Kennisplatform voor Oost Nederland

Zwolle en Borne verkozen tot beste gemeenten van Overijssel

Geplaatst op 27 september 2022
Zwolle en Borne verkozen tot beste gemeenten van Overijssel

Gemeenten Zwolle en Borne staan met een rapportcijfer 7,90 op een gedeelde eerste plek in de strijd om de titel ‘beste gemeente van Overijssel’. Dit blijkt uit het jaarlijkse buurtonderzoek van Nextdoor, het netwerk voor buren, dat in samenwerking met wetenschappers van de Vrije Universiteit van Amsterdam is uitgevoerd onder ruim 32.000 actieve Nextdoor-gebruikers. De gemeenten worden op de voet gevolgd door gemeente Kampen, die een 7,89 scoort. Landelijk gezien werd gemeente Bergen in Noord-Holland met een rapportcijfer van 8,48 verkozen tot beste gemeente van Nederland.

Het onderzoek richtte zich op zes belangrijke thema’s: het contact met buren, het helpen van buren, de sociale cohesie in de buurt, de voorzieningen in de buurt, de ervaren veiligheid in de buurt en gevoelens van eenzaamheid en sociaal vertrouwen. De resultaten laten zien welke sociale aspecten ervoor zorgen dat sommige buurten in Nederland beter gewaardeerd worden dan andere buurten.

Rust of juist reuring: Prettig buurtcontact voor iedereen van belang

Gemeente Steenwijkerland scoort het hoogste op veiligheid
Gevoelens van veiligheid in de buurt is, na de kwaliteit van het contact met buurtgenoten, de op één na beste voorspeller van de ervaren kwaliteit van een buurt. Slechts 7% van de inwoners van gemeente Steenwijkerland geeft aan zich overdag soms of vaak onveilig te voelen in de buurt en in de avond geldt dit voor 10%. Borne en Hardenberg komen op een tweede en derde plek. Voor deze gemeenten gaat het om respectievelijk 4% overdag en 15% in de avond, en 12% en 14%. In vergelijking met de rest van Nederland scoort Steenwijkerland goed, want daar voelt 12% zich vaak of soms overdag onveilig en in de avonden ligt dit aandeel met 24% iets hoger. Rondhangende jongeren, ongure types en criminaliteit (74,0%) en weinig aanwezigheid van politie en handhaving (52,5%) zijn de twee meest voorkomende redenen voor Nederlanders voor een onveilig gevoel in de buurt.

Overlast en rommel zijn bepalende negatieve graadmeters

In hoeverre is er volgens buurtgenoten het afgelopen jaar sprake geweest van vooruitgang of achteruitgang van de buurt? Een kwart van de Nederlanders is van mening dat de buurt achteruit is gegaan, en het aantal dat vindt dat de buurt vooruit is gegaan ligt iets lager (17,7%). Meer dan de helft vindt dat hun buurt hetzelfde is gebleven (52,8%).

Buurtbewoners die aangeven dat hun buurt het afgelopen jaar vooruit of achteruit is gegaan, kregen de vervolgvraag voorgelegd waarom dit volgens hen het geval is. De twee vaakst genoemde redenen van een vooruitgang van de buurt zijn de verbetering van de gebouwde omgeving zoals een renovatie (54,9%) en de verbetering van de natuurlijke omgeving, zoals parken en recreatiemogelijkheden (32,9%). Buurtbewoners die aangeven dat hun buurt is achteruitgegaan, noemen overlast door omwonenden relatief vaak als oorzaak (57,3%). Deze reden van achteruitgang komt op de tweede plaats, na het probleem van meer rommel en afval op straat (61,3%).

Samen met je buurtgenoten bouwen aan een fijne buurt

Michel Visser, Community & Partnership Manager Nextdoor Nederland zegt: “Ons jaarlijkse buurtonderzoek wijst dit jaar uit dat er een positief verband is tussen de mate van buurtcontact en een positieve beleving van een buurt – en zelfs gemeente. Het is mooi om te zien dat mensen in buurten die meer samen organiseren en samen komen, daar prettiger wonen. Deze cijfers wijzen uit dat het loont om elkaar eens op te zoeken in de buurt voor een kop koffie of elkaar vaker te helpen met een klusje.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: