Kennisplatform voor Oost Nederland

Goed werkgeverschap, vakmanschap én circulariteit: Werkomgeving van de toekomst is sneller, slimmer en socialer

Geplaatst op 7 augustus 2023
Goed werkgeverschap, vakmanschap én circulariteit: Werkomgeving van de toekomst is sneller, slimmer en socialer

Onze werkomgeving verandert onder invloed van verschillende ontwikkelingen. Slimme systemen, circulariteit, maar ook sociale innovatie maakt dat een bedrijfspand binnenstappen inmiddels een andere ervaring oplevert dan twintig jaar geleden. Wij vroegen zes organisaties in Oost-Nederland hoe hun werkomgeving er nu en in de toekomst uitziet.

Vertel eens over uw organisatie, wat maakt deze onderneming bijzonder?

Koen Knufing, DGA van Marku Bouw BV:

Marku Bouw (1963) is een integrale en ontwikkelende bouwer die zich richt op de utiliteitsbouw. Wij vinden dat een investering in vastgoed moet bijdragen aan het succes van haar gebruikers. Zo moet de gebouwde omgeving positief bijdragen aan de bedrijfseconomische waarde en de kwaliteit van het product of de dienst. De gebruikers moeten gemotiveerd worden en het gebouw moet een positieve bijdrage leveren aan het welzijn en de gezondheid van haar gebruikers. In een continue veranderende maatschappij lukt dit alleen als we de gebouwde omgeving gaan zien als dienst voor de gebruiker(s). Wij lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid en geloven in Building As A Service (BAAS).

Arend-Jan Horst, CEO van AKROH Industries:

AKROH Industries ontwikkelt en produceert in eigen huis een groot assortiment kunststof- en (hals)bandproducten. AKROH is een jong en ondernemend bedrijf, in 2011 opgericht in Zwolle. We zijn gestart met een klein aantal producten en elk jaar gegroeid. AKROH is nu een internationaal opererend productiebedrijf dat zijn zeer brede assortiment naar meer dan 55 landen over de wereld exporteert. Onze klanten zitten vooral in de agrarische industrie, de automobielsector, bouw en transport.

Steffie Dekkers, regiomanager bij Olympia Achterhoek | Liemers | Midden-Twente:

Olympia leidt de transitie naar betekenisvol werk én betekenisvolle groei. Naar een arbeidsmarkt waarin iedereen doet wat hij of zij belangrijk vindt en voldoening ervaart. Want dat draagt bij aan het welzijn van mensen en daarmee aan de productiviteit van organisaties. We verbinden kandidaten duurzaam aan werkgevers die écht bij hen passen. Als goed werkgever stellen we de behoeften, talenten, drijfveren en ontwikkeling van kandidaten voorop. We leiden mensen op en adviseren opdrachtgevers over de waarde van werk, duurzame inzetbaarheid en goed werkgeverschap. Zo helpen we groeien in maatschappelijke én economische waarde.

Bram de Vries, Manager Marketing & Operations bij Schmits Chemical Solutions:

Schmits is gevestigd in Almelo, bestaat in 2024 vijftig jaar en is wereldwijd actief. Wij zijn 45 enthousiaste medewerkers die geloven in de kracht van chemie, innovatie en strategische samenwerking. Schmits ontwikkelt, produceert en vermarkt chemische oplossingen voor de technische textielmarkt en voor de professionele industriële reiniging. Daarnaast biedt Schmits full service toll-manufacturing en chemische dienstverlening aan.

Hans Dijk, directeur van Heerbaart Jongman Metaal BV:

Heerbaart Jongman maakt in opdracht van haar klanten specifieke producten, waarbij de rol als partner cruciaal is. We zijn primair een onderdeel van het proces van de klant, zowel technisch als logistiek. We onderzoeken allereerst de maakbaarheid en daarna de meest optimale methode van bewerken. De beschikbaarheid van materiaal is, met onze eigen voorraad en de uitstekende contacten met onze leveranciers, altijd gegarandeerd. De hoogste graad van kwaliteit en leverbetrouwbaarheid zijn bij ons leidend. Zowel het vakmanschap als de mensen maken Heerbaart Jongman bijzonder.

René Heupink, directeur/eigenaar van Esra Intern Transport:

Sinds 1936 is Esra actief in het intern transport en opslag. We zijn een servicegerichte organisatie met zeer lange dienstverbanden en zeer lange relaties met klanten.

Verandert uw werkomgeving onder invloed van ontwikkelingen in techniek, ICT en robotisering?

Heupink (Esra Intern Transport):

Zeker: wij zien dat de systemen die wij verkopen steeds geavanceerder worden en maken gebruik van de laatste technieken. De ontwikkelingen op het gebied van robotmagazijnen en autonome trucks gaan ook snel.

Dijk (Heerbaart Jongman Metaal):

Ja, in hoge mate maar met verschillende oorzaken. Ten eerste is het ERP-systeem van groot belang om onze processen te kunnen meten en optimaliseren. Ten tweede is er de beschikbaarheid van technologie: slimme systemen en geavanceerde bewerkingsmachines, die de technische mogelijkheden in hoge mate kunnen vergroten. Tenslotte is er de beschikbaarheid van vakbekwaam personeel: er gaan meer vakmensen met pensioen dan er opgeleid worden. Daarnaast zijn de opleidingen nu meer gericht op de huidige stand van de verspaningstechnologie dan op het conventioneel draaien en frezen. Hierdoor worden we gedwongen ons aan te passen. We moeten de vakbekwaamheid voor de komende decennia op een andere wijze gaan borgen.

De Vries (Schmits Chemical Solutions):

Ons ERP-pakket was toe aan een ingrijpende vernieuwing. Het doel was minder maatwerk, meer schaalbaarheid. IT-processen aanpassen betekent per definitie ook organisatorische processen aanpassen. Hierdoor hebben we nu veel beter inzicht in waar op orderniveau het resultaat in de organisatie wordt behaald en kunnen we op basis van realtime informatie bijsturen. Ook in de fabriek zijn we door het stapsgewijs automatiseren van onze productieketels, in combinatie met slimme onderhoudssoftware, beter in staat de groei te faciliteren.

Dekkers (Olympia):

We hebben een hybride werkomgeving waardoor onze medewerkers overal kunnen werken. Met ons innovatieve, datagedreven en voorspellende e-recruitmentsysteem zijn vacatures erg goed vindbaar en hebben we compleet inzicht in de markt. Vergaande digitalisering in onze organisatie biedt ons samen met optimale processen maximale commerciële kracht, transparantie en de mogelijkheid snel te kunnen schakelen en laagdrempelig te communiceren. Bovenal hebben we meer tijd voor gesprekken van betekenis met mensen en opdrachtgevers en het bouwen aan duurzame relaties. Hierdoor hebben onze medewerkers de ruimte om te doen waar ze écht goed in zijn.

Horst (AKROH Industries):

Gezien onze snelle groei hebben we lange tijd op een oude manier geproduceerd. Het is steeds belangrijker om te weten wat er aan afval geproduceerd wordt en hoelang machines stilstaan om de juiste calculaties te maken. ICT en robotisering is daarom erg belangrijk. Arbeid wordt steeds duurder. Nu hebben we alleen handlingrobots die producten uit de machine halen en op de lopende band leggen. In de toekomst willen we ook robots die metalen in de machine kunnen leggen of producten inpakken.

Knufing (Marku Bouw):

Marku Bouw is de afgelopen jaren getransformeerd van een uitvoerend bouwbedrijf naar een sturende, coördinerende en adviserende organisatie. Steeds vaker worden integrale bouwprojecten aangenomen, waarbij Marku Bouw de managementrol vervult. Om goede sturing te geven aan de veelal complexe projecten wordt gebruikgemaakt van het Bouw Informatie Model (BIM). Dit is een digitale 3D-presentatie van het bestaande of geplande gebouw. Zo leveren wij richting onze klant eerst een virtuele weeggave van het gebouw op alvorens daadwerkelijk gebouwd wordt.

Hebben energiebesparing en de transitie naar een circulaire economie effect op uw werkomgeving?

Dekkers (Olympia):

We streven naar een duurzame toekomst, naar een arbeidsmarkt waarin iedereen voldoening en een hoog niveau van welzijn ervaart. Ook circulariteit is een voorwaarde voor een duurzame toekomst. Ons multifunctionele regiokantoor in Lichtenvoorde is een duurzame ontmoetingsplek. Vanuit hier streven we naar een vitale, toekomstgerichte en gezonde regio. We beschikken er over volledig circulaire meubels en onze verlichting schakelt in en uit met bewegingssensoren, wat bijdraagt aan energiebesparing. Verder scheiden we ons afval, geven we koffiedrab een tweede leven en rijden we in elektrische bedrijfsauto’s.

De Vries (Schmits Chemical Solutions):

We hebben al jarenlang een focus op vergroening van onze energie-infrastructuur, daarom wordt onze elektriciteit al 100% duurzaam opgewekt. Momenteel zijn we druk bezig met een inventarisatie welke bestaande en bewezen technieken we kunnen toepassen om te voorzien in energiereductie en -opslag. Ook binnen ons productportfolio staat verduurzaming hoog op de agenda. Dit heeft bijvoorbeeld geleid tot een recycleerbare backcoating, waardoor het mogelijk is tapijt, vloerkleden en matten ook uit één materiaal te produceren. Dit verhoogt de recycleerbaarheid.

Heupink (Esra Intern Transport):

Zeker: wij zien dat klanten meer vragen naar bijvoorbeeld Li-ion batterijen, deze zijn duurzaam en onderhoudsvrij. Ook met betrekking tot afval zijn wij elke dag bezig om ervoor te zorgen dat alles gescheiden en verantwoord wordt afgevoerd.

Dijk (Heerbaart Jongman Metaal):

Heerbaart Jongman werkt met machines die een grote energiebehoefte hebben, waardoor dit zeker onze aandacht heeft. We hebben al geïnvesteerd in duurzame energieopwekking door middel van zonnecellen, waarmee we ongeveer 40% zelf opwekken. De komende jaren gaan we investeren in efficiëntere systemen voor onze verwarming en luchtbehandeling. Wat betreft circulariteit: we zijn een trots Twents bedrijf en richten ons primair op Oost-Nederland, zowel qua klanten, toeleveranciers als partners. Daarnaast hebben wij onze processen ingericht op een hoge mate van efficiëntie.

Knufing (Marku Bouw):

Onder een verantwoordelijke consumptie en productie bepleiten wij de uitgangspunten voor circulair bouwen. Dit is meer dan het toepassen van biobased materialen. Tijdens het ontwerptraject wordt al gedacht aan hergebruik van ‘de bouwstenen’ en een mindset-verandering. Door slim modulair en demontabel te bouwen wordt dit zeer goed mogelijk. Materialen worden op zo’n manier toegepast dat ze continu op hoog niveau kunnen worden hergebruikt en uiteindelijk gerecycled of geupcycled worden. De materialen van het gebouw worden vastgelegd in materiaalpaspoorten.

Horst (AKROH Industries):

Energiebesparing was altijd al een thema binnen AKROH, maar het is nu een urgenter onderwerp. Wij hebben drie jaar geleden 27 nieuwe spuitgietmachines gekocht, die minimaal 30% energiezuiniger zijn dan de oude machines. Verder proberen wij waar mogelijk ons afval te recyclen naar regranulaat. Hier is veel vraag naar, waardoor er schaarste op de markt is en de prijzen enorm stijgen. Dat maakt een product kostbaarder en dat moeten afnemers wel bereid zijn om te betalen.

Is sociale innovatie een thema binnen uw organisatie? Verandert dit de werkomgeving?

Dijk (Heerbaart Jongman Metaal):

Organisaties moeten zich constant aanpassen om toekomstbestendig te kunnen zijn, voor zowel klanten, personeel als andere stakeholders. Bij Heerbaart Jongman is er de laatste jaren veel veranderd. Zo zijn we van een platte organisatie met een directieve stijl van leidinggeven naar een brede organisatie met een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid gegaan. Bij dit proces zijn alle aspecten van sociale innovatie aan bod gekomen, waarbij cultuurverandering de grootste uitdaging bleek en constant aandacht nodig heeft.

Heupink (Esra Intern Transport):

Wij proberen altijd de werknemers te betrekken in onze keuzes en visie op de toekomst. Hierdoor zien we dat de betrokkenheid toeneemt en dat mensen bij ons blijven.

Knufing (Marku Bouw):

Marku Bouw is een lerende en ontwikkelende organisatie waarbij de medewerker centraal staat. De eigen ontwikkeling van de medewerkers is opgenomen in de strategie. Binnen de organisatie wordt coachend leiderschap gestimuleerd, waarbij medewerkers resultaatverantwoordelijk zijn. Om het welzijn en de gezondheid van onze medewerker te borgen maken wij gebruik van de speerpunten vanuit de Duurzame inzetbaarheid. Deze is onderverdeeld in drie onderdelen: Gezondheid, Motivatie en Ontwikkeling. Zowel de werkgever als de werknemer dienen zich hiervoor in te zetten.

De Vries (Schmits Chemical Solutions):

Wij faciliteren sociale innovatie door regelmatig persoonlijke ontwikkelingsgesprekken te voeren met medewerkers. Dat kan leiden tot individuele scholing of coaching. Er is ook steeds meer focus op vitaliteit: fysiek, mentaal en op het werk. De uitdaging is om oog te hebben voor individuele behoeften en deze zodanig af te stemmen op de organisatie, dat er een win-win situatie ontstaat. Sociale innovatie kan ook heel praktisch zijn, zoals voorzien in extra beeldschermen, thuiswerken en flexibeler omgaan met werktijden

Horst (AKROH Industries):

Ik probeer dit altijd zo goed mogelijk vorm te geven. Wij willen graag dat werknemers meedenken over hoe we dingen beter of anders kunnen doen, initiatief nemen en eigen kwaliteiten ontplooien. Iedereen heeft een rugzakje, maar met elkaar zijn we een team en kunnen we iets moois creëren. Het gaat niet altijd om de (productie)aantallen die iemand aankan, maar ook om de intrinsieke motivatie.

Dekkers (Olympia):

Maximale digitalisering en een high performance werkklimaat maken het mogelijk onze organisatie wendbaar te houden en te groeien. We streven ernaar medewerkers maximaal te laten presteren door ieders talenten optimaal in te zetten. Vanuit een gemeenschappelijke missie en duidelijke doelen dagen we medewerkers uit om verantwoordelijkheid te nemen over hun eigen ontwikkeling. Dienend leiderschap, het geven van feedback, vertrouwen en veiligheid zijn kenmerken van onze cultuur. Onze open kantoorruimte is gericht op werken, elkaar ontmoeten en overleggen. Met ook kleine ruimtes om ongestoord te werken, grotere overlegruimtes en een werkcafé.

Hoe ziet de omgeving buiten uw werkplek er uit? Is die de afgelopen jaren veranderd, of zal die nog veranderen?

Horst (AKROH Industries):

Er is voor ons geen rem. Als het hier niet lukt gaan we elders produceren. Transport is goed geregeld, daar hebben we geen problemen mee.

Knufing (Marku Bouw):

Onze nieuwe manier van werken is mede door corona in een versnelling gekomen. Naast dat wij thuiswerken aanbieden hanteren wij flexibele werktijden. Op de momenten dat de medewerker op kantoor is moet hij zich geïnspireerd voelen door de werkomgeving. Zo hebben wij plannen gemaakt om verschillende typen werkplekken te creëren waarbij ruimte is om stil te werken, samen te werken of te sparren en innoveren. Om hier concreet invulling aan te geven hebben wij een werkcafé, warroom, stilteplekken en een buitenterras.

Dijk (Heerbaart Jongman Metaal):

Wet- en regelgeving is iets waar we mee om moeten gaan. We zorgen dat dit ons zo min mogelijk zal beperken. Voor ons heeft dit thema momenteel niet veel aandacht nodig.

Dekkers (Olympia):

Vanwege ontwikkelingen als duurzame mobiliteit, de energietransitie en groei van onze organisatie zijn we een paar jaar geleden met ons regiokantoor verhuisd. We zijn van het centrum van Lichtenvoorde naar een groter pand op industrieterrein De Kamp Zuid gegaan. Naast een goede bereikbaarheid biedt dit pand meer mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan de energietransitie. Het is een regionale ontmoetingsplek waar veel diensten geclusterd zijn en waar samenwerking plaatsvindt met diverse partners.

Heupink (Esra Intern Transport):

Wij maken als Esra deel uit van een buurtteam dat zich inzet voor vergroening en een duurzame infrastructuur op ons bedrijventerrein. Hierdoor zijn wij als één van de eersten op de hoogte van de ontwikkelingen om ons heen.

De Vries (Schmits Chemical Solutions):

Door de geplande uitbreiding van onze fabriek hebben we volop te maken met de nieuwe Omgevingswet, revisie van onze milieuvergunning en verdere verduurzaming van de energievoorziening. Schmits werkt goed samen met het bevoegd gezag. Uitdagingen zijn er soms op het gebied van beschikbare sectorkennis, snelheid van het besluitvormingsproces en het doen van concrete uitspraken waar men aan gehouden kan worden. Ook vanwege aankomende wetgeving op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving meten we nog preciezer wat we doen en maken we daar beleid op.

Hoe ziet u de organisatie over 5 of 10 jaar? Zal die er heel anders uitzien dan nu?

De Vries (Schmits Chemical Solutions):

Door robotisering en Internet of Things is de verwachting dat processen nog efficiënter worden en fysieke taken steeds minder arbeidsintensief. Er is al ontzettend veel beschikbaar en toepasbaar in de markt, maar het is ook zaak medewerkers de tijd te geven om routine te krijgen in nieuwe werkvormen. Door alle ontwikkelingen rondom Industrie 4.0 wordt de mens steeds belangrijker, om te begrijpen wat er daadwerkelijk gebeurt. Daarom wordt sociale innovatie ook nog belangrijker.

Dekkers (Olympia):

Steeds meer worden we een ontmoetings- en kennisplek voor alles wat met de arbeidsmarkt te maken heeft. Een plek waar ontmoeten, kennisdelen, opleiden, ontwikkelen en netwerken centraal staan. Onze organisatie is er al op ingericht. Met ruimtes om te huren, te werken en te sparren en waar iedereen welkom is. Samen met gelijkgestemde partijen willen we inspelen op de arbeidsmarkt van morgen, waarbij we goed werkgeverschap en de maatschappelijke transitie naar werk van betekenis centraal stellen.

Horst (AKROH Industries):

Onze werkomgeving zal dan nog professioneler zijn. We begonnen ooit met ‘gewoon doen’, dit zal in de toekomst meer geformaliseerd zijn. Productieprocessen worden nog meer geautomatiseerd voor een nog hogere kwaliteit en snellere leveringen. Maar in de basis zal het idee van de klant onze uitdaging blijven.

Heupink (Esra Intern Transport):

Als de groei en ontwikkeling op het huidige tempo doorgaat, zijn we over vijf jaar volledig uit ons jasje gegroeid en zullen we wellicht moeten uitbreiden in ruimte en personeel.

Dijk (Heerbaart Jongman Metaal):

Heerbaart Jongman blijft vasthouden aan vakmanschap en flexibiliteit, ons DNA, maar zal zich aanpassen aan toenemende eisen van klanten en nieuwe markten, beschikbaarheid en inzetbaarheid van personeel en de mogelijkheden van moderne productiemethoden. Uiteindelijk zal dit in een andere vorm dan de huidige zijn, waarbij de combinatie van vakmanschap en flexibiliteit op een kleinere schaal beschikbaar zal zijn. Met de beschikbaarheid van deze kennis zullen we onze productieprocessen zoveel mogelijk automatiseren, waarmee we de continuïteit van ons bedrijf waarborgen. 

Knufing (Marku Bouw):

Om blijvend de bedrijfseconomische waarde van het vastgoed te vergroten wordt in toenemende mate gebruikgemaakt van intelligente systemen zoals BIM, Virtual Reality (VR) en sensoren die het gebruik van het gebouw kunnen meten, waardoor wij voorspelbaar onderhoud kunnen uitvoeren (Predictive Maintenance). Maar ook intelligente systemen waarmee de klimaatvraag wordt aangestuurd en waardoor een optimaal binnenklimaat wordt gecreëerd met zo min mogelijk energieverspilling. Met al deze informatie (Big Data) maken wij onze gebouwen steeds efficiënter en slimmer (Smart Building). Dit sluit aan bij onze slogan ‘We build your environment’: wij zijn de kennispartner op het gebied van ontwerpen, realiseren en onderhouden van utiliteitsgebouwen.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: