Kennisplatform voor Oost Nederland

Vesteda en Zonneplan zetten verduurzaming voort: minimaal 11.000 gratis zonnepanelen in 2024

Geplaatst op 11 april 2024
Vesteda en Zonneplan zetten verduurzaming voort: minimaal 11.000 gratis zonnepanelen in 2024

Vastgoedbelegger Vesteda en energiebedrijf Zonneplan zetten hun samenwerking dit jaar in volle vaart voort. Liefst 1.295 huurwoningen staan op de planning om in 2024 samen minimaal 11.000 zonnepanelen te krijgen. Bijzonder aan deze samenwerking, die al in 2021 gestart werd, is dat de panelen voor de huurder gratis zijn. De eerste installatie van dit jaar werd op 18 maart voltooid bij de heer Stals in Eindhoven. Tijdens dit feestelijke moment ontving hij een bloemetje.

Sinds Vesteda en Zonneplan in augustus 2021 de handen ineensloegen kregen reeds 2493 huurwoningen in onder meer Amsterdam, Almere en Eindhoven zonnepanelen. De deelnamegraad is hoog. Vorig jaar accordeerde maar liefst 97,8% van alle huurders hun persoonlijke aanbod. “Niet verwonderlijk”, zo zegt huurdersconsulent Maikel van Brussel van Zonneplan. Hij gaat bij huurders langs de deuren om vragen te beantwoorden. “Er is voor hen geen reden om niet mee te doen. Ze krijgen gratis zonnepanelen, waardoor hun energierekening daalt. De meestgestelde vraag is dan ook of er écht geen addertje onder het gras zit”, zegt Van Brussel glimlachend.

Gratis zonnepanelen, alle opbrengsten voor de huurder

Veel verhuurders die zonnepanelen plaatsen, vragen daarvoor een maandelijkse vergoeding van de verhuurder. Vesteda heeft er van begin af aan heel bewust voor gekozen om dit niet te doen. Regiomanager Jan van der Wegen: “We willen serieus bijdragen aan de klimaatdoelstellingen en maken het daarom voor onze huurders zo aantrekkelijk mogelijk. Zij maken op geen enkele manier kosten voor de installatie van de zonnepanelen en alle opbrengsten zijn voor hen.” Die strategie werpt zijn vruchten af: in 2023 werd Vesteda uitgeroepen tot Global Sector Leader Residential door milieuorganisatie GRESB.

Energiekosten middenhuur verlagen

Sinds de gestegen energieprijzen wordt er in het geheel meer aandacht besteed aan de situatie van huurders. Wie geen eigen woning heeft maar wel wil verduurzamen, is immers afhankelijk van de inspanningen van de verhuurder. Volgens Joep Buimer, projectcoördinator bij Zonneplan voor alle projecten van Vesteda, is het daarbij belangrijk dat huurders in het middensegment, waar Vesteda zich op richt, niet over het hoofd worden gezien. “Uiteraard zijn bewoners van een sociale huurwoning de meest kwetsbare groep. Maar vergeet niet dat de groep die daar net boven zit vaak geen aanspraak kan maken op toeslagen en inkomensgebonden subsidies. Daarom zijn wij erg blij dat we mogen bijdragen aan het verlichten van de energielasten van deze huishoudens.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: