Kennisplatform voor Oost Nederland

EXPRO: dankzij de som der delen een technisch totaalpakket

Geplaatst op 14 juni 2023
EXPRO: dankzij de som der delen een technisch totaalpakket

Alleen al de kennis en ervaring die de eigenaren Joost le Loux, Wouter Mertens, Jordie Oortman en Jeroen Busschers zelf meebrengen levert een duizelingwekkend pakket aan expertise op. Voeg daaraan toe 75 mensen met eveneens een technische achtergrond en je krijgt EXPRO: een totaalpakket aan industriële automatisering, kantoorautomatisering, IT, internet en telecom.

Om de veelheid aan diensten te duiden is EXPRO opgedeeld in divisies: EXPRO engineering, EXPRO it (waaronder ook Die Computer valt), EXPRO telecom en POWARE Industrial Automation. Laatstgenoemde betreft de meest recente overname. Vanuit vestigingen in Hengelo, Assen, Gorinchem, Laren en Amersfoort bedient EXPRO een zeer diverse markt.

Techniek in de hoofdrol

Welke EXPRO-medewerker de klant ook spreekt, iedereen heeft technische kennis. “Bij ons speelt techniek de absolute hoofdrol, daarmee onderscheiden we ons. Ook als eigenaren kunnen wij inspringen op de werkvloer als dat nodig is. We weten wat er speelt, omdat we daar zelf ook gestaan hebben”, vertellen de eigenaren. “Medewerkers voelen zich hierdoor gezien en begrepen. Dat techniek echt de rode draad is wordt door klanten als een grote meerwaarde gezien.”

EXPRO it

EXPRO it houdt zich bezig met alles wat in de Cloud gebeurt. In 2021 kocht EXPRO Die Computer en besloot de naam in de markt te houden. Wouter Mertens: “Die Computer richt zich op particulieren en klein-mkb, EXPRO it houdt zich bezig met het grotere mkb, tot en met multinationals aan toe. Deze divisie is onze expert in kantoorautomatisering.”
Een aantal grote bedrijven is klant vanaf het eerste uur. Jeroen Busschers: “Een grote speler in de automotive begon als klant bij EXPRO engineering. Hun eerste IT-vraag was: kunnen jullie ook een computer leveren? Inmiddels managen wij hun hele productie-omgeving als het gaat om IT. Voor een klant die kassasystemen levert aan zo’n vijfhonderd supermarkten verzorgen wij het beheer en de monitoring. Dit soort continue samenwerkingen zijn erg prettig.” 

EXPRO telecom

Mertens: “EXPRO telecom levert alles op het gebied van telefonie en internetverbindingen. Dat doen we voor een divers klantenbestand: van ondernemers die één mobiel data-abonnement nodig hebben, tot het leveren van telefonie aan alle vestigingen van een bedrijf in autobanden. In 2020 hebben we telecommunicatiespecialist Qebble geacquitteerd, sindsdien kunnen klanten bij ons voor álle communicatievraagstukken terecht. Soms spelen die zich af op het snijvlak van it en telecom, zoals het bellen via Teams.”

EXPRO engineering

Onder deze divisie valt zowel software engineering als electrical (hardware) engineering. De hardware engineers ontwerpen en verbeteren elektrotechnische en besturingsinstallaties en instrumentatie. De software engineers ontwerpen, programmeren en implementeren besturingssoftware voor installaties in de industriële automatisering. Jordie Oortman: “We hebben klanten in bijvoorbeeld de energiewereld, de scheepsbouw en de machinebouw. Maar ook de engineering van noodstroomvoorzieningen voor banken, verzekeraars, datacenters, casino’s en ziekenhuizen wordt door ons verzorgd: vitale voorzieningen waarin geen spanningsdip mag ontstaan.”

POWARE Industrial Automation

EXPRO nam onlangs het Amersfoortse bedrijf POWARE Industrial Automation over. Joost le Loux: “POWARE heeft in 12,5 jaar een goede naam opgebouwd. Hun kracht is projectengineering en site-engineering. Zij doen projecten voor onder andere de machinebouw en scheepsbouw en zijn specialist in productiebesturingssystemen. Bij EXPRO engineering zit de expertise meer aan de machinebouwkant, bij PROWARE meer aan de procesmatige kant. Ze vullen elkaar mooi aan.” 

AI en automatisering

Belangrijke ontwikkelingen in de markt zijn automatisering en Artificial Intelligence (AI). Le Loux: “In de industrie wordt al jarenlang data verzameld, dat wordt steeds meer in productieomgevingen gebruikt. Dit biedt kansen op het gebied van verregaande automatisering en AI.” Bij EXPRO zijn de interne processen ook ver geautomatiseerd. “Bij de bedrijven die we hebben overgenomen, hebben we daardoor een flinke efficiëntieslag kunnen maken. Daar plukken ook onze klanten de vruchten van. Wij leveren met ons spectrum aan technische expertise echt een totaalpakket.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: