Kennisplatform voor Oost Nederland

Countus Accountants en Adviseurs: Brede ondersteuning familiebedrijven

Geplaatst op 9 augustus 2021
Countus Accountants en Adviseurs: Brede ondersteuning familiebedrijven

“Ontzettend fijne en interessante klanten.” De visie van Wim Nijman en Gerrit Jan Gerrits van Countus Accountants en Adviseurs op familiebedrijven laat niets aan duidelijkheid te wensen over. De specialisten van het in Oost-Nederland bekende accountantskantoor werken al jaren intensief met en voor familiebedrijven en doen dat met veel passie, kennis en plezier. “Met name in Twente en de Achterhoek zitten veel van dit soort mooie bedrijven. Dat maakt deze regio’s heel vitaal.”

Het boeiende aan familiebedrijven zit hem in een veelvoud aan aspecten, zeggen accountant Nijman en adviseur familiebedrijven Gerrits van Countus. “Zowel zakelijk als in de persoonlijke sfeer speelt er veel binnen deze bedrijven. De sfeer in familiebedrijven is vaak heel goed en mensgericht. Het zijn enorm betrokken en passievolle ondernemers, ze zijn nog regelmatig op de werkvloer te vinden. Maar vaak is er ook veel vermogen, dat willen ze doorgeven in de familie.”

Op alle vlakken staat Countus deze familiebedrijven bij. Niet alleen waar het financiële, juridische of fiscale zaken betreft, maar ook op sociaal en haast psychologisch gebied.

Nijman: “Je zou het misschien niet denken, maar veel van deze familiebedrijven zijn ook heel innovatief. Ze zijn gericht op continuïteit, maar zeker ook op groei. Alleen dan vaak stapje voor stapje, zonder dat aan de grote klok te hangen. Maar het betekent wel dat ondernemers geleidelijk aan ook manager worden. Er komt meer personeel, misschien komen er familieleden bij in het management. Iedereen een nieuwe rol, iedereen aandelen. Dat maakt de hele bedrijfsvoering complexer. Wij zijn er om de ondernemer te begeleiden.”

Moeilijk

Denk dan bijvoorbeeld ook aan het leiding geven aan personeel, of het delegeren van taken, legt Gerrits uit. “Ondernemers kunnen het management soms niet goed meer overzien. Ze vinden het moeilijk om bepaalde zaken uit handen te geven. Dat kan ook gelden voor het aansturen van je mensen. Vroeger waren zij vaak je vrienden, maar als het aantal medewerkers groeit moet je duidelijk zijn, iedereen hetzelfde behandelen, voortgangsgesprekken voeren. Wij van Countus zien dat soort ontwikkelingen al ver van te voren aankomen, we kunnen ook daarin de ondernemer adviseren en persoonlijk bijstaan.”

Overdracht

En dan komt er natuurlijk ooit het moment van de bedrijfsoverdracht. Vaak aan iemand uit de familie, bij voorkeur één of meerdere kinderen van de ondernemer. Is er niemand in de familie die het bedrijf wil voortzetten, dan wordt er ook wel gekozen voor de overdracht aan een medewerker. Maar in alle gevallen komt er veel emotie bij kijken. En is het uiteraard van groot belang dat het familievermogen in stand wordt gehouden. Tijdig voorsorteren op een overdracht is essentieel, weten Gerrits en Nijman.

“Denk dan aan een periode van vijf tot wel tien jaar. Zodat er voldoende tijd is om alles voor te bereiden. Op dit moment zijn er in Nederland nog vrij ruime fiscale regelingen voor een overdracht, maar op basis van ondermeer een rapport over het belastingstelsel, zouden die regelingen wellicht minder ruim kunnen worden. Dat zou heel jammer zijn, er gaan de komende tien jaar namelijk veel bedrijfsoverdrachten plaatsvinden en het is belangrijk voor de regio en de werkgelegenheid dat deze krachtige bedrijven niet worden verzwakt. Wij volgen de ontwikkelingen uiteraard op de voet.”

Hechte band

Countus kan deze familiebedrijven, en uiteraard ook iedere andere ondernemer, in de gehele bedrijfsvoering ondersteunen. “Wij hebben alle kennis in huis. We kunnen onze klanten volledig ontzorgen en bijstaan in al hun hulpvragen”, zegt Gerrits. Dat gebeurt vaak ook op basis van wederzijds vertrouwen, vult Nijman aan. “Veel klanten komen al vele jaren bij ons. We kennen elkaar door en door, de ondernemer weet ook dat hij met al zijn vragen en problemen bij ons terecht kan. Dat schept een hele mooie en hechte band.”

Die band is iets wat de relatie tussen Countus en het familiebedrijf zo de moeite waard maakt. “Het zijn interessante, maar ook gewoon hele leuke en betrokken mensen”, zegt Nijman. “Ik vroeg ooit aan één van hen wat nou het geheim was van zijn succes. Niets bijzonders, zei hij toen. Gewoon aandacht hebben voor je personeel, voor de organisatie, voor de klant. Dag in dag uit. Zo simpel is het. Prachtig.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: