Kennisplatform voor Oost Nederland

Circulaire adviezen van studenten helpen maakbedrijven op weg

Geplaatst op 21 oktober 2022
Circulaire adviezen van studenten helpen maakbedrijven op weg

Neem vier bedrijven met een circulair vraagstuk, vraag twintig studenten om zich te verdiepen in een oplossing en na een week volgen adviezen, waar het bedrijf mee verder kan. Dit was samengevat de kern van de tweede Challenge Week, georganiseerd vanuit het project Circulaire Fabrieken.

De gepresenteerde adviezen aan het einde van de week van 26 t/m 30 september 2022 waren aanleiding voor de jury om de vier bedrijven die een circulaire vraag (de challenge) inbrachten te waarderen met een kennisvoucher ter waarde van € 5.000. Falco Straatmeubilair, Intermontage, Rouwmaat Groep en Smart Packaging Solutions kunnen de voucher inzetten om te investeren in onderzoek naar circulaire vervolgstappen.

Challengeteams aan het werk

Maandagochtend 26 september startte de Challenge Week met pitches van de vier challengebedrijven, kennismaken met studenten van Saxion, vragen stellen en afspraken maken. Na een week werkbezoek, online contact, creatief hersenkraken en onderzoek kwamen alle deelnemers en belangstellenden op vrijdagmiddag bijeen voor de finale bij New Tech Park in Apeldoorn. De studententeams presenteerden hun adviezen aan de challengebedrijven en aan de jury, bestaande uit Nina Dorigo, Chimwemwe de Gaay Fortman, Rijn Platteel en Harry Webers.

Beoordeling jury

‘Complimenten voor het verrichte werk’ was de eerste opmerking van de jury, gevolgd door vragen en opbouwende kritiek. Na een definitieve beoordeling op onder andere haalbaarheid en impact van de aangedragen resultaten, reikten de juryleden kennisvoucher van € 5.000 uit aan de challengebedrijven, met aanmoedigingen als ‘mooi advies, maak er werk van’ (Falco) en ‘deze challenge omarmt de innovatiegedachte’ (Smart Packaging Solutions).

Stimuleringsfonds open

Diezelfde vrijdagmiddag opende de jury ook het Stimuleringsfonds Circulaire Fabrieken. Maakbedrijven in de Cleantech Regio die een concreet circulair businessplan hebben voor het verduurzamen van een (een deel van het) productieproces maar nog financiering missen om hun plannen te realiseren, kunnen tot 30 november 2022 een beroep doen op een bijdrage uit dit fonds. Per aanvraag is max. € 200.000 beschikbaar.

Dit zijn de vier circulaire vraagstukken en adviezen van Challenge Week 2

·        Intermontage zoekt nieuwe ideeën om de vraag naar second life systeemwanden (SLIM) beter af te stemmen op aanbod. Advies: maak inzichtelijk wat de milieuimpact (minder CO2 uitstoot) is van de SLIM-wanden in vergelijking met nieuwe en gebruik dit in de communicatie naar de klant.

·        Smart Packaging Solutions wil onderzoeken hoe hun kartonnen verpakkingsdozen van bloemen en groentes kunnen worden hergebruikt. Advies: onderzoek hoe een statiegeldsysteem kan worden geïmplementeerd in samenwerking met klanten. Perspectiefvol.

·        Falco Straatmeubilair zoekt een oplossing voor gebruik van reststroom polycarbonaat. Advies: ga in gesprek met de leverancier voor terugname, hergebruik en/of recycling. Er zijn  mogelijkheden in de markt.

·        Rouwmaat Groep zoekt naar mogelijkheden om lokaal/regionaal ingezameld koffiedrab op een zo’n hoogwaardig niveau te verwerken. Advies: onderzoek of het mogelijk is om samen met partners in de regio een professionele kwekerij voor oesterzwammen te starten. Complex maar kansrijk.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: