Kennisplatform voor Oost Nederland

Victoria PLC breidt uit met overname kunstgrasproducent Avalon

Geplaatst op 13 februari 2017
Victoria PLC breidt uit met overname kunstgrasproducent Avalon

Victoria PLC neemt ontwikkelaar en leverancier van hoogwaardig kunstgras Avalon over. Victoria is de internationale ontwerper, fabrikant en distributeur van innovatieve vloeroplossingen op zeer diverse gebieden. Marktlink Fusies & Overnames heeft aandeelhouders en oprichters Martijn Veldhuijsen en Marco Pleijsier van Avalon begeleid bij het verkoopproces. Dat begon met het opstellen van de transactiedocumentatie, daarna het onderhandelen met de kopers en eindigde met het toewerken naar een succesvol eindresultaat.

Avalon is een business-to-business producent met meer dan twintig jaar expertise, creativiteit, betrouwbare service en passie op het gebied van lawn- en landscape-producten. Het bedrijf doet dit vanuit het look-and-feel-principe, waarbij men naast kunstgras voor landscaping ook sportvelden produceert voor de best mogelijke sportprestaties. Victoria is niet van plan iets te veranderen aan de succesvolle bedrijfsvoering. Alles blijft zoals het is bij Avalon.

Kunstgrasmarkt groeit
De kunstgrasmarkt groeit, vooral in het hoge segment. De Europese vraag naar kunstgras in 2015 was vijftig miljoen vierkante meter. De verwachting is dat dit tenminste tot eind 2019 elk jaar met 15% groeit. Avalon bevindt zich midden in deze markt en kan met behulp van Victoria PLC aan deze geprognotiseerde groei voldoen.

De overname past bij de groeistrategie van Victoria PLC. De directie van Victoria is ervan overtuigd dat Avalon goed past binnen de huidige groeistrategie. Het internationale bedrijf ziet veel overeenkomsten op commercieel, operationeel en financieel vlak. Dit komt onder andere doordat de productie van kunstgras sterk overeenkomt met de productie van tapijt. Hiervoor worden veelal dezelfde machines, technieken en vezels gebruikt.

Remon Lustenhouwer, manager bij Marktlink: “De strategische waarde van Avalon voor Victoria was vanaf het begin overduidelijk en werd tijdens het overnametraject steeds meer bevestigd. Door het aanblijven van de beide directeuren Veldhuijsen en Pleijsier na overname zal de kennis, ervaring en het netwerk in de kunstgrasmarkt optimaal worden benut en geïntegreerd in de Victoria groep.”

Door de overname begeeft Victoria zich voor het eerst op de Europese vloerenmarkt en maakt daarmee gelijk gebruik van het uitgebreide distributienetwerk en de verkoopervaring van Avalon. In het Verenigd Koninkrijk is er een sterke vraag naar hoogwaardig kunstgras en deze vraag blijft groeien. Victoria heeft een sterk distributienetwerk – 3000 zelfstandige retailers – en acht de kans groot het netwerk nog verder uit te breiden met zowel de verkoop van merk- als white label-producten.

De overname zorgt hiernaast voor de juiste aanvulling van het assortiment van Victoria, waardoor de Europese positie ten opzichte van de concurrentie verbetert.

Bestuursvoorzitter Geoff Wilding van Victoria: “Deze overname is de eerste van de vele overnames die wij in Europa hopen af te ronden. Het brengt ons naar een hoger niveau als vloerleverancier voor het groeiende klantenbestand. De vraag naar kunstgras is hoog in het Verenigd Koninkrijk en momenteel wordt die markt nog bediend door onze concurrenten. Wij zijn ervan overtuigd een groot deel van deze markt te bereiken met dit hoogwaardige product. Onder de begeleiding van de zeer ervaren Philippe Hamers, Victoria’s aankomend CEO, kijkt Victoria uit naar het winstperspectief van deze overname.”

Na de overname bestaat Victoria PLC uit 1800 medewerkers, opererend vanuit 12 locaties in het Verenigd Koninkrijk en Europa en vijf in Australië. Avalon blijft zelfstandig opereren met het voordeel onderdeel uit te maken van een groter geheel.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: