Kennisplatform voor Oost Nederland

WIMM: Meer succes door het beste uit mensen te halen

Geplaatst op 28 maart 2022
WIMM: Meer succes door het beste uit mensen te halen

MKB-bedrijven zijn succesvoller wanneer ze het beste uit hun personeel weten te halen. Dat is de overtuiging van WIMM, ontwikkelaar van ‘human capital’ binnen organisaties. Aan de hand van diverse trainingen en opleidingsprogramma’s worden medewerkers ondersteund in hun (persoonlijke) ontwikkeling. 

WIMM staat voor Wij Investeren in Mens & Maatschappij. Deze filosofie is belangrijker dan ooit, want de huidige wereld vraagt veel van individuen. Mensen moeten steeds langer doorwerken en het structurele gebrek aan personeel heeft veel impact op met name het midden- en kleinbedrijf, het segment waar WIMM zich op richt. Met minder mensen meer doen. Dat betekent volgens algemeen directeur Manon Smellink dat medewerkers onder de juiste arbeidsomstandigheden het best passende werk doen, waar ze blij en gemotiveerd van raken. Als aan die voorwaarde is voldaan zijn mkb-bedrijven in staat om in een lastig arbeidsklimaat goed te functioneren. 

Leven lang ontwikkelen en leren

De toestand van de arbeidsmarkt draagt ertoe bij dat medewerkers zich een leven lang dienen te ontwikkelen. Zowel functioneel als persoonlijk. Volgens Smellink blijft dat aspect bij het MKB nogal eens onderbelicht. “De focus van veel bedrijven ligt op de waan van de dag. Kijk, grote bedrijven beschikken over een HR-afdeling die zich inzet voor de ontwikkeling van werknemers, maar kleine organisaties hebben die luxe niet. Bij WIMM kunnen medewerkers uit alle lagen van de organisatie ontwikkel- en opleidingsprogramma’s volgen die op maat van het bedrijf worden toegesneden.”

Eigenaar- en leiderschap ontwikkelen

De programma’s van WIMM zijn gemaakt op basis van behoeften uit de markt. Eén van de hiaten die vaak bij (startende) mkb-bedrijven optreedt is dat de CEO en/of andere mede-eigenaren op een gegeven moment een nieuwe manier van leiderschap moeten tonen om de organisatie naar een hoger niveau te brengen. Een eigenschap die hij of zij zich niet altijd heeft eigengemaakt. Om hen hierin te ondersteunen, biedt WIMM bijvoorbeeld de opleiding Care & Dare aan voor het ontwikkelen van leiderschap en MBO Mini Masters voor teamleiders die willen doorgroeien.

Smellink legt het uit aan de hand van een praktijkvoorbeeld: “Je ziet bijvoorbeeld veel vakspecialisten binnen een organisatie doorgroeien naar de rol van teamleider, maar dat betekent wel dat je een hele groep mensen moet aansturen. Dat hebben ze niet geleerd en juist op die competenties en vaardigheden richt WIMM zich. Daarbij leren we leidinggevenden hun leiderschapskwaliteiten en eigenaarschap te ontwikkelen. Een directeur hoeft niet alwetend te zijn, maar hij moet wel verantwoordelijkheid voor de organisatie tonen. Hij of zij leert om bepaalde keuzes te maken en bijvoorbeeld bepaalde taken te delegeren.”

Via &Power programma’s ontzorgt WIMM complete organisaties uit de regio. Een team van ervaren HR-professionals en coaches traint en begeleidt medewerkers vraaggestuurd in hun persoonlijke ontwikkeling en adviseert organisaties over een strategische inzet van HR. “Daarbij kan het gaan om bijvoorbeeld de omscholing van een medewerker naar een andere functie, of het positioneren van de juiste mensen op de juiste plek. WIMM participeert in lokale arbeidspools van bedrijven uit de regio die personeel uitwisselen”, besluit Smellink.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: