Maar, er zijn meer mogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld uw relaties uitnodigen of het project financieel ondersteunen. Meer informatie: Esther ter Laak (tel. 06 – 54357410) of Paul Krijnsen (tel. 06 – 30084804, sponsoring@hetverzetkraakt.nl). Meer informatie over het project: http://www.hetverzetkraakt.nl.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: