Kennisplatform voor Oost Nederland

Wanneer is het financieel rendabel om een zakelijke auto te huren?

Geplaatst op 15 juni 2023

Als ondernemer kan het soms een uitdaging zijn om de juiste keuze te maken wat betreft het gebruik van een zakelijke auto. Moet je er een kopen of is het huren van een auto een betere optie? Het is logisch dat je een auto huurt als je in het buitenland bent voor zaken. Je kunt bijvoorbeeld een auto huren in Italië, zodat je gemakkelijk kunt reizen. In dit artikel bespreken we wanneer het financieel rendabel is om een zakelijke auto te huren. We zullen verschillende situaties en factoren bespreken die invloed hebben op deze beslissing.

Tijdelijk gebruik

Je kunt een zakelijke auto huren, wanneer je deze slechts tijdelijk nodig hebt. Stel dat je een project hebt dat een paar maanden duurt en waarvoor je regelmatig op locatie moet zijn. In plaats van een auto te kopen die je na afloop van het project niet meer nodig hebt, kan het huren van een auto een verstandige keuze zijn. Op deze manier betaal je alleen voor de periode dat je de auto daadwerkelijk gebruikt, waardoor je kosten bespaart op de lange termijn.

Flexibiliteit

Flexibiliteit is een ander voordeel van het huren van een zakelijke auto. Als ondernemer weet je dat de behoeften van je bedrijf kunnen veranderen. Door een auto te huren, ben je niet gebonden aan één specifiek voertuig. Je kunt eenvoudig een andere auto kiezen die beter past bij je behoeften op een bepaald moment. Als je bijvoorbeeld een periode hebt waarin je meer vracht moet vervoeren, kun je een bestelwagen huren. Als je daarna meer behoefte hebt aan een representatieve auto voor zakelijke afspraken, kun je gemakkelijk overstappen naar een luxe sedan.

Kostenbesparing

Hoewel het kopen van een auto op de lange termijn voordelig kan zijn, brengt het ook aanzienlijke kosten met zich mee. Denk aan de aanschafprijs van de auto, verzekeringen, belastingen, onderhoud en reparaties. Als je een zakelijke auto huurt, zijn al deze kosten inbegrepen in de huurprijs. Dit kan een aanzienlijke kostenbesparing betekenen, vooral als je bedrijf nog in de beginfase zit en je financiële middelen beperkt zijn. Bovendien zijn de kosten van het huren van een auto volledig aftrekbaar als zakelijke kosten, wat gunstig is voor je belastingaangifte.

Up-to-date blijven

De auto-industrie ontwikkelt zich voortdurend en nieuwe modellen worden regelmatig geïntroduceerd met verbeterde technologie en brandstofefficiëntie. Door een zakelijke auto te huren, rijd je in een up-to-date voertuig zonder je zorgen te maken over de afschrijving van de auto. Je hebt altijd toegang tot de nieuwste modellen en technologische snufjes, waardoor je bedrijf een professionele uitstraling behoudt.

Geen gedoe met onderhoud en reparaties

Een ander voordeel van het huren van een zakelijke auto is dat je je geen zorgen hoeft te maken over onderhoud en reparaties. Als je een auto bezit, ben jij verantwoordelijk voor het regelmatig onderhouden ervan en het oplossen van eventuele mechanische problemen. Dit kan behoorlijk wat tijd en geld kosten. Met een huurauto wordt al het onderhoud en de reparaties voor je geregeld door het verhuurbedrijf. Mocht er iets misgaan met de auto, neem je contact op met de verhuurder en zij zullen het probleem voor je oplossen. Dit bespaart je kostbare tijd en zorgt ervoor dat je je kunt concentreren op je zakelijke activiteiten zonder je zorgen te maken over autoproblemen.

Fiscale voordelen

Tot slot heb je bepaalde fiscale voordelen. De kosten van het huren van een auto kunnen volledig worden afgetrokken als zakelijke kosten bij je belastingaangifte. Dit kan je belastingverplichtingen verminderen en je meer ruimte geven om in je bedrijf te investeren. Het is echter altijd belangrijk om advies in te winnen bij een belastingadviseur om ervoor te zorgen dat je alle fiscale voordelen op de juiste manier benut en in overeenstemming bent met de geldende belastingwetten.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: