Kennisplatform voor Oost Nederland

Workshop spiritualiteit in Domburg: Piet Mondriaan en Jacoba van Heemskerck

Geplaatst op 5 mei 2022
Workshop spiritualiteit in Domburg: Piet Mondriaan en Jacoba van Heemskerck

Speciaal voor de nieuwsgierige kunstkijkers geeft Caroline Roos-Schuurman een interactieve kunstgeschiedenis workshop over Piet Mondriaan en zijn tijdgenoot Jacoba van Heemskerck. Beide kunstenaars waren geïnteresseerd in theosofie en verbleven aan het begin van de twintigste eeuw in de badplaats Domburg. Met deze workshop doen deelnemers nieuwe inzichten op over de rol van spiritualiteit in de ontwikkeling van hun werk. De workshop vindt plaats op donderdag 19 mei van 15:00 uur tot 16:45 uur in museum Villa Mondriaan.

In de zomers van 1908 tot 1911 ontmoetten Piet Mondriaan en Jacoba van Heemskerck elkaar in de badplaats Domburg bij de kunstenaarskolonie rondom Jan Toorop. Van Heemskerck en Mondriaan hebben daar vanaf dezelfde plek dezelfde bomen geschilderd. Ze waren beiden geïnteresseerd in de theosofie en hebben mogelijk met elkaar gediscussieerd over hun kunstvisie. Van Heemskerck kwam in het bestuur van de theosofische vereniging en Mondriaan behield het boekje van filosoof en grondlegger van de antroposofie Rudolf Steiner bij zich tot aan zijn dood. Na 1911 gingen ze ieder hun eigen weg. Bij Mondriaan ontwikkelde zijn kunst zich tot volledige abstractie en met zijn neoplasticisme werd hij wereldberoemd. Van Heemskerck werd met haar symbolistische werk vooral bekend in Duitsland.

Kunstgeschiedenis workshop

Caroline Roos-Schuurman is psycholoog en studeert cultuurwetenswetenschappen. Onder haar leiding leren deelnemers te kijken naar de ontwikkeling in de werken van Mondriaan en Van Heemskerck. Welke theosofische ideeën bespraken ze met elkaar en op welke manier is de spiritualiteit zichtbaar in hun werken? In welke opzichten verschilden zij van elkaar en hoe liepen hun wegen naar abstractie weer uiteen? Dit komt allemaal aan bod in deze kunstgeschiedenis workshop.

De workshop vindt plaats op 19 mei om 15:00-16:45 uur. De kosten bedragen 13 euro per persoon. Vrienden van Villa Mondriaan betalen 8 euro per persoon. Deze kosten zijn inclusief een kopje koffie/thee met iets lekkers, verzorgd door Museumcafé Bijzonder Gewoon. Kijk voor meer informatie op www.villamondriaan.nl.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: