Kennisplatform voor Oost Nederland

Wandelen in Oost-Nederland

Geplaatst op 3 oktober 2023

De herfst is het seizoen waarin veel mensen het wandelen weer oppakken. In de zomer is het wat minder populair. In de herfst wil iedereen genieten van de natuur en de frisse lucht. In Oost-Nederland zijn diverse natuurgebieden zeer geschikt om een rondje te wandelen. Welke gebieden dat zijn daar kom je achter in deze blog en vertellen we waarom wandelen zo goed is.

De mooiste gebieden in Oost-Nederland om te wandelen

  • Nationaal Park de Hoge Veluwe

Dit park ligt in de provincie Gelderland en is een van de meest bekende natuurgebieden in Nederland. Het park heeft uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Het is ook de plek waar het Kröller-Müller Museum is. Dit museum heeft een mooie kunstcollectie en een beeldentuin. Een gedeelte is buiten, dus als het regent is het verstandig om de dames regenjas mee te nemen zodat je alsnog alles kunt bekijken.

  • Nationaal Park Veluwezoom

Dit park ligt ook in de provincie Gelderland en is het oudste nationale park van Nederland. Het biedt prachtige heuvelachtige landschappen, bossen en heidevelden. Een hoogtepunt is de Posbank, waar je kunt genieten van panoramische uitzichten over de omgeving. Ook hier is het verstandig om de rains curve regenjas mee te nemen, want je wilt niks missen van het gebied.

  • Nationaal Park Dwingelderveld

Dit nationale park in de provincie Drenthe staat bekend om zijn uitgestrekte heidevelden, vennen en bossen. Het is een geweldige plek om te wandelen en te genieten van de rust en stilte van de natuur.

  • De Sallandse Heuvelrug

In Overijssel ligt de Sallandse Heuvelrug. Dit is een natuurgebied met heuvelachtige landschappen, bossen en veel heidevelden. Voor vogelliefhebbers is het ook een goede plek. Er zijn veel vogels te vinden.

  • Nationaal Landschap Winterswijk

Dit landschap in de Achterhoek is een kleinschalig landschap met houtwallen en karakteristieke boerderijen.

  • Nationaal Park Weerribben-Wieden

In Overijssel ligt Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit is een park met uitgestrekte moerassen, rietvelden en waterwegen. Het is een prachtige plek voor liefhebbers van watersport en van de natuur.

  • Nationaal Park de Maasduinen

In het oosten van Noord-Limburg ligt Nationaal Park de Maasduinen. Dit is een landschap met bossen, heidevelden, duinen en vennen. Erg populair voor wandelaars en fietsers.

Waarom is het gezond om een rondje te wandelen in de natuur?

In de bovenstaande natuurgebieden kun je dus heel goed een stukje wandelen. Wandelen is erg goed voor mensen, maar waarom eigenlijk? Wandelen is een vorm van lichaamsbeweging die je hartslag verhoogt en de spieren activeert. Af en toe wandelen zorgt voor algehele fysieke fitheid. Wandelen kan ook bijdragen aan gewichtsverlies of het behoud van een gezond gewicht. Met wandelen verbrand je calorieën. Wandelen kan ook de spijsvertering bevorderen en helpen bij het verminderen van problemen als constipatie. Ook kan regelmatig wandelen bijdragen aan de slaapkwaliteit. Het helpt bij het reguleren van het slaap-waakritme en kan de slapeloosheid verminderen. Ook zorgt wandelen voor de versterking van de spieren en botten. Het draagt bij aan de versterking hiervan en dat is belangrijk voor de algehele gezondheid. Ten slotte is wandelen zeer toegankelijk. Je hebt er niets speciaals voor nodig en daardoor is wandelen voor bijna iedereen mogelijk.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: