Kennisplatform voor Oost Nederland

Zaaiseizoen van start met 400 hectare kruidenrijk grasland voor Overijssel

Geplaatst op 3 maart 2023
Zaaiseizoen van start met 400 hectare kruidenrijk grasland voor Overijssel

De provincie Overijssel en gemeenten Hof van Twente en Hardenberg dragen gezamenlijk voor 400 hectare bij aan de crowdfundingscampagne 1001ha kruidenrijk. Daardoor kunnen melkveehouders uit de hele provincie een flinke korting krijgen op de aanschaf van een kruidenrijk grasmengsel. Landelijk kunnen boeren maximaal 3ha korting krijgen, maar in Hof van Twente en Hardenberg krijgen melkveehouders tot 6 hectare korting omdat zij het geluk hebben om zowel vanuit gemeente als vanuit de provincie hulp te krijgen. Kruidenrijk grasland is beter voor klimaat, insecten, bodem, koeien maar ook voor de stikstofproblematiek. Kunstmest is niet meer nodig en dat scheelt veel CO2 en stikstof uitstoot en draagt bij aan schoner water. De campagne van Urgenda en LTO Nederland is een groot succes: al bijna 900 boeren deden mee en 77% wil verder met kruidenrijk grasland. 

De gemeente Hof van Twente was de eerste Nederlandse gemeente die vorig jaar voor 100 hectare meedeed. Wilco Pasman, senior beleidsmedewerker Plattelandsontwikkeling: “In de Hof van Twente zijn naast de boeren die deel hebben genomen ook de koeien erg enthousiast. Percelen blijven ondanks de droogte langer groen en het smaakt prima! Daarom doen we als gemeente ook dit jaar weer mee en we vinden het ook erg mooi dat de provincie Overijssel en de gemeente Hardenberg zijn aangehaakt”.

Gemeente Hardenberg is de eerste gemeente die voor 200 hectare bijdraagt aan de campagne. Wethouder Martijn Breukelman uit Hardenberg: “Kruidenrijk grasland zorgt voor meer bloemen boven de grond en meer en langere wortels in de grond, het werkt twee kanten op. Hopelijk bevalt het de boeren zo goed dat dit een blijvertje is”. Urgenda hoopt dat vele gemeenten het voorbeeld van Hardenberg en Hof van Twente volgen. Er is naast deze gemeenten nog één derde gemeente die meedoet: Berkelland.

Kruidenrijk grasland: goed voor klimaat en biodiversiteit

Kruidenrijk grasland heeft vele voordelen: door de grotere variëteit aan (bloeiende) kruiden en grassen. Ontstaat er meer bodem leven, en kunnen er meer insecten leven en dat is weer goed voor vogels. Kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen kunnen achterwege worden gelaten, en dat scheelt CO2 uitstoot. Ook voor koeien is een mengsel van grassen en kruiden gezond. Om meer kruidenrijk grasland te stimuleren, sloegen Urgenda, LTO Nederland de handen in elkaar en startten een crowdfundingsactie voor 1001 hectare kruidenrijk grasland. Gangbare melkveehouders kunnen voor maximaal 3 hectare met 150 euro korting aanschaffen, en krijgen daar uitgebreide begeleiding bij.

Anders denken

Behalve winst voor het klimaat, bodem en biodiversiteit, draait de campagne vooral om het leerproces van de melkveehouders. Kruidenrijk grasland is niet zo makkelijk als het lijkt, het beheer anders dan “gewoon” grasland. De boeren krijgen daarom uitgebreide begeleiding in de vorm van webinars, open dagen, whatsapp, filmpjes en blogs zodat zij kunnen ervaren dat kruidenrijk grasland enkel voordelen brengt en geen financiële nadelen. De campagne slaat aan want het doel van 1001 ha is ruimschoots bereikt en 77% van de boeren wil verder met kruidenrijk waardoor het resultaat van de campagne nog veel groter is dan de reeds ingezaaide 3123 hectare. Sommige boeren gooien na het experiment hun bedrijfsvoering helemaal om. Kijk hier naar ervaringen van boeren

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: