Kennisplatform voor Oost Nederland

Duurzame nieuwbouw Morrenhof-Jansen Vriezenveen

Geplaatst op 9 juni 2023
Duurzame nieuwbouw Morrenhof-Jansen Vriezenveen

Morrenhof-Jansen installatiebedrijven groeit gestaag door en dat komt niet alleen door recente overnames. De autonome omzet steeg dit jaar al met 30 procent. Inmiddels zijn er ruim 350 medewerkers werkzaam op de hoofdvestiging in Dalfsen en nevenvestigingen in Enschede, Gramsbergen, IJsselmuiden en Vriezenveen. Laatstgenoemde locatie is dusdanig gegroeid dat tot nieuwbouw werd besloten. Om de duurzame maatregelen in het gebouw in kaart te brengen is de GPR-methodiek toegepast. We spraken erover met algemeen directeur Erdy Jansen.

In 1980 werd Morrenhof-Jansen installatiebedrijven opgericht door Harrie Morrenhof en Klaas Jansen. Sindsdien heeft Morrenhof-Jansen zich ontwikkeld tot een begrip in Oost-Nederland op het gebied van technische installaties voor verwarmen, verkoelen en ventileren. “We ontwerpen, bouwen en onderhouden klimaatinstallaties voor zowel woning- als utiliteitsbouw”, vertelt Jansen, zoon van medeoprichter Klaas Jansen, sinds 2009 compagnon en inmiddels eigenaar van het bedrijf. “Verder bieden we maatwerk oplossingen voor elektra, sanitair, domotica, beveiliging, zonnepanelen, data-installaties voor bedrijven en een breed scala aan aanvullende diensten.” Door de energietransitie zijn duurzame installaties niet meer weg te denken uit de installatietechniek. Als installateur is het dan ook vanzelfsprekend dat er bij nieuwbouw van eigen bedrijfspanden duurzaam gebouwd wordt.

GPR-gebouw

De recente nieuwbouw van de vestigingslocatie in Vriezenveen is hier een uitgelezen voorbeeld van. Jansen: “De locatie kwam in 2001 tot stand en was na meerdere overnames en een verdrievoudiging van het aantal medewerkers uit het jasje gegroeid. Door de energietransitie, en de regierol die Morrenhof-Jansen hierin als totaalinstallateur vervult, hebben we ook hier voor duurzame nieuwbouw gekozen.” Daarbij werd de GPR-methodiek toegepast. GPR staat voor Gemeentelijke Praktijk Richtlijn en is een methode om de duurzaamheid van een gebouw te beoordelen op basis van de gemaakte ontwerpkeuzes.

“GPR is geschikt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw en heeft diverse toepassingen om samen invulling te geven aan duurzaam en circulair bouwen. Er wordt bij GPR naar vijf thema’s gekeken, te weten energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.” Zo liet Morrenhof-Jansen onder andere een VRF-systeem installeren, een Variable Refrigerant Flow. “Deze vorm van klimaatbeheersing biedt verwarming en airco in één”, verduidelijkt Jansen. “Het systeem creëert een bijzonder aangename werkomgeving. Door deze en andere gemaakte ontwerpkeuzes hebben we de GPR-score 8 behaald.”

Hoewel medeoprichter Klaas Jansen vorig jaar zijn aandelen heeft verkocht, is hij nog steeds werkzaam bij het bedrijf. “Mijn vader maakt deel uit van onze vijfkoppige directie. Hij is verantwoordelijk voor het beheer van onze gereedschappen, ons wagenpark en onze gebouwen. In die rol is hij ook nauw betrokken geweest bij ons duurzame nieuwbouwpand in Vriezenveen”, zegt Jansen junior trots.

Duurzame inzetbaarheid

Tot slot vertelt hij: “Onze medewerkers maken elke dag het verschil. Daarom investeren we volop in ons personeel en richten we ons op duurzame inzetbaarheid en hun welzijn. Op deze manier willen we onze medewerkers tot aan hun pensioen gezond, gemotiveerd en goed inzetbaar aan het werk houden. Denk daarbij aan omscholing bijvoorbeeld, wanneer het fysiek niet meer lukt om bepaalde werkzaamheden uit te voeren.” Morrenhof-Jansen heeft mede door dit beleid een laag personeelsverloop. Regelmatig wordt het jubileum gevierd van medewerkers die zich 20, 25 of zelfs 40 jaar aan het bedrijf verbinden.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: