Kennisplatform voor Oost Nederland

Youmee: jouw mening telt!

Geplaatst op 13 oktober 2016
Youmee van Margriet en Felix

Youmee is een instrument voor bewonersparticipatie. Het bestaat uit een app (voor smartphone en tablet) en een website. Met Youmee krijgen de bewoners de kans om hun mening te geven over plannen en ontwikkelingen in hun omgeving nog vóórdat er een besluit wordt genomen. Morgen, op donderdag 13 oktober, is Youmee één van de innovaties bij het Festival Lokale Democratie in Amersfoort. Gemeenten kunnen dan beslissen of ze in 2017 mee willen doen aan een pilot met Youmee.

Schaf het referendum maar af!
Youmee is een initiatief van Margriet Twisterling (51) en Felix Wielinga (46). Twisterling was van 2000-2007 fractievoorzitter in de gemeenteraad van Zwolle. Margriet: “In de raadszaal en op wijkbijeenkomsten zag je vaak dezelfde mensen. Er is een grote zwijgende meerderheid die best wel een mening heeft, maar die geen tijd of mogelijkheden heeft om van zich te laten horen. Met Youmee bieden wij alle mensen de kans om mee te denken, gemakkelijk vanuit hun luie stoel.”

Wielinga ergert zich aan al die referenda die niets opleveren, zoals het Oekraïne referendum. Felix: “Eerst wordt er een besluit genomen door de volksvertegenwoordiging en achteraf mag je dan in een referendum zeggen of je het een goed besluit vond. Dat is toch de wereld op zijn kop? Met Youmee krijgen bewoners de kans om vooraf hun mening te geven, dat is veel logischer.”

Hoe werkt het?
Youmee is interactief en dat is een groot verschil met andere concepten. In je persoonlijke voorkeuren stel je in over welke onderwerpen jij op de hoogte wilt worden gehouden. Zodra de gemeente plannen ontwikkelt die voor jou van belang zijn, krijg je een berichtje en kun je meelezen. Daarna kun je in Youmee je stem uitbrengen en je mening geven. Elke stem is even belangrijk, of je nu rijk bent of arm. Alle data wordt door Youmee anoniem verwerkt. De gemeente en de politiek kunnen bekijken of ze hun beleidsplan moeten bijstellen. Wanneer je vooraf ziet dat bepaalde plannen veel stof doen opwaaien, kun je daar als gemeente op inspringen. Felix: “Nadat er een besluit is genomen krijgt een gebruiker automatisch een berichtje en kan hij lezen wat er is besloten en waarom. Wanneer je vaker meedoet ga je zien met welke partij je de meeste overeenkomsten hebt. Dat is handig als er weer verkiezingen zijn.”

Status
Op dit moment wordt Youmee geprogrammeerd en getest. In januari kunnen de eerste gemeenten worden aangesloten. Margriet: “Iedereen die wij spreken is enthousiast. Er zijn al heel wat gemeenten die overwegen om mee te doen. Ik hoop dat we met Youmee mee kunnen helpen om het vertrouwen in het bestuur en de politiek weer terug te brengen, doordat mensen over sommige onderwerpen zelf besluiten kunnen nemen. Meer inhoud geven aan de democratie, dat is de bedoeling!”

Crowdfunding campagne
Op 30 september startte bij Lovetofund.com een crowdfunding campagne. De campagne is vooral bedoelt om gemeenten te laten zien dat bewoners wel degelijk inspraak willen. Felix: “We hebben nog heel wat supporters nodig en starten daarom volgende week met een Facebook campagne. Vind jij inspraak belangrijk? Wordt dan donateur! De campagne loopt nog tot 31 december.“

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: