Kennisplatform voor Oost Nederland

Caroline Breunesse nieuwe directeur-bestuurder Rijksmuseum Twenthe & De Museumfabriek

Geplaatst op 26 april 2023
Caroline Breunesse nieuwe directeur-bestuurder Rijksmuseum Twenthe & De Museumfabriek

De Raad van Toezicht van Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek maakt vandaag bekend dat Caroline Breunesse is benoemd als directeur-bestuurder van de beide musea. Met ingang van 1 juli 2023 volgt zij Arnoud Odding op die eind december, na 10 jaar voor de musea te hebben gewerkt, afscheid nam. 

Caroline Breunesse is sinds 2011 verbonden aan Naturalis Biodiversity Center in Leiden waar ze als programmadirecteur werkte aan de opzet en inrichting van het in 2019 nieuw geopende museum. Voorheen was Breunesse onder meer werkzaam als Hoofd Museale Zaken voor het Museum voor Communicatie in Den Haag en als Hoofd Educatie en Publieksservice voor het Van Gogh Museum in Amsterdam. Daarnaast beschikt zij onder andere door haar werk als voorzitter van ICOM Nederland (International Council Of Museums) over een groot museaal netwerk.

Caroline Breunesse

‘Ik kijk er naar uit om in Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek aan de slag te gaan. Het zijn voor mij fantastische plekken, waar ambitie, kwaliteit, een breed bereik, kunst, wetenschap, historie en natuur bij elkaar komen. Rijksmuseum Twenthe heeft een diverse nationale collectie en een (inter)nationaal profiel. De programmering en de manier waarop actualiteit en verleden gecombineerd worden spreekt me zeer aan. De Museumfabriek heeft een geweldige natuur- en cultuurhistorische collectie en kan veel betekenen op regionaal niveau met talloze partners. Voor beide musea zie ik kansen om relevant te zijn voor huidige en nieuwe bezoekers.’

De Raad van Toezicht is verheugd dat in Caroline Breunesse de gewenste opvolging voor Arnoud Odding is gevonden. Stefan Kuks (voorzitter RvT): ‘De zoektocht naar een nieuwe directeur-bestuurder voor de musea was geen eenvoudige opgave. Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek zijn twee verschillende instellingen met uiteenlopende collecties en doelgroepen. Met Caroline hebben we een zeer bevlogen museumdeskundige gevonden, die ervaring heeft in zowel musea met een kunstcollectie als musea met collecties op het gebied van natuur en wetenschap. Wij zijn ervan overtuigd dat de toekomst van beide musea bij haar in goede handen is’.

Organisatie zorgvuldig gestart

Om de ideale opvolging te vinden, ging de Raad van Toezicht niet over een nacht ijs. Daarom is, in de periode tussen het vertrek van Odding en de start van de nieuwe directeur, de directie tijdelijk belegd bij Nikki Olde Monnikhof en Willem Dik. Kuks: ‘We zijn Nikki Olde Monnikhof en Willem Dik veel dank verschuldigd voor hun enorme inzet en professionaliteit. Naast hun gebruikelijke werkzaamheden als Hoofd Publiek en Hoofd Facilitair en Financiën & Control namen zij in de afgelopen periode ook de directietaken voor hun rekening. Dat hebben ze buitengewoon goed en zorgvuldig gedaan, zodat Caroline in een goedlopende organisatie van start kan gaan.’

Caroline Breunesse start op het moment dat in De Museumfabriek het uitgebreide zomervakantiefestival Zeemonsters van start gaat. In de nieuwe Wunderkammer staat de nothosaurus centraal en in het museum worden tal van activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Rijksmuseum Twenthe staat aan de vooravond van een prestigieus project. Van 8 september 2023 t/m 28 januari 2024 organiseert het museum een manifestatie, die bestaat uit drie verschillende tentoonstellingen en uitgebreid activiteitenprogramma rondom de vraag ‘Van wie is het (platte)land?’.

Foto: Mike van Bemmelen

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: