Kennisplatform voor Oost Nederland

Wadinko neemt belang in Albo Deuren

Geplaatst op 25 april 2023
Wadinko neemt belang in Albo Deuren

De ondernemende Zwolse participatiemaatschappij Wadinko heeft onlangs een minderheidsbelang genomen in het in Albergen gevestigde Albo Deuren. Met de participatie door Wadinko zet de producent en leverancier van kwalitatief hoogwaardige binnen- en buitendeuren en toebehoren versneld in op het ontwikkelen van nieuwe (internationale) productmarktcombinaties en het inrichten van aanvullende distributiekanalen.

Albo Deuren, opgericht in 1983, is een middelgrote speler in de markt van kwalitatief hoogwaardige binnen-en buitendeuren voor de woning- en utiliteitsbouw. Het personeelsbestand van Albo Deuren bestaat uit een team van circa 150 vakkundige medewerkers, verspreid over vestigingen in Nederland, Duitsland en Roemenië. De hoofdlocatie in Albergen biedt werkgelegenheid aan 78 Fte. Albo onderscheidt zich van concurrenten door de combinatie van een breed assortiment, gedegen productkennis en mogelijkheid tot volledige ontzorging van haar klanten. Met de geavanceerde productie-aansturing kan Albo op one-off basis unieke series deuren produceren. De deuren en toebehoren vinden hun weg naar dealers, timmerfabrieken en aannemersbedrijven. Daarnaast realiseert Albo een substantieel deel van de omzet op grote nieuwbouw-en renovatieprojecten.

Langere termijn

Al in 2016 zijn verkennende gesprekken gevoerd met Wadinko. Die leidden toen niet tot een participatie. In 2021 is echter een nieuwe situatie ontstaan. Zo leidde de komst van Ralf Lesscher als medeaandeelhouder en directeur al binnen een half jaar tijd tot procesoptimaliseringen en een verbetering van de financiële performance. Daarmee is Albo in een positieve flow terechtgekomen, wat nieuwe commerciële kansen en mogelijkheden biedt.

Het was ook Ralf Lesscher die opnieuw toenadering zocht tot Wadinko: ‘In de afgelopen jaren zijn er contacten geweest met meerdere investeerders. Die streefden vooral naar meerderheidsbelangen en andere strategieën. Wat mij in Wadinko aanspreekt is dat zij juist opteren voor een minderheidsbelang en tegelijk inzetten op de langere termijn. Dat maakt dat wij gerichter en doordachter de volgende stappen kunnen zetten. Waarbij onze focus komt te liggen op het ontwikkelen van nieuwe productmarktcombinaties en het inrichten van aanvullende distributiekanalen.’

Groei en ontwikkeling

Voor Wadinko is de deelneming in Albo een welkome aanvulling in het portfolio. Investment managers Martin Essink en Han Leemhuis daarover: ‘Met dat Ralf Lesscher is aangetreden als medeaandeelhouder en directeur, is de opvolging van de onderneming nu goed geregeld. Daarmee kan de focus nu volop gelegd worden op groei en ontwikkeling. Waarbij de hoofdvestiging in Albergen onder meer een beoogd expertisecentrum wordt, waar meer nadruk komt te liggen op innovatieve productie en producten. Daar komt bij dat ook alle seinen op groen staan voor groei. Kijken we alleen al naar Nederland, dan ligt hier de komende jaren een enorme opgave voor de bouw van nieuwbouwwoningen en verduurzaming van de al aanwezige woningvoorraad, waarvoor uiteraard deuren nodig zijn. Onze participatie in Albo moet ook gezien worden als blijk van vertrouwen in Ralf Lesscher. Niet alleen heeft hij al zijn sporen verdiend met zijn bijdrage aan de opstart en ontwikkeling van Joolz kinderwagens in Amsterdam, ook is hij maatschappelijk geëngageerd. Al met al voldoet Albo daarmee aan onze belangrijke criteria voor een deelneming: een groei van de werkgelegenheid, innovatie en maatschappelijke betrokkenheid.’         

Over Wadinko

Participatiemaatschappij Wadinko N.V. stimuleert de bedrijvigheid en werkgelegenheid in Overijssel, Noordelijk Flevoland en Zuidwest Drenthe. Dat doet Wadinko met substantiële minderheidsbelangen in op dit moment 26 bedrijven met risicodragend kapitaal, kennis, managementondersteuning en netwerken. Wadinko hecht veel waarde aan het verhogen van de kwaliteit van ondernemen in zijn werkgebied. Daartoe nam Wadinko al in 2017 het initiatief tot WIMM, dat doorlopende leerlijnen aanbiedt voor alle niveaus binnen ondernemingen. Net zo is Wadinko mede-initiatiefnemer van WRS.Finance om de financiële functies binnen ondernemingen in het werkgebied van Wadinko te verbeteren. WMKB ondersteunt bij duurzaamheidsvraagstukken en circulaire businessmodellen. Tot slot is Wadinko een van de founding partners van PERRON038, hét open innovatiecentrum voor de maakindustrie in Oost-Nederland. Nog steeds participeert Wadinko in deze inmiddels zeer succesvolle ondernemingen. Daarmee ontwikkelt Wadinko zich ook steeds meer van traditionele aanbieder van risicokapitaal naar een modern investerings- en ontwikkelingsplatform met veel aandacht voor kennisontwikkeling en duurzame en circulaire innovatie.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: