Kennisplatform voor Oost Nederland

VNO-NCW: “Wij zoeken mensen die passen bij ons dna”

Geplaatst op 15 juni 2023
VNO-NCW: “Wij zoeken mensen die passen bij ons dna”

Nico Lensink, eigenaar van Te Kloeze Riooltechniek in Wehl, herkent het krappe aanbod op de arbeidsmarkt, maar prijst zich gelukkig dat zijn bedrijf redelijk goed aan mensen kan komen. “Op een recente vacature kwamen maar liefst 30 reacties”. Dat is opmerkelijk, zeker als je bedenkt dat deze sector niet de aantrekkelijkste keuze lijkt voor werkzoekenden. Lensink weerlegt het beeld dat er vaak heerst over de sector. “Als het riool niet was uitgevonden, dan waren er veel ziektes geweest. Riooltechniek is een vák”, benadrukt hij, “waarin je zelfstandig en met veel verantwoording oplossend bezig bent. Bij ons draait alles om de mens, onze medewerkers zijn het allerbelangrijkst.”

Intern opleiden

Te Kloeze Riooltechniek, actief in de particuliere en zakelijke markt in de Achterhoek en regio Arnhem, is breed gespecialiseerd in diensten als rioolinspecties, lekdetecties, ontstopping en renovatie. Het bedrijf investeert veel in het intern opleiden en coachen van medewerkers. Eén teamleider is continue bezig om mensen naar een hoger level te krijgen, drie leermeesters begeleiden collega’s intensief. Bijvoorbeeld bij het doorlopen van het intern ontwikkelde stappenplan ‘rioloog worden in 100 dagen’. Daarnaast pleit Lensink ervoor dat de reguliere vakopleiding ‘Riooltechniek’, die in samenwerking met Techniek Nederland wordt gegeven, op meerdere plaatsen in Nederland wordt aangeboden en niet, zoals de situatie nu is, beperkt tot het zuiden van het land.

Klantenstop

Het is de afgelopen jaren ook wel eens anders geweest met het aantrekken van nieuwe mensen en het verloop, erkent Lensink eerlijk. “We hebben ongeveer anderhalf jaar lang een klantenstop gehad. Zo konden we met elkaar onze hoogwaardige diensten aan vaste klanten blijven leveren en nieuwe klanten hebben we tijdelijk doorverwezen naar andere bedrijven. Dat deden we liever dan chronisch overwerken en stress bij onze mensen veroorzaken.” Lensink ervaart dat de nieuwe generatie werknemers sowieso meer belang hecht aan privé en vrije tijd. “Als werkgever moet je hierin mee veranderen.”

DNA is leidend

Op zoek naar verbetering en verdere professionalisering schakelt Lensink ook coaching van buiten de organisatie in. Zo is bijvoorbeeld recent, na gesprekken met circa de helft van de 35 medewerkers van Te Kloeze, het ‘dna’ van het bedrijf beschreven. “Mensen moeten passen bij ons dna, het moet klikken” is de overtuiging van Lensink. “Dat is belangrijker dan diploma’s of achtergrond.”

Ook doet Lensink een beroep op VNO-NCW Midden en de hulp die beschikbaar is via projecten als NL werkt aan werk, Gelders Vakmanschap en Leercultuur MKB Gelderland. “Wij zijn als bedrijf te klein voor een aparte hr-afdeling. Door deze projecten is het mogelijk gemaakt dat wij met een externe coach werken aan concrete doelen. Zo kom je verder. Fantastische initiatieven! Ik ben er blij mee.”

Aandacht en energie

Wat kan Lensink andere ondernemers aanraden als het gaat om de krappe arbeidsmarkt? “Stop aandacht en energie in je mensen. En heb oog voor hun thuissituatie. Privé is 1. Je zult zien dat ze dan ook voor je klaar staan als dat eens nodig is.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: