Kennisplatform voor Oost Nederland

ZGT biedt nieuwe behandeling aan voor mannen met plasklachten 

Geplaatst op 20 september 2022
ZGT biedt nieuwe behandeling aan voor mannen met plasklachten

ZGT (Ziekenhuisgroep Twente) biedt sinds kort een relatief nieuwe behandeling aan voor mannen met plasklachten door een vergrote prostaat: de UroLift-behandeling. Deze eenvoudige behandeling vermindert plasklachten zonder dat het invloed heeft op het krijgen van erecties of zaadlozingen. ZGT is één van de acht ziekenhuizen in Nederland die de behandeling aanbiedt.

Ruim vier op de tien (46%) Overijsselse mannen van 50 jaar en ouder hebben weleens problemen met plassen, zo blijkt uit nieuw onderzoek*. Plasklachten kunnen heel vervelend zijn. Denk aan klachten zoals vaak moeten plassen, hevige aandrang en een zwakke of onderbroken urinestraal. Uroloog dr. Olav van Balen: “Ik zie veel mannen met plasklachten. Zij maken zich zorgen omdat er altijd een toilet in de buurt moet zijn. Soms kunnen ze hun hobby’s niet meer doen. Of slapen ze slecht omdat ze ’s nachts vaak moeten plassen. Dit heeft veel impact op hun dagelijks leven. In de ergste gevallen kunnen plasklachten leiden tot depressies. Het is belangrijk dat dit onder de aandacht wordt gebracht en dat mannen weten dat er ook behandelmogelijkheden zijn die géén invloed hebben op hun seksleven.”

Vergrote prostaat

Plasklachten bij mannen worden vaak veroorzaakt door een vergrote prostaat. De prostaat blijft groeien als je ouder wordt. Hierdoor kan de prostaat de urinebuis deels blokkeren, waardoor je last kunt krijgen van plasklachten. De klachten zijn vaak goed te behandelen. Medicatie is de eerste behandelmethode. In sommige gevallen biedt medicatie onvoldoende verlichting of krijgen mannen vervelende bijwerkingen. De minder ingrijpende UroLift-behandeling kan dan mogelijk uitkomst bieden.

Nietjes die het prostaatweefsel opzij houden

Bij de UroLift-behandeling worden kleine nietjes ingebracht. Die houden het prostaatweefstel opzij, waardoor de urinebuis minder geblokkeerd wordt. ZGT is één van de zeven ziekenhuizen in Nederland die de UroLift-behandeling aanbiedt. “We hopen met deze relatief nieuwe behandelmethode nog meer mannen met plasklachten te kunnen helpen. Met de UroLift-behandeling kunnen we een goed alternatief bieden voor mannen die hun seksuele functie willen behouden. De resultaten zijn veelbelovend.”, zegt dr. Van Balen. 

Drie dingen die je over de UroLift-behandeling wilt weten:  

1. De behandeling heeft geen invloed op je seksleven

Het klopt dat sommige behandelmethoden, waaronder zwaardere operaties en medicatie, invloed kunnen hebben op het krijgen van erecties en zaadlozingen. Bij de UroLift-behandeling is dit niet het geval. 

2. Je kan binnen een paar uur weer naar huis

De UroLift-behandeling is een kleine ingreep. Er hoeft niet in het prostaatweefsel gesneden te worden. En er hoeft ook geen weefsel verhit of verwijderd te worden. In de meeste gevallen kan je binnen een paar uur zonder katheter naar huis.

3. De bijwerkingen zijn mild en verdwijnen snel

Na de behandeling herstel je normaal gesproken snel. Je kunt wel last hebben van kleine ongemakken bij het plassen, zoals een branderig gevoel of bloed in je urine. Deze bijwerkingen verdwijnen normaal gesproken binnen twee tot vier weken na de behandeling.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: