Kennisplatform voor Oost Nederland
Jacco Vonhof
Voorzitter VNO-NCW Midden Netwerken

Meer contact, minder regels

Met het project Op naar de 100.000 banen stimuleren VNO-NCW en MKB-Nederland bedrijven om arbeidsplaatsen te bieden aan mensen met een beperking. Een positieve campagne, die veel aansprekende praktijkvoorbeelden laat zien van ondernemers die ervaring hebben met het

werken met deze mensen. In Oost-Nederland biedt VNO-NCW Midden ondersteuning aan werkgevers, onder andere door de hulp van ‘aanjagers’ en informatie via een speciale uitgave van Middelpunt, het magazine van de vereniging. De vrijwillige Banenafspraak om 100.000 mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen, wordt inmiddels door een flink deel van het bedrijfsleven uitgevoerd en ik zie dat het sociaal besef in werkgevend Nederland voor inclusiviteit nog steeds groeit. Maar ik hoor ook begrijpelijke twijfels en onzekerheden van ondernemers. Die hebben geen zin in gedoe, in extra papierwerk. Terecht?

In ons bedrijf was het vijftien jaar geleden geen keuze, maar glasharde noodzaak. Er was destijds geen personeel te krijgen op de reguliere arbeidsmarkt. Nu, met alle ervaringen met deze kwetsbare   werknemers, kan ik zeggen dat het bedrijf er alleen maar beter van is geworden. De betreffende

werknemers zijn extra gemotiveerd, loyaal, hun doorzettingsvermogen is hoog. Collega’s zien dat ook, het heeft een positieve invloed op de sfeer en de onderlinge betrokkenheid is gegroeid.

Niets dan goed dus? Nee, natuurlijk gaat er wel eens wat mis. Soms is er een mismatch, iemand past niet in een team of functioneert niet. Dat gebeurt ook bij ‘gewone’ werknemers. Minder productief? Dat hoeft niet, maar als het zo is, krijg je een vergoeding via loonkostensubsidie. En ja, daarvoor zijn regels, helaas nu nog onnodig veel. Een werkgever moet alles registreren en aantonen, terwijl hij of zij echt wel weet hoeveel procent van de werktijd iemand productief is. Goedwillende werkgevers haken af als het te ingewikkeld is, en die grote groep hebben we juist nodig. Ik ben daarom blij met de inzet van VNO-NCW en MKB-Nederland, die goede faciliteiten en randvoorwaarden bepleiten, zodat het aannemen en werken met een werknemer uit de doelgroep eenvoudiger en aantrekkelijker wordt. Inmiddels heeft staatssecretaris Klijnsma versoepelingen in de wetgeving aangekondigd. Dat is mooi, maar we zijn er nog niet. Ik denk dat je meer bereikt met vertrouwen in plaats van alles dichttimmeren met regelgeving. En vertrouwen creëer je alleen als je investeert in communicatie en elkaar in een persoonlijk gesprek vertelt wat je bedoelt. Meer contact, minder en betere regels en een no-risk polis die ook écht no-risk is. Die loonkostensubsidie komt uiteindelijk ook uit ons belastinggeld, regel dit gewoon met een fiscale korting.

Jacco Vonhof
voorzitter VNO-NCW Midden

Wilt u in contact komen met Jacco Vonhof of wilt u zijn overige columns lezen? Kijk dan op zijn eigen columnisten pagina.

Delen via

Zoeken naar: