Kennisplatform voor Oost Nederland

De boer op met Rijksmuseum Twenthe: Melkveebedrijf Udink

Geplaatst op 25 oktober 2023

Rijksmuseum Twenthe in Enschede staat op dit moment in het teken van de publieksmanifestatie ‘Van wie is het (platte)land?’. Veel van de grote vraagstukken van onze tijd komen samen op het platteland: de klimaatcrisis, stikstofcrisis, droogte, verlies van biodiversiteit, (duurzame) voedselvoorziening, energietransitie en grondstoffenwinning. Wat betekent dit voor het landelijk gebied? Hoe ziet de toekomst van ons platteland eruit en welke belangen laten we het zwaarst wegen? Of zijn de belangen minder tegenstrijdig dan we denken? Bij Rijksmuseum Twenthe willen we samen deze vragen verder verkennen. En dit doen we niet alleen in het museum zelf, we gaan ook de boer op.

Op 25 oktober en 10 december mogen we een kijkje op het terrein van Melkveehouderij Udink in Markelo. Ontdek hoe zij naar de toekomst kijken, welke dilemma’s zij tegenkomen in de praktijk en hoe zij hiermee omgaan. 

Namens Melkveehouderij Udink

Wij zijn Henk en Alina Udink. Graag nodigen wij jullie uit om een kijkje te nemen op ons Melkveebedrijf in het Markelose Broek. Daar houden we 235 melk- en kalfkoeien en 110 stuks jongvee.Onze koeien worden gemolken door 4 robots van Lely. De mest van onze koeien wordt vergist, het Methaangas wordt er afgevangen en omgezet in elektriciteit, wat gebruikt wordt op de boerderij en een deel wordt terug geleverd. Voor de kinderen is er een goodiebag! 

Tot en met 28 januari staat Rijksmuseum Twenthe met de publieksmanifestatie Van wie is het (platte)land? in het teken van een van de grootste vraagstukken van dit moment: de omgang met en toekomst van het landelijk gebied. Van wie is het (platte)land? bestaat uit drie verschillende tentoonstellingen en een uitgebreid activiteitenprogramma. Daarnaast heeft het museum vier kunstenaars uitgenodigd om artistiek onderzoek te doen rondom onderwerpen die spelen in het landelijk gebied van Twente. Kijk op de website www.rijksmuseumtwenthe.nl voor het complete programma.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: