Kennisplatform voor Oost Nederland

Consortium C&S Benelux/Odink & Koenderink wint Europese aanbesteding netwerkaansluitingen

Geplaatst op 13 oktober 2021
Consortium C&S Benelux/Odink & Koenderink wint Europese aanbesteding netwerkaansluitingen

Met de ontwikkeling van een Compacte Aansluitmodule (CAM) wint de combinatie C&S Benelux B.V. (Enschede) en Odink & Koenderink B.V. (Haaksbergen) de Europese aanbesteding voor netwerkaansluitingen, uitgeschreven door de Nederlandse Netbeheerders.

Zoeken naar samenwerkingen en oplossingen, in plaats van specifieke producten of systemen, lijkt bij potentiële opdrachtgevers steeds meer een tendens te worden. Dat was ook het uitgangspunt voor de Europese aanbesteding die door de Nederlandse netwerkbeheerders werd uitgeschreven. Een Innovatiepartnerschap dus. De opdracht: ontwikkel een product voor netwerkaansluitingen (meten en beveiligen) voor de openbare ruimte dat modulair opschaalbaar is en eenvoudig en snel toepasbaar. Odink & Koenderink Nederland B.V. en C&S Benelux B.V. combineerden hun gezamenlijke kennis en verkregen als consortium de gunning voor de ontwikkeling, productie en levering van de Compacte Aansluitmodule, kortweg CAM.

De innovatieve Compacte aansluitmodule realiseert een 50% reductie in aansluittijd

Aan de ontwikkeling van dit nieuwe systeem ging een voorbereidingstijd van ruim een jaar vooraf. “Het was een prettig en open proces”, vertelt Sales Manager van Odink & Koenderink Roy Hoefman “gedurende dat proces werd er door intensieve samenwerking tussen klant, in dit geval vertegenwoordigers van alle netbeheerders, Odink & Koenderink en C&S Benelux een product gegenereerd dat compact is en modulair toepasbaar. De aansluittijd is met maar liefst 50% gereduceerd.”

Jarenlange kennis, ervaring en vakmanschap bundelen de krachten

Beide Twentse bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de CAM en daarmee de aanbesteding binnen haalden, kunnen bogen op een jarenlange ervaring en vakmanschap. Odink & Koenderink, gespecialiseerd in totaaloplossingen voor het laagspanningsnetwerk, was een van de eerste bedrijven in Nederland die netwerkaansluitkasten ontwikkelde. De eigenaren van C&S Benelux, leverancier van elektrotechnische componenten en specialist in het oplossen van vraagstukken voor netbeheerders, hebben het vak geleerd bij Holec en het latere Eaton in Hengelo.

“We kenden elkaar en hebben voor dit project onze kennis en ervaring gebundeld” zegt Henk Telman, directeur van C&S Benelux B.V. “het was een geweldig proces van ideeën en concepten, als beloning verkregen we uit zeven partijen uiteindelijk de gunning.” 

De basis voor een nieuwe productlijn

De CAM voor netwerkaansluitingen kan snel en eenvoudig geplaatst worden in openbare verlichting (OVL), laadpunten en overige onbemande objecten maar is dermate innovatief en biedt zoveel mogelijkheden dat het product de basis gaat vormen van een nieuwe productlijn. “Er zijn plannen om op korte termijn innovaties uit deze aanbesteding toe te passen in andere marktsegmenten” aldus Sander Tijink, Product Manager van Odink & Koenderink.

De nieuwe productlijn, waar op jaarbasis zo’n 100.000 modules voor de netwerkbeheerders zullen worden gefabriceerd, wordt een gezamenlijk project van Odink & Koenderink Nederland B.V. en C&S Benelux B.V.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: