Kennisplatform voor Oost Nederland

Geld toe voor stroomgebruik: verbruik woensdag twee keer hoger dan normaal

Geplaatst op 24 april 2023
Geld toe voor stroomgebruik: verbruik woensdag twee keer hoger dan normaal

Huishoudens met een dynamisch energiecontract verbruikten woensdag 19 april ruim twee keer zoveel stroom dan zij normaal gesproken zouden doen. Zij deden dat om te profiteren van de negatieve stroomprijzen: tussen 13:00 en 16:00 uur kregen zij geld toe voor het verbruiken van stroom. Dat meldt energiebedrijf Zonneplan vandaag. Een klein percentage huishoudens met zonnepanelen koos ervoor hun zonnepanelen tijdens deze uren uit te schakelen.

Afgelopen woensdag kwam het voor het eerst dit jaar voor dat de dynamische stroomtarieven, die per uur verschillen, enkele uren negatief waren. Zonneplan, een van de aanbieders van deze dynamische energiecontracten, signaleert dat haar klanten zonder zonnepanelen of een elektrische auto gemiddeld 114 procent meer stroom verbruikten dan op een doorsnee woensdag het geval is. Op Twitter melden klanten dat zij onder meer diverse wasjes hebben gedraaid of liefst twintig overhemden hebben gestreken. Wie over een elektrische auto beschikt profiteerde het meest: deze groep verbruikte zelfs 119 procent meer stroom dan normaal gesproken.

Woensdag perfecte dag

Woensdag was dan ook wel een perfecte dag voor negatieve stroomprijzen. Het is traditioneel gezien immers een dag waarop veel mensen hun vrije dag of thuiswerkdag plannen. Dat maakte onder meer het thuis opladen van de elektrische auto mogelijk, terwijl ook huishoudens zonder timer op bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasser deze apparaten alsnog konden inschakelen.

Uitschakelen zonnepanelen

Een negatieve stroomprijs houdt ook in dat huishoudens met zonnepanelen en een dynamisch contract op dat moment geld moeten toeleggen om hun zonnestroom aan het net te mogen leveren. Een klein gedeelte – bijna drie procent van het totale klantenbestand met zonnepanelen – koos er daarom voor om tussen 13:00 en 16:00 uur de omvormer van de zonnepanelen uit te zetten. Het uitschakelen van zonnepanelen zorgt ervoor dat het elektriciteitsnet niet overbelast raakt. Zonneplan test momenteel met het gecontroleerd uitzetten van omvormers op dit soort momenten. Klanten die hun omvormer daarvoor ter beschikking stellen ontvangen daarvoor dan een vergoeding. Aanmelden is nog niet mogelijk.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: