Kennisplatform voor Oost Nederland

Zakelijk internet: Hét vliegwiel voor succesvol ondernemen

Geplaatst op 7 juli 2023

In het snel veranderende bedrijfslandschap van de 21e eeuw, biedt zakelijk internet een stuwkracht die ondernemers naar nieuwe hoogten kan stuwen. In een recent rapport van de Kamer van Koophandel (2023) werd benadrukt dat meer dan 85% van de Nederlandse bedrijven nu online opereren. Het is geen verrassing dat deze transformatie synchroon loopt met de opkomst van hoogwaardig internet.

Het belang van zakelijk internet in de moderne bedrijfswereld kan – zeker gezien de ontwikkelingen uit 2020 – niet worden onderschat. Volgens gegevens van het CBS (2023) hebben bedrijven met toegang tot hoogwaardig internet 20% meer kans op succes dan hun offline tegenhangers. Dit verschil is te wijten aan verschillende factoren.

Communicatie

Ten eerste stelt de connectiviteit die zakelijk internet biedt bedrijven in staat om op efficiënte wijze zaken te doen. Van eenvoudige taken zoals e-mailcommunicatie tot meer complexe operaties zoals cloud computing, het internet biedt bedrijven de mogelijkheid om deze taken naadloos en zonder onderbreking uit te voeren. Hierdoor wordt zowel interne als externe communicatie geoptimaliseerd.

Bereik

Daarnaast biedt het internet een platform voor bedrijven om hun producten en diensten online aan een breder publiek te presenteren. Met behulp van zakelijk internet kunnen bedrijven hun bereik vergroten, van lokale naar nationale tot zelfs continentale en internationale markten. Dit biedt vooral belangrijke mogelijkheden voor kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) die zich niet kunnen veroorloven fysieke winkels op meerdere locaties te openen.

Datatoegang

Verder hebben bedrijven door het gebruik van zakelijk internet toegang tot waardevolle data. Deze gegevens kunnen worden geanalyseerd om bedrijven te helpen betere beslissingen te nemen, van het beheren van voorraden tot het identificeren van nieuwe markttrends. Zo kan door een snellere en betrouwbaardere verbinding een bedrijf zijn strategieën en processen optimaliseren, wat uiteindelijk leidt tot verhoogde productiviteit en winstgevendheid.

(Be)veilig

Het is echter essentieel dat bedrijven begrijpen dat niet alle zakelijk internet pakken en providers gelijk zijn. Factoren zoals betrouwbaarheid, snelheid en beveiliging kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de internetprovider en het (gekozen) pakket. Ondernemers moeten daarom grondig onderzoek doen voordat ze zich voor een bepaalde dienst aanmelden. Het is hierbij belangrijk om voorafgaand aan een salesgesprek, te oriënteren.

Drempel

Hoewel de voordelen van zakelijk internet voor de (thuiswerkende) ondernemer duidelijk zijn, hebben sommige ondernemingen nog steeds moeite om de overstap naar digitaal te maken. Dit kan te wijten zijn aan factoren zoals de angst voor technologie, een gebrek aan digitale vaardigheden of de initiële kosten van de opzet. Echter, gezien de voordelen die het biedt, zou de overstap naar zakelijk internet een no-brainer moeten zijn voor elke moderne ondernemer.

Aanschaf

Het is belangrijk om op te merken dat de kosten voor zakelijk internet over het algemeen lager zijn dan bij consumenten pakketten. Daarbij komt dat de superieure snelheid en betrouwbaarheid, de productiviteit en efficiëntie kunnen verhogen, wat op zijn beurt kan leiden tot een toename van de bedrijfswinst.

Conclusie

Ter afsluiting, zakelijk internet is zodoende niet alleen een hulpmiddel voor ondernemingen, maar een noodzaak in de moderne bedrijfswereld. Het biedt bedrijven de kans om efficiënter te werken, hun bereik te vergroten en beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Terwijl de digitale transformatie blijft accelereren, zullen ondernemers die de kracht van het internet omarmen, ongetwijfeld een voorsprong hebben op de concurrentie.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: