Kennisplatform voor Oost Nederland

Deventer Op Stelten: spektakel in de binnenstad

Geplaatst op 23 mei 2023
Deventer Op Stelten: spektakel in de binnenstad

Tijdens het feestelijke Hanzejaar is de 26e editie van internationaal buitentheaterfestival Deventer Op Stelten, het grootste theaterfestival in het Oosten van Nederland. De stad is dan wederom één groot theater met in totaal ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen op 13 locaties in en rondom de historische binnenstad van Deventer. Van vrijdagavond 7 t/m zondagmiddag 9 juli zijn op monumentale pleinen, in parken en straten, kerken en kleinere locaties grote en kleine buitentheatervoorstellingen te zien uit binnen- en buitenland. En er is nieuws: theater in de wijk en het ambassadeursprogramma Vriend van Deventer Op Stelten.

Na een aantal jaren zonder of kleiner festival is Deventer Op Stelten terug als vanouds, zoals het festival hoort te zijn: de stad als één groot theater met grote pleinvoorstellingen én straattheater. Nationale en internationale topvoorstellingen op monumentale pleinen, in parken en straten, kerken en kleinere locaties, grote en kleine buitentheatervoorstellingen maken Deventer weer één groot theater. Daar zijn wij ontzettend blij mee! En er is meer… 

Theater in de wijk 

De vorige editie is er een pilot gedraaid met Theater in de wijk. Het Franse gezelschap Cie Dyptik speelde hun voorstelling Mirage in het Venenpark. Met deze toevoeging aan het concept van Deventer Op Stelten beogen wij het festival aan een nog breder publiek te tonen. Naast dat mensen naar het theater kunnen, brengen wij het theater ook naar de mensen toe; voor iedereen die wil genieten van theater maar de drukte in de binnenstad wil omzeilen. De pilot was succesvol door de vele enthousiaste bezoekers! Vandaar dat er dit jaar weer een voorstelling naar de wijk komt.

Spektakel op het Grote Kerkhof 

Woensdagavond 17 mei is het programma tijdens een feestelijk moment bekendgemaakt aan genodigden in Deventer Schouwburg. Naast deze bekendmaking kon iedereen genieten van de voorstelling Vanishing Point XL van Panama Pictures, een gezelschap die vorig jaar veel positieve reacties heeft ontvangen tijdens Deventer Op Stelten. Dit jaar staan er nationale en internationale topvoorstellingen uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, België, Togo en Nederland op het programma. 

Spektakel is te verwachten op het Grote Kerkhof met de Nederlandse première van de indrukwekkende grote pleinvoorstelling Moby Dick van het Italiaanse gezelschap Teatro dei Venti. Het schip van kapitein Ahab en zijn obsessie om de witte walvis te vinden worden in scène gezet. In deze voorstelling hebben ook lokale Deventenaren een rol.  

Daarnaast komt ook de Spaanse groep Cia Maduixa weer! Door velen al jaren toegejuicht en omarmt. Ze staan bekend om hun intense voorstellingen. Op het Worpplantsoen spelen ze Migrare; de strijd van vier sterke, dappere en veerkrachtige vrouwen.  

Iedereen die op zoek is een beetje spanning kan terecht bij Deventer Schouwburg. Daar speelt het Spaanse gezelschap Kolektiv Lapso Cirk de spannende voorstelling OVVIO. Op een speelse manier testen circusartiesten David & Tomáš elkaars grenzen om te zien waar ze mee weg kunnen komen voordat het onvermijdelijke gebeurt…  

De maatschappij verandert ondertussen in snel tempo en dat heeft ook effect op het festival. Duurzaamheid, stikstof, natuurveranderingen, identiteit zijn dagelijkse thema’s waar ook theatergroepen graag invulling aan geven. Dit jaar nemen de theatergroepen Piepschuim met Warming up en Theater Gajes met We are all astronouts het publiek met een lach op het gezicht mee in hun ‘struggle’ in de zoektocht naar een betere toekomst. 

Foto: Cindy Voitus

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: