Kennisplatform voor Oost Nederland

Binnenkort in Rijksmuseum Twenthe: Houtskool X 9 kunstenaars

Geplaatst op 7 december 2023
Binnenkort in Rijksmuseum Twenthe

Van 20 januari tot en met 5 mei 2024 is in Rijksmuseum Twenthe de tentoonstelling ‘Houtskool X 9 kunstenaars’ te zien, waarin één van de oudste tekenmaterialen ter wereld de hoofdrol speelt. Deze bijzondere tentoonstelling toont de diversiteit en de veelzijdigheid van houtskoolkunst aan de hand van negen gerenommeerde kunstenaars uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. Van kleine, studieuze tekeningen tot indrukwekkende driedimensionale installaties. En van gedetailleerde composities in lichtgrijze tonen tot abstracte werken opgebouwd uit krachtige, diepzwarte lijnen. ‘Houtskool X 9 kunstenaars’ is het resultaat van een unieke samenwerking, waarbij de kunstenaars intensief met elkaar optrokken, ateliergeheimen deelden en elkaar inspireerden.

Kunstenaars

In de tentoonstelling is werk te zien van de Nederlandse kunstenaars Agatha van Amée, Jitske Bakker, Emmy Bergsma, Gerben Dirven en Lisanne Sloots en van Susanne von Bülow, Daniela Baumann en Benjamin Nachtwey uit Duitsland en Fabrice Cazenave uit Frankrijk.

In het najaar van 2022 en het voorjaar van 2023 kwamen zij samen in cultureel centrum en museum Kloster Bentlage in Rheine (Duitsland). Hier gingen zij gezamenlijk aan de slag, niet alleen met het stoken van houtskool maar ook met het uitwisselen van ideeën en het presenteren van werk. De samenwerking ontstond vanuit de overtuiging dat het delen van kennis de artistieke uniciteit niet bedreigt, maar deze juist versterkt. Het resultaat van deze intensieve samenwerking is binnenkort te zien in Rijksmuseum Twenthe. Hier presenteren de kunstenaars niet alleen bestaande werken, maar ook nieuwe werken die zijn gemaakt tijdens de inspirerende werkperiodes in Kloster Bentlage en daarna. Een bijzondere plek in de tentoonstelling wordt ingenomen door de zogenoemde ‘samenwerkingstekeningen’, waarin de handschriften en visies van meerdere kunstenaars samensmelten. Daarnaast is in een groot aantal tekeningen de invloed te zien van de oude bossen en cultuurlandschappen rondom het monumentale kloostercomplex van Kloster Bentlage. De natuur en onze relatie daarmee is in het werk van veel van de deelnemende kunstenaars een belangrijk thema.

Publieksprogramma

Tijdens de tentoonstelling organiseert Rijksmuseum Twenthe in samenwerking met de kunstenaars een uitgebreid activiteitenprogramma, met onder andere workshops houtskool stoken en tekenen met houtskool. Ook zullen de verschillende kunstenaars op bepaalde dagen in de tentoonstelling aan het werk zijn, zodat het publiek over hun schouder kan meekijken en vragen stellen. 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: