Kennisplatform voor Oost Nederland

Zonneplan ontlast elektriciteitsnet door uitschakelen zonnepanelen op piekmomenten

Geplaatst op 28 maart 2024
Zonneplan ontlast elektriciteitsnet door uitschakelen zonnepanelen op piekmomenten

Energiebedrijf Zonneplan gaat vanaf vandaag zonnepanelenomvormers van klanten op piekmomenten tijdelijk uitschakelen. “Samen dragen onze klanten hiermee bij aan de stabilisatie van het overvolle elektriciteitsnet, met de gezamenlijke kracht van een middelgrote gascentrale”, aldus Glenn van der Linde van Zonneplan. Klanten ontvangen hiervoor een bonus bovenop een compensatie voor de gemiste opbrengsten. Door op deze manier strategisch terug te leveren verdienen zij meer aan hun zonnepanelen dan bij ‘traditioneel’ terugleveren.

Powerplay-bonussen voor een stabiel elektriciteitsnet

Aan de basis van deze ontwikkeling staat Powerplay, het aansturingsalgoritme dat Zonneplan in januari gelijktijdig met de Nexus thuisbatterij introduceerde. Powerplay stuurt zonnepanelenomvormers aan, rekening houdend met elektriciteitsaanbod en -vraag. Het vermindert of stopt de zonnestroomproductie tijdelijk bij een overschot aan elektriciteit op het net. Op jaarbasis levert dat de consument volgens Zonneplan enkele tientallen tot meer dan honderd euro op. In een uitgebreid artikel op haar website geeft Zonneplan uitleg over de drie verschillende scenario’s waarin zonnestroomproductie tijdelijk gestaakt kan worden.

Eerst voor Zonneplan-klanten, later voor ‘vreemde’ omvormers

Zonneplan-klanten met een Zonneplan-omvormer kunnen hun zonnepanelen direct voor Powerplay-aansturing aanmelden in de app. “Als marktleider in de zonnepanelenbranche, met eigen omvormers, hebben we bijna 100.000 installaties die technisch direct aanstuurbaar zijn. Dit staat gelijk aan het vermogen van een middelgrote gascentrale”, zegt business developer Glenn van der Linde. Zonneplan Energie-klanten met een Zonneplan-omvormer kunnen hun zonnepanelen direct voor Powerplay-aansturing aanmelden in de app. Huishoudens met een energiecontract van Zonneplan, maar een omvormer van een ander merk kunnen hun omvormer aanmelden op de website van Zonneplan. Zonneplan gaat in volgorde van interesse bezig met het toevoegen van nieuwe omvormers om deze slimme aansturingservice gereed te maken voor heel Nederland.

Geen terugleverheffingen

Deze ontwikkeling komt op een opvallend moment. Steeds meer energiebedrijven stellen immers juist beperkingen in voor klanten met zonnepanelen, zoals de inmiddels bekende terugleverheffing. Bij Zonneplan is daarvan geen sprake. “Wij geloven er niet in dat het ‘afstraffen’ van de consument die investeerde in verduurzaming de energietransitie verder helpt. In plaats daarvan zetten we in op technologische innovatie en laten we de consument daarvan meeprofiteren”, aldus Van der Linde. Hij sluit af door te benadrukken dat het uitschakelen van zonnepanelen op piekmomenten ervoor zorgt dat er meer ruimte op het net ontstaat voor het toevoegen van extra duurzame energiebronnen. Van der Linde: “Die zijn op andere momenten hard nodig om de klimaatdoelstellingen te behalen. Al met al zorgen we ervoor dat we op steeds meer momenten – ook in het najaar – op volledig duurzaam geproduceerde stroom kunnen draaien.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: