Kennisplatform voor Oost Nederland

Wereldprimeur bij glasfabrikant Pilkington Nederland

Geplaatst op 10 september 2021
Wereldprimeur bij glasfabrikant Pilkington Nederland B.V.

Bij glasfabrikant Pilkington Nederland uit Enschede, onderdeel van de NSG Group, wordt gewerkt aan een wereldprimeur op glasgebied. Vanuit een Europees project (Envision – Horizon 2020) wordt bij het hoofdkantoor in Enschede aan de Hoeveler een geveldeel geïnstalleerd waarbij glasinnovaties wetenschappelijk worden getest. Het samenvoegen van verschillende innovaties in 1 ruit maakt het project uniek. De gevel wordt in de loop van september 2021 operationeel.

Wereldprimeur Pilkington

In het project is beglazing opgenomen die duurzame energie opwekt. De technologie is gebaseerd op basis van Pilkington Sunplus BIPV, dit is energie genererende beglazing met een optimale balans tussen doorzicht en opbrengst. De totale glassamenstelling is een triple eenheid waardoor het glas voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van isolatie. De beglazing is geïntegreerd in het RT82HI+ kozijn van Kawneer. Dit is een innovatief, modulair raam- en deursysteem en is voorzien van een Passiefhuis phB certificaat.

Eigenschappen

Naast de eigenschap dat het glas energie opwekt, is in de buitenste spouw geïntegreerde zonwering toegepast; Pilkington Insulight met ScreenLine®. De jaloezieën bevinden zich dus tussen het glas en worden door middel van een sensor elektronisch aangestuurd waardoor in een vroegtijdig stadium geanticipeerd kan worden op de weersomstandigheden. In de praktijk betekent dit maximale zonwering tijdens warme periodes en een uitgebalanceerde maximale zoninstraling tijdens koudere periodes, in beide gevallen zonder dat de zon het doorzicht verblindt. Grensverleggend is de combinatie met een andere NSG Group innovatie: Pilkington Insulight HeatComfort, dit verwarmbare glas heeft de potentie om onder specifieke condities zowel traditionele als huidige verwarmingstechnieken te vervangen. De onzichtbare en geruisloze techniek is gebaseerd op infrarood warmte en wordt aangestuurd door (duurzame) elektriciteit. Deze multifunctionele glaseenheid past in een gezonde werkomgeving en omvat alle ingrediënten om een kantoorunit gedurende het gehele jaar duurzaam te voorzien van de vereiste wensen op het gebied van koelen en verwarmen.

BIPV-panelen

Naast deze beglazing bestaat het nieuwe geveldeel gedeeltelijk uit ondoorzichtige BIPV-panelen; Pilkington Sunplus BIPV Spandrel. Deze dichte panelen zijn ook samengebouwd tot isolerend triple glas, aan de binnenzijde is een digitale print in een marmerstructuur aangebracht op de beglazing. Van de buitenste ruit zijn dus de monokristallijn zonnecellen gelamineerd tussen een combinatie van extra helder en geëmailleerd glas, de binnenzijde is een duurzaam alternatief dat glas kan bieden op het hedendaagse marmer.   

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: