Kennisplatform voor Oost Nederland

24 miljoen voor research en development in Gelderland en Overijssel

Geplaatst op 31 augustus 2016
De ProKris Layout

Ruim 50 bedrijven en organisaties in Oost-Nederland starten gezamenlijk 11 Research & Development projecten. Daarmee versterken zij hun concurrentie- en kennispositie en stimuleren zij de regionale economie en de werkgelegenheid. De Europese Unie, het Rijk en de provincies Overijsel en Gelderland stimuleren deze samenwerking en stellen hiervoor bijna 10 miljoen beschikbaar. Inclusief de eigen bijdrage van de bedrijven gaat het om een totale investering van bijna 24 miljoen.

Bedrijven en instellingen in Overijssel en Gelderland konden van 1 maart tot 3 mei hun voorstellen voor grote R&D-samenwerkings-projecten indienen bij het Europese subsidieprogramma OP-Oost 2014-2020. Er kwamen 17 voorstellen binnen waarvan er nu 11 van start gaan.

Betaalbare scanner luchtruim
Een voorbeeld is het project “Daisy 2” ingediend door Thales (Hengelo Overijssel). Hierbij werken 11 bedrijven en organisaties samen aan een betaalbare versie van de AESA radar (Active Electronically Scanned Array). Deze radar kan voorwerpen zoals drones, vliegtuigen, vogels, etc, in de lucht onderscheiden. Met dit project wil men de radar goedkoper maken en de verschillende toepassingen bewijzen, zoals weerkundige voorspellingen en waarneming van ruimtelijk gedrag van mensen en dieren (denk aan veiligheid voor het luchtverkeer).

Duurzame suikerraffinage bij de boer.
Een ander voorbeeld is het project “ProKris” ingediend door IPSS Engineering (Wageningen Gelderland). Wageningen universiteit heeft bij de suikerraffinage een processtap ontdekt waarmee het raffinageproces duurzamer, goedkoper en kleinschaliger kan worden uitgevoerd. Met een mobiele installatie ter grootte van een zeecontainer is het mogelijk suikerbieten bij de boer op het land te verwerken tot biologische suiker en worden uit allerlei andere suikerhoudende reststromen  verschillende soorten suikers zoals sucrose, fructose, lactose, xylose teruggewonnen. Binnen het project wil men de nieuwe procestechnologie in de praktijk optimaliseren met een testopstelling en een prototype.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: