Kennisplatform voor Oost Nederland

AVENTO heeft grootse plannen

Geplaatst op 21 oktober 2021
De week van Henk Ensink (AVENTO Group B.V.)

Bouw -en installatietekeningen van negen miljoen woningen moeten binnen nu en vijf jaar worden gedigitaliseerd in 3D-modellen om faalkosten omlaag te brengen en beheer en onderhoud makkelijker te maken. Een enorm karwei waar AVENTO met haar werkmaatschappijen Bee4BIM en Bee4GIS zeker een flink graantje van wil meepikken. Directeur-eigenaar Henk Ensink uit Oldenzaal steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken: “Wij willen marktleider worden in het digitaliseren van bestaande woningen en haar omgeving.”

Aan tafel thuis gaat Ensink er eens goed voor zitten om over zijn geesteskind AVENTO te praten. Twee dagen per week werkt hij vanuit huis in Oldenzaal en de rest van de week pendelt hij tussen de vestigingen in Deventer en Leerdam. Daar opereren de projectleiders en consultants van grootschalige Digitale Twin-projecten (Digital Twin is het maken van een digitale kopie van een gebouw en haar omgeving, red.) in België, Duitsland, Nederland en Turkije. Turkije? Jazeker, want in Adana aan de Turkse Rivièra vindt het eigenlijke modelleren van 3D Bouw Informatie Modellen (BIM) en Geografische Informatie Systemen (GIS) plaats. Daar werken nu nog 150 Nederlands opgeleide collega’s van Turkse komaf, maar de wens van Ensink is om op te schalen naar 500 à 600 man.

Niet voor niets modelleert AVENTO in Zuid-Turkije. Henk was daar al actief voor zijn voormalige werkgever. Toen de Tukker de voormalige dienstverlener verliet en in 2017 AVENTO oprichtte, zag hij daar flink potentieel qua aanbod van werk en arbeidskrachten, zodat AVENTO voldoende capaciteit heeft om de grote hoeveelheden te verwerken. “In Turkije waren ze al wat verder dan in Nederland met het maken van een digitale tweeling. Zo hebben we bijvoorbeeld al 48.000 bouwtekeningen van woningen in de Turkse stad Izmir en een deel van de openbare ruimte in Zuid-Turkije gedigitaliseerd. Veel makkelijker dan in Nederland kunnen we afgestudeerden van de Technische Universiteit in Adana rekruteren voor AVENTO. De werkloosheid onder hen is behoorlijk groot, dus ze zijn heel blij dat ze bij ons een baan kunnen krijgen”, zegt Ensink.

Nederlandse markt

Sinds 2019 produceert AVENTO vanuit Turkije ook gecombineerde GeoBIM-modellen voor Nederlandse opdrachtgevers. Dan moet je denken aan een 3D-model van een gebied waarin bijvoorbeeld een hoogspanningsstation of een woongebouw kan worden geprojecteerd. In het model zijn dan alle kabels en leidingen, wegen, wateren en allerlei andere geografische elementen tot in detail zichtbaar gemaakt, compleet met data van bijvoorbeeld maten, materiaalsoorten en dergelijke. Dat maakt het werk voor een vastgoed- of projectontwikkelaar een stuk makkelijker, effectiever en voordeliger.

Grote behoefte vanuit Oost-Nederland

Met één van de werkmaatschappijen van AVENTO, Bee4BIM, wil Henk ook aan de weg timmeren in Oost-Nederland. Hij heeft een acquisitielijst met (middel)grote bouw-, installatie- en vastgoedonderhoudsbedrijven en vastgoedbeheerders die hij momenteel met een flinke dosis zelfvertrouwen afwerkt. “We krijgen al steeds meer aanvragen van woningcorporaties en bouw- en installatiebedrijven om BIM-modellen te maken van hun objecten. Momenteel maken 35 à 40 bedrijven in Nederland gebruik van onze diensten. Zo heeft een groot Twents installatiebedrijf al interesse om tientallen modelleurs van ons af te nemen om BIM-projecten te ondersteunen. Er is in Nederland een schromelijk tekort aan 3D-modelleurs van gebouwen, zowel nieuwbouw als bestaand bezit, dus ze schakelen ons graag in.”

Henks ultieme doelstelling met AVENTO is de ontwikkeling van een open source BIM-platform waar iedere betrokkene op kan inloggen om zijn beheer -en onderhoudswerkzaamheden goed te kunnen voorbereiden, of met een druk op de knop de waardebepaling van zijn onderpand of een energielabel kan genereren. “Dat platform ontwikkel ik samen met een aantal innovatieve Twentse ondernemers. Er zit hier zoveel technische kennis en kunde in Twente, dat moeten we benutten.“

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: