Kennisplatform voor Oost Nederland

Waterstromen: Industrieel water duurzaam en bedrijfszeker zuiveren

Geplaatst op 31 december 2021

Industrieel restwater duurzaam en bedrijfszeker zuiveren en industriële reststromen verwerken naar duurzame energie. Dat is Waterstromen. In eigen installaties verwerkt Waterstromen water of reststromen voor derden. Ook levert de waterzuiveringsspecialist expertise en ervaren vakmensen voor bedrijven met een eigen zuivering. Hiermee verschaft Waterstromen haar klanten een ‘license to operate’.

Waterstromen is in 1998 opgericht en is als dochter van Waterschap Rijn IJssel dé schakel tussen industrie en overheid. Sinds die tijd heeft het bedrijf, met het hoofdkantoor in Lochem, een toonaangevende expertise en praktische ervaring opgebouwd. Samen met industriële opdrachtgevers, partners en leveranciers ontwikkelt Waterstromen grensverleggende oplossingen.

“Duurzame oplossingen waarmee industriële opdrachtgevers risico’s beheersen, kosten besparen en optimaal gebruikmaken van terugwinning van grondstoffen en energie”, zo vertelt algemeen directeur Martine Klaver. “Steeds meer bedrijven willen hun restwater en reststromen duurzaam en verantwoord zuiveren en daarbij grondstoffen en energie terugwinnen. Bovendien moeten bedrijven hun CO2-doelstellingen realiseren en wordt energie steeds duurder. Waar voorheen veel industrieën hun water zonder voorzuivering loosden op het riool, zie je de omslag naar het separaat zuiveren. Hierdoor is het mogelijk grondstoffen en energie terug te winnen en water te hergebruiken. Ook bedrijven met een eigen zuivering willen de zuivering optimaliseren om energie en grondstoffen te gaan terugwinnen.”

De technische ontwikkelingen gaan echter snel en installaties om betrouwbaar water te zuiveren en daarbij grondstoffen en energie terug te winnen, zijn complex. Dan is het prettig als je een partner hebt met actuele kennis en een brede ervaring zoals Waterstromen.

Innovatieve waterzuivering en grondstofterugwinning

Water is bij veel industriële bedrijven onmisbaar in het productieproces. Installaties moeten dan ook solide en betrouwbaar zijn. Martine Klaver: “We exploiteren industriële zuiveringen op diverse locaties in Nederland en zorgen voor het optimaal terugwinnen van grondstoffen en energie als biogas, fosfaat en nieuwe meststof. Daarbij kunnen we de zuivering volledig overnemen. Zo zuiveren we het water voor twee locaties van aardappelverwerker Aviko (Steenderen en Lomm) en in Lichtenvoorde voor Leerlooierij Vitelco. Ook verwerken we op twee locaties reststromen. In Lichtenvoorde zetten we organische industriële reststromen om naar biogas en in Duiven verwerken we olie-/water-/slib-mengsels uit zogenaamde OBA-putten. Momenteel zijn er twee zuiveringen in aanbouw, één voor Papierfabriek Doetinchem en één voor Noblesse in Wijster, die slachtbijproducten opwerkt voor hoogwaardige toepassing.”

Voor elke vraag een oplossing

Te weinig specifieke kennis, een verhoogde productiecapaciteit, oplopende kosten voor energie; industriële bedrijven hebben regelmatig de behoefte aan expertise. De vakmensen van Waterstromen zijn in te schakelen voor de meest uiteenlopende vraagstukken voor bedrijven die hun waterzuivering in eigen beheer hebben. “Onze diensten variëren van incidenteel advies bij uitbreiding, tot dagelijkse assistentie op locatie voor de bedrijfsvoering van de installatie”, zo licht Martine Klaver toe.  “We hebben een hands-on-aanpak, leveren ook operators en beschikken over een 24/7 storingsdienst. Alle medewerkers staan in het hart van de markt en hebben een uitgebreide praktijkervaring door hun werk bij opdrachtgevers en in onze eigen waterzuiveringsinstallaties. Hoe complex de vraag ook, ze bedenken altijd een slimme oplossing. Als onafhankelijk specialist staan we naast de ondernemer. We kunnen optimaal meebewegen en zoeken de meest optimale oplossing voor klanten. Samen, als één team in een open cultuur. Efficiënt, oplossingsgericht, betrouwbaar en dichtbij!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: