Kennisplatform voor Oost Nederland

3 zaken om op te letten bij het uitkiezen van een zakelijk internetabonnement

Geplaatst op 16 januari 2024

Internet is anno nu net zo’n primaire behoefte als elektriciteit. Dat geldt zeker ook voor bedrijven, die er sterk van afhankelijk kunnen zijn. Voor hen zijn er speciale oplossingen in de vorm van zakelijk internet. We bespreken drie zaken om op te letten bij het uitkiezen van een zakelijk internetabonnement. Je kunt abonnement voor zakelijk internet vergelijken op de website van Breedbandwinkel.

Niveau van Service Level Agreement

Ook een zakelijk internet kun je goedkoop of duur maken afhankelijk van je wensen, en natuurlijk je budget. Het is gelukkig zo dat je de btw volledig kunt aftrekken van de belasting als je niet ook privé gebruik maakt van het abonnement, wat bij een zzp’er thuis het geval zou kunnen zijn. Een belangrijke factor in de prijs is de mate van service. Die is sowieso uitgebreider en sneller dan bij een particulier abonnement, maar je kunt er ook nog met de provider afspraken over maken in een zogenaamd Service Level Agreement (SLA). Daarin neem je zaken op zoals hoelang een storing mag duren voordat de provider deze voor je opgelost moet hebben, waarbij een maximum van 6 uur duurder is dan een maximum van bijvoorbeeld 12 uur. Tijd is geld en een storing kan je ook geld kosten, omdat je bedrijfsprocessen er door tot stilstand komen. Dat is een goede reden om voor een duurdere SLA te gaan, want zonder een werkende internetverbinding ben je tegenwoordig nergens meer.

Soort internet

Naast het serviceniveau, is het natuurlijk ook bijzonder relevant voor welk type internetverbinding je gaat. Er zijn er op het moment drie: DSL-internet, kabelinternet en glasvezelinternet. In het eerste geval gaat het om internet via het telefoonnetwerk, wat een oude techniek is met relatief lage snelheden en een potentieel instabiele verbinding. Dit is dan ook de goedkoopste optie, maar wellicht niet de beste voor een zakelijke omgeving. Een aanzienlijk duurder alternatief is kabelinternet, dat via de televisiekabel loopt. Dat biedt wel aanzienlijk sneller en stabieler internet, maar er is maar één aanbieder per regio. De laatste optie is glasvezelinternet. Daarmee kunnen de hoogste snelheden worden gehaald. Het is bovendien het enige type internetverbinding waarbij de uploadsnelheid even hoog is als de downloadsnelheid. Door de zeer ruimte bandbreedte, is overbelasting vrijwel onmogelijk, waardoor de verbinding zeer stabiel zou moeten zijn.

Bellen via VoIP

Ook een belangrijke factor om mee te laten wegen in je overwegingen, is of je de telefonie van je bedrijf zou willen integreren in je zakelijk internetabonnement. Dat kan namelijk door gebruik te maken van Voice over Internet Protocol (VoIP), wat inhoudt dat je kunt bellen via je internetverbinding. Ook met vaste toestellen dus. Zo kun je alles op één factuur combineren. Maar het is ook een extra reden om een duurder Service Level Agreement te nemen met daarin een zo laag mogelijk aantal uren opgenomen voor de maximale lengte van een storing. Als je naast je internet immers ook je telefoonverbinding kwijt bent, wordt communiceren wel érg ingewikkeld. Ook is het verstandig om voor een snelle en stabiele internetverbinding te kiezen om het risico op problemen te verkleinen.

Sluit dus niet zomaar even een zakelijk internetabonnement af, maar zorg voor maatwerk voor jouw bedrijf. Zo voorkom je dat tegen kostbare problemen en frustraties oploopt. Goed internet mag ook best wat kosten.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: