Kennisplatform voor Oost Nederland

Winterwijkse pompen voor amsterdams drinkwater

Geplaatst op 24 maart 2017
Winterwijkse pompen voor amsterdams drinkwater

In opdracht van een grote drinkwaterleverancier in Noord Holland levert Pentair Fairbanks Nijhuis zes pompen voor een drinkwaterpompstation dat een groot deel van de gemeente Amsterdam van drinkwater voorziet. Daarnaast levert het pompstation ook het drinkwater aan de gemeente Heemstede en de drinkwaterbedrijven PWN en Dunea. Bijzonder aan dit project is dat de pompen zowel een lage als een hoge capaciteit kunnen leveren, waarbij in beide gevallen sprake is van een zo laag mogelijk energieverbruik.

Pentair Fairbanks Nijhuis is verantwoordelijk voor het leveren, installeren en in bedrijf stellen van de complete werktuigbouwkundige installatie. Inclusief het engineeren van het leidingwerk met bijbehorende afsluiters en terugslagkleppen. Senior projectmanager Edwin Wolterink: “Wij leveren in totaal zes nieuwe pompen voor dit drinkwaterpompstation, inclusief motoren en frequentieomvormers. De pompen zijn volledig gemaakt conform de wensen van de klant. We hebben daarin geen enkele concessie gedaan. Zo wilde de klant de pompen zo breed mogelijk in kunnen zetten. Dat wil zeggen dat de pompen de ene keer een lage capaciteit (300M3/per uur per pomp) moeten leveren en de andere keer een hoge capaciteit (2800 M3/per uur per pomp). Om dat te realiseren hebben we de technische grenzen van de pompen op moeten zoeken. Dat heeft het nodige gevraagd van onze afdeling R&D, want zelfs met onze jarenlange ervaring komen we dit niet vaak tegen. Daarnaast wordt de hele installatie met minimale aanpassingen ingepast in het bestaande pompstation. Inmiddels zijn we begonnen met het gefaseerd ombouwen van het drinkwaterpompstation. Omdat het drinkwater direct van onze pomp naar de kraan van de consument gaat, worden de pompen de komende maanden één voor één vervangen. Dit om de continuïteit van de drinkwaterlevering te kunnen garanderen.”

Laag energieverbruik
In 2010 leverde het Winterswijkse bedrijf al vier pompen voor een ander drinkwaterpompstation van deze drinkwaterleverancier. Destijds werden twaalf pompen vervangen door vier nieuwe pompen. Area Sales Manger Raymond Lobeek: “In deze aanbesteding lag de nadruk op een zo laag mogelijk energieverbruik. In het voortraject is dan ook uitvoerig overleg geweest met de klant en onze afdeling R&D om te komen tot de juiste maatwerkoplossing. Dat heeft geleid tot een oplossing waarbij wij garantie hebben verleend op het rendement van de complete installatie. Dus zowel pomp, motor als frequentieomvormer. De pompen worden op onze eigen proefstand allemaal uitvoerig getest in het bijzijn van de klant. Het demonteren van de bestaande pompen en het installeren van de nieuwe pompen wordt gedaan door onze service vestiging in Beverwijk. Van ontwerp tot installatie hebben wij alles in huis, dus dat betekent dat de klant ook één aanspreekpunt heeft voor alle pompen en de mechanische installatie.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: