Kennisplatform voor Oost Nederland

Wie willen wij zijn in de eeuw van de neurorevolutie?

Geplaatst op 13 juni 2018

Neurotechnologie confronteert ons met onze eigen menselijkheid en roept belangrijke vragen op: Wat betekent het om mens te zijn? Als technologie in je brein is ingebouwd, wie is dan de baas en wie is verantwoordelijk voor je gedrag? Wie willen wij zijn in de eeuw van de neurorevolutie? Femke Nijboer, docent aan de Universiteit Leiden, geeft op woensdagavond 20 juni een lezing in Tetem over de ontwikkeling en gebruik van neurotechnologieën zoals Brain-Computer Interfaces, en wat wij er als samenleving eigenlijk van vinden.

Kunstenaar en cyborg Neil Harbisson
Kunstenaar en cyborg Neil Harbisson werd kleurenblind geboren. Door een sensor in zijn brein te laten implanteren kan hij kleuren zien en horen. Op deze manier heeft hij een nieuw zintuig ontwikkeld. Mevrouw H. heeft ALS, zij is volledig verlamd en kan niet meer praten. Bij gebrek aan spierkracht bestuurt ze met de elektriciteit uit haar hersenen een computerprogramma om woorden en zinnen te spellen. Dit biedt haar en vele ALS patiënten hoop, maar gaat de ziektekostenverzekering deze procedure ooit vergoeden? Meneer L. werd vanwege Parkinson behandeld met diepe hersenstimulatie. Fysiek kon hij weer normaal functioneren, maar hij werd een andere man: ongeremd en onverstandig. Hij moest kiezen of hij de hersenstimulatie aan of uit wilde zetten.

Deze en andere voorbeelden komen voorbij in de lezing van Femke Nijboer, universitair docent Gezondheids-, Medische- en Neuropsychologie aan de Universiteit van Leiden. Zij leidt het Leiden Locked-in Lab waar onderzoek wordt gedaan naar de verbetering van de zorg en het leven van mensen met een volledige verlamming. Daarnaast is zij gespecialiseerd in de ethiek en acceptatie van neurotechnologieën zoals Brain-Computer Interfaces. In haar lezing gaat Femke in op een constructieve aanpak voor de ethische en maatschappelijke kwesties die gerelateerd zijn aan de ontwikkeling van neurotechnologie. Meer informatie over Femke Nijboer en haar fascinerende onderzoek naar het menselijke brein is te vinden op femkenijboer.nl.

Deze lezing vindt plaats in het kader van de tentoonstelling StickMan van Stelarc in Tetem en de relatie tussen technologie en het menselijk lichaam. Na de lezing kan iedereen de tentoonstellingen StickMan en The Fragility of Life bekijken.

Aanmelden voor de lezing is gewenst via receptie@tetem.nl

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: