De vliegende start van Ventiv Engineers

24 maart 2020 Techniek

Engineers zijn dun gezaaid en erg gewild. Techniek en innovatie speelt een sleutelrol in onze snel veranderende wereld. Elke engineer kan kiezen uit minstens drie banen. Wie in deze tijd een engineersbureau begint, moet wel een beetje gestoord zijn, of een ontzettend gedurfd concept hebben.

Ventiv Engineering startte anderhalf jaar geleden, met een onderscheidend concept, en mag nu al gerenommeerde technische bedrijven als VDL, Norma, Demcon, DGS en Selo tot haar klantenkring rekenen. Inmiddels groeit het bureau vanuit Hengelo gestaag richting de vijftig collega’s en wordt voorzichtig gekeken naar uitbreiding in de regio’s Arnhem en Zwolle.

“Collega’s! Dat begrip verklaart een belangrijk deel van Ventiv’s succes”, aldus Tom Kleizen, initiatiefnemer van Ventiv. “We zijn geen detacheerder die mensen op opdrachten plaatst. Wij zijn een hecht team van technische professionals, met de drive en het enthousiasme om technische vraagstukken adequaat en kwalitatief op te lossen. Tijdelijke expertise met een blijvend resultaat.”

Die belofte maak je alleen waar met mensen die elke dag uitblinken. Ventiv is daarom niet voor iedereen. “We kiezen heel bewust voor mensen die met hun kwaliteit en persoonlijkheid het verschil maken. Omgekeerd kiezen ambitieuze en kwalitatieve engineers ook heel bewust voor Ventiv”, verklaart Tom Kleizen.

Niek Raeimakers, vestigingsmanager van Ventiv Hengelo, vult aan: “Engineers die voor het eerst met Ventiv in gesprek komen, zijn vaak best sceptisch over bureaus. Soms zeggen ze letterlijk ‘ik heb me altijd voorgenomen om nooit voor een engineersbureau te gaan werken’. Onze engineers werken echter niet voor of via ons. Ze werken bij en met ons. Die nuance maakt veel verschil.”

“Mensen zijn geen resources en engineers geen productiemiddelen. Mensen hebben eigen ambities, kwaliteiten, drijfveren en ontwikkelpotentieel.” Bij een technisch bedrijf vind je collegialiteit en ontwikkelmogelijkheden, maar werk je vaak langdurig aan dezelfde vraagstukken. Bij een technisch bureau is er meer afwisseling in opdrachten, maar wordt er vaak te weinig rekening gehouden met de wensen van de engineer in projecten, ontwikkeling en loopbaan.”

Alles wat werkt voor engineers
Mensen die voor Ventiv kiezen willen zich zorgen maken over ingewikkelde technische vraagstukken, niet over hun baan of hun toekomst. “We luisteren goed naar de behoefte van onze collega’s en investeren actief in hun ontwikkeling”, vertelt Kleizen. “’Wat velen beloven, maakt Ventiv waar’, zei een collega onlangs. Dat is een verschrikkelijk mooi compliment.”

Een belangrijk en onderscheidend voordeel daarbij, is dat Ventiv is opgericht door de drie partners van Siebert & Wassink. Het ontwikkelen van mensen en organisaties zit in de haarvaten van deze ondernemers; Johan Siebert, Joris Wassink en Tom Kleizen. Siebert & Wassink heeft een ijzersterke reputatie in de markt en beschikt over alle expertise die nodig is om kwaliteiten van mensen te ontdekken en versterken. “Er is geen engineersbureau dat ruim twintig jaar ervaring in assessments, coaching, werving en selectie in huis heeft”, vertelt Niek Raeimakers met gepaste trots. “Dat biedt een ongekend voordeel voor ambitieuze en zelfbewuste engineers.”

Om persoonlijke en technische vaardigheden voortdurend te ontwikkelen, krijgt iedere engineer een ontwikkelassessment, een vaste coach en een groeiplan. Jonge technische talenten in de vorm van een traineeprogramma, voor de meer ervaren engineers zijn er ontwikkeltrajecten op maat.  ”Het fundament daaronder is toch ook wel de ongeremde drive en het ongekende enthousiasme van het team” merkt Tom Kleizen op. “We zien elkaar vaak, wisselen kennis en ervaring uit, maar hebben ook verschrikkelijk veel lol met elkaar. Wat dat betreft is het net als op een feestje: als je het naar je zin hebt, dan wil je graag blijven.” Die betrokkenheid vertaalt zich in groei.